Beursblik: populisme geen groot probleem voor beleggers
(ABM FN-Dow Jones) Toenemend populisme kan in de komende twaalf maanden leiden tot electorale verschuivingen en een (extreem) rechtser politiek beleid in Europa en de Verenigde Staten, maar dit levert voor beleggers voorlopig geen ernstige problemen op. Dit zei econoom Phil Poole van Deutsche Bank Asset Management dinsdag.
Het succes van populistische politici, zowel in de Verenigde Staten als in Nederland en in de meeste landen om ons heen, komt volgens Poole voort uit het ongenoegen van de arbeiders die de verliezers waren van de globalisering in de afgelopen decennia. Zij voelen zich in de steek gelaten door hun leiders en komen in opstand tegen de elites die een economisch beleid voerden dat niet goed voor hen was, vatte de econoom de trend samen.
Dit betekent volgens Poole dat globalisering voorlopig ten einde is. Internationale handelsverdragen hebben het moeilijk en protectionisme ligt op de loer, terwijl ook het tegenhouden van immigratie een thema is de populisten. De vermogensbeheerder voorziet op korte termijn echter geen ernstige gevolgen voor beleggers, indien populisten ook elders de macht grijpen. Het Verenigd Koninkrijk (VK) besloot in juni met een referendum om uit de Europese Unie (EU) te treden.
Poole ziet dat niet als het startsein voor een uiteenvallende EU of de eurozone. “We denken dat de Brexit de andere landen heeft wakkergeschud, waardoor zij zaken gaan adresseren die tot nu toe werden genegeerd.”
Hoe beleggers zich tegen een uiteenvallende eurozone moeten indekken, wilde de econoom niet zeggen. “We hebben veel werk gedaan om te kijken hoe een Brexit-scenario zich zou kunnen ontvouwen in andere landen, maar we zien het niet gebeuren”, zei Poole in een videoconferentie met financieel journalisten in Amsterdam, Brussel en Parijs.
“Ik ben er niet zo zeker van dat er ook op economisch gebied een fundamenteel ander beleid komt”, vervolgde de econoom. “We volgen het op de voet, maar voorlopig denken we dat het niet zo ernstig zal zijn.”
De eerstvolgende politieke peildatum in Europa betreft een Italiaans referendum op 17 november. Poole sloot niet uit dat regeringsleider Matteo Renzi zoals aangekondigd opstapt bij een nederlaag, maar dit zal niet resulteren in politieke wanorde. “Er komt dan snel een demissionaire regering.”
Een voorspelling die Poole wel durfde te doen is dat het Britse pond de komende twaalf maanden zal dalen ten opzichte van de dollar, omdat de meevallende economische impact van het Brexit-nieuws naar verwachting niet standhoudt.