zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Damrak begint week met verlies

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,6 procent op 452,59 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.
Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB noemde de lagere olieprijs “de belangrijkste beweging”, waar ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell onder te lijden had. Verder oordeelde Westerterp dat de beurzen “relatief dicht bij huis bleven".
Olie noteerde maandag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 3,2 procent op 47,16 dollar, terwijl een januari-future Brent 3,5 procent lager bewoog op 48,90 dollar.
"OPEC-leden proberen onverminderd de markt ervan te overtuigen dat ze tot een overeenstemming kunnen komen [over een beperking van de olieproductie bij de vergadering eind november in Wenen], maar de markt gelooft er niets van en drukt de olieprijs lager", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. Volgens Westerterp van JNVB “zeggen ze [OPEC-leden] zoals wel vaker van alles, maar het doorpakken en het daadwerkelijk tot een productiebeperking komen hebben we al jaren niet meer gezien".
Op macro-economisch vlak bleek dat de economie van de eurozone in het derde kwartaal in een stabiel tempo is gegroeid. Het bruto binnenlandse product steeg afgelopen kwartaal op kwartaalbasis met 0,3 procent, gelijk aan de groei in het tweede kwartaal. Op jaarbasis groeide de economie met 1,6 procent.
De consumentenprijzen in de eurozone stegen in oktober in een hoger tempo. De inflatie noteerde in oktober op jaarbasis op 0,5 procent, tegen 0,4 procent in september.
De Duitse detailhandelsverkopen namen in september met 0,4 procent toe op jaarbasis, maar daalden op maandbasis met liefst 1,4 procent. Economen rekenden juist op een stijging op maandbasis met 0,2 procent.
"Ver onder de verwachting", oordeelde Aslam van Think Markets UK. Volgens de marktanalist zorgden de tegenvallende Duitse cijfers tot ongerustheid over de staat van de Duitse economie. "Detailhandelsverkopen zeggen iets over de gezondheid van de economie."
De euro/dollar noteerde op 1,0960. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0956 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0989 op de borden.
Dinsdag kijken beleggers uit naar het rentebesluit van de Bank of Japan en de Australische centrale bank. Verder komen de inkoopmanagersindexen voor de industrie uit onder meer Japan, China, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Amerika naar buiten. De Nederlandse bedrijfskalender bevat de kwartaalresultaten van Royal Dutch Shell, Vastned, Ordina en Neways Electronics. In het buitenland geven het Britse BP en het Amerikaanse Pfizer inzicht in de prestaties over het afgelopen kwartaal.
De kwartaalcijfers van Royal Dutch Shell zullen dinsdag volgens Westerterp "zeker hun invloed gaan uitoefenen" op de beurzen.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10