zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Europese beurzen boeken verliezen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, na zorgen dat het extreem ruimte beleid van de centrale banken mogelijk langzaam tot een einde zal komen.  
De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent op 344,20 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 10.585,78 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,3 procent op 4.489,95 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,6 procent lager op 7.033,25 punten.
Volgens marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets maken beleggers zich zorgen dat centrale banken op het punt staan het ruime monetaire beleid aan te passen. “Berichten over de Europese Centrale Bank die waarschijnlijk geleidelijk zijn obligatie-inkoopprogramma zal inperken en over Fed-leden die speculeren over een snelle renteverhoging spelen in op de angst dat stimulering vanuit de centrale banken tot een einde kan komen”, aldus Lawler.
“Beleggers werden duidelijk verrast door de focus op aanscherping in plaats van verruiming", zo stelde managing director Kathy Lien van BK Asset Management. "ECB-president Mario Draghi was er snel bij om de verklaring te ontkennen. Hij benadrukte dat een inperking vooralsnog niet aan de orde is, maar zei wel dat de mogelijkheid daartoe bestaat", voegde zij toe.
Het vooruitzicht van aanpassingen aan het monetaire beleid speelde volgens Lawler wel de Europese bankensector in de kaart, met onder meer Standard Chartered en Barclays die flink aan beurswaarde bijschreven.
Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Japanse dienstensector in september verder is gedaald. De index noteerde op 48,2 versus 49,6 een maand eerder. De daling markeert de sterkste daling sinds april 2014.
Vanuit Europa kreeg de markt een reeks inkoopmanagersindexen van de dienstensector te verwerken. De bedrijvigheid binnen de dienstensector in de eurozone is in september afgenomen. De inkoopmanagersindex daalde van 52,8 in augustus naar 52,2 in september. Onder de individuele lidstaten sprong Frankrijk er bovenuit, waar de groei aantrok. De groei van de Duitse, Spaanse en Italiaanse dienstensectoren lieten daarentegen een vertraging zien.
Tevens werd bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in augustus fractioneel zijn gedaald. In augustus daalden de detailhandelsverkopen, gerekend naar volume, met 0,1 procent op maandbasis. Er werd een daling van 0,2 procent voorzien. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen evenwel met 0,6 procent.
Olie noteerde woensdag hoger rond het slot in Europa. Een november-future West Texas Intermediate steeg 2,4 procent naar 49,87 dollar, terwijl een december-future Brent 2,2 procent hoger bewoog op 51,98 dollar.Vanmiddag bleken de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten te zijn gedaald met drie miljoen vaten. De benzinevoorraden liepen juist met 0,2 miljoen vaten op.
De euro/dollar noteerde op 1,1209. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1218 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1205 op de borden. 
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10