(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak was deze week opnieuw in de ban van het rentedebat en de olieprijs. Uiteindelijk sloot hoofdgraadmeter AEX vrijdag op 439,07 punten, wat op weekbasis een verlies van 3,0 procent betekende.
Het beeld was deze week niet veel anders dan in de voorgaande weken en het draaide dan ook vooral om a het nieuws rondom de grote mondiale centrale banken. De Bank of England verraste niet door het beleid na de bazooka aan stimuleringsmaatregelen die in augustus werd bekendgemaakt, te handhaven. Het negenkoppige Britse beleidscomité hield de deur wel open naar een nieuwe renteverlaging. "De notulen van de beleidsvergadering lieten dat de Bank of England nu nog afwacht of verdere monetaire verruiming noodzakelijk is mocht de eerder verwachte recessie zich niet aandienen", stelde marktstrateeg Michael Metcalfe van State Street Global Markets.
Andere centrale banken die deze week van zich lieten horen waren die in Zwitserland, waar de negatieve rente werd gehandhaafd, en Rusland, waar de belangrijkste rentegraadmeter werd verlaagd. Per saldo reageerden de financiële markten uiteraard vooral op de aanhoudende speculatie over een renteverhoging door de Federal Reserve. Nadat havik Eric Rosengren van de Boston Fed de markten eind vorige week nog probeerde voor te bereiden op aanstaande renteverhogingen, zwakte gouverneur Lael Brainard dit maandag juist weer af. Daarna werd het stil rondom de Federal Reserve, dat tot aan het rentebesluit volgende week woensdag niet meer van zich zal laten horen.
Toch leek het Amerikaanse rentedebat donderdag al zijn apotheose te beleven. Door een reeks aan tegenvallende macro-economische cijfers, over onder andere de Amerikaanse detailhandel en industrie, leek de kans op een renteverhoging in september definitief verkeken.
"Hoewel de afgelopen twee kwartalen [qua groei] zwak waren, bleken de detailhandelsverkopen in de VS de pilaar waarop de economie kon steunen", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. "Nu deze data tegenvallen ziet de markt bevestigd dat augustus echt een zwakke maand is", voegde hij toe. Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets wees erop dat de kans op een verhoging in december ook is gedaald, van 57 naar 51 procent.
Amerikaanse inflatiecijfers die vrijdagmiddag verschenen bleken beter dan verwacht, maar veranderden volgens marktkenners weinig aan de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente volgende week zal handhaven. "Het is wel een overtuigende reden voor de Fed om actie te ondernemen voor het eind van het jaar", schreef valutastrateeg Lukman Otunuga van FXTM.
De dollar wist na een moeizame week op te krabbelen omdat de inflatiedata een opsteker zijn voor de Fed. Nadat het valutapaar euro/dollar eerder deze week in een krappe bandbreedte bewoog volgens marktanalist Ron van der Does van IG, zakte de euro na de Amerikaanse inflatiecijfers onder de 1,12 dollar.
Olie stond deze week opnieuw onder druk en ook daar hadden de markten last van. Organisaties als het Internationaal Energieagentschap en de OPEC bleken niet zo optimistisch over de ontwikkelingen op de oliemarkt. Het IEA verwacht voor dit en volgend jaar een minder sterke groei van de vraag naar olie, terwijl de OPEC voorziet dat niet-leden van het kartel, zoals Amerika en Noorwegen, hun productie zullen opschroeven. Het vooruitzicht op meer olie werd ook versterkt door het nieuws uit Libië dat er voor het eerst in bijna twee jaar olie zal worden verscheept vanuit de belangrijke haven Ras Lanuf. Een belangrijk richtpunt voor de markt de komende tijd is de informele bijeenkomst van de OPEC, eind deze maand in de Algerijnse hoofdstad Algiers. Op weekbasis verloor de olieprijs ruim 4 procent.