zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Amsterdamse beurzen sluiten licht verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag licht verdeeld gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent naar 454,48 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent tot 657,21 punten liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent tot 844,26 punten.
"Na een paar sterke dagen was het vandaag weer een stapje terug", zei fondsbeheerder Corné van Zeijl van Actiam. "De macrocijfers, waaronder de  verschillende inkoopmanagers indices in Europa waren per saldo niet zo slecht, in tegenstelling tot de vergelijkbare index in de Verenigde Staten, die wezen op een verdere afvlakking van de groei van de bedrijvigheid daar."
De fondsmanager noemde CBS-cijfers over de economische groei, huishoudelijke besteding en overheidsbudgetten in Nederland "ronduit prachtig; de vlag mag uit".
Uit definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 0,6 procent is gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden. Daarmee werden de voorlopige groeicijfers van medio augustus bevestigd. Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 2,3 procent. Ook hier was het cijfer gelijk aan de voorlopige raming. Afgelopen kwartaal kwamen er 35.000 banen bij.
Het Nederlandse overheidstekort is in de eerste helft van 2016 gedaald, bleek vrijdag ook uit cijfers van het CBS. Het overheidstekort kwam halverwege dit jaar uit op 0,8 procent van het bruto binnenlands product. Over 2015 bedroeg het overheidstekort nog 1,9 procent.
De daling kwam voort uit een stijging van de overheidsinkomsten, voornamelijk te danken aan ontvangen sociale premies. Daarnaast namen de inkomsten uit de vennootschapsbelasting en de btw toe, maar verminderden de inkomsten uit de aardgasreserves wel. Het CPB raamt voor heel 2016 een overheidstekort van 1,1 procent, waar de Europese Unie 3 procent van het bbp als maximumnorm hanteert.
De overheidsschuld kwam halverwege 2016 uit op 437 miljard euro, meldde het CBS verder. Dit komt overeen met 63,7 procent van het bbp. Dit is 1,4 procentpunt lager dan eind 2015. Hiermee daalde de schuldquote verder richting de Europese norm van 60 procent van het bbp.
De Nederlandse Staat hoeft dit jaar minder geld op te halen uit de kapitaalmarkten dan eerder was ingeschat, omdat de kaspositie flink is verbeterd. Dit maakte het Agentschap van het ministerie van Financiën vrijdag bekend in zijn kwartaaloutlook. Eerder hield de overheid voor dit jaar rekening met een kastekort van 6,4 miljard euro, maar nu wordt uitgegaan van een kasoverschot van 0,7 miljard euro. Voornaamste reden hiervoor is dat de economie zich beter dan verwacht heeft ontwikkeld.
Huishoudens hadden in het tweede kwartaal van 2016 meer te besteden dan in die periode een jaar eerder, meldde het CBS. Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg met 2,1 procent. Als verklaring gaf het statistiekbureau dat salarissen toenamen. Het loon per arbeidsjaar steeg met 1,3 procent in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale beloning van werknemers steeg met 1,8 procent. 
Olie noteerde vrijdag in het rood. Een november future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 46,05 dollar, terwijl een november future Brent 0,2 procent lager bewoog naar 47,58 dollar. 
De euro/dollar noteerde rond het slot van de handelsdag 1,1223. Bij aanvang van de handelsdag stond het muntpaar nog op 1,1210 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1204 op de borden. 
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10