AEX sluit lager in lijn met andere Europese beurzen en Wall Street
(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is vrijdag lager gesloten vanwege de aanhoudende kater over het uitblijven van een renteverlaging en verruiming van de inkoop van obligaties door de Europese Centrale Bank op donderdag.
Aan Euronext Amsterdam noteerden slechts 10 van de 75 fondsen in de drie Euronext indices in het groen.
De AEX sloot 1,4 procent lager op 452,88 punten, de AMX daalde 1,1 procent tot 649,83 punten en de AScX verloor 0,6 procent tot 819,89 punten.
Fondsbeheerder Corné van Zeijl van Actiam beaamde dat het uitblijven van extra verruimingsmaatregelen van de ECB één van de redenen is van de koersdalingen. "We zagen het Damrak na de opening van Wall Street verder in het rood duiken en aan beide zijden van de oceaan heerst er toch wel teleurstelling dat er vooralsnog geen renteverlaging komt", zei hij. "Bovendien helpt het voor de koersen van aandelen natuurlijk ook niet als de langdurige rentes op obligaties als Duitse bunds eindelijk weer omhoog gaan", voegde hij toe.
"Daarnaast geven de indicatoren op de Surprise indices aan dat het economisch langzaamaan wat minder gaat en ook macro-economische data als recente inkoopmanagersindexen zien er niet goed uit", vervolgde de fondsbeheerder.
Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de inflatie in China in augustus met 1,3 procent op jaarbasis minder hoog uitkwam dan verwacht, terwijl de producentenprijzen in dezelfde maand met een min van 0,8 procent in een minder sterk tempo daalden dan aanvankelijk voorzien.
Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis bleek verder dat de Duitse export in juli op jaarbasis is gedaald met 10,0 procent tot 96,4 miljard euro. De import daalde op jaarbasis met 6,5 procent naar 76,9 miljard euro.
De industriële productie in Frankrijk is in juli op maandbasis gedaald met 0,6 procent. Op jaarbasis was sprake van een daling met 0,1 procent.
In Spanje werd juist een stijging van de industriële productie in juli gerapporteerd. De productie steeg op maand- en op jaarbasis met respectievelijk 0,2 en 0,3 procent.
Het tekort op de handelsbalans van het Verenigd Koninkrijk is in juli afgenomen, bleek vrijdag uit cijfers van het Britse statistiekbureau ONS. Het handelstekort liep terug van 12,9 miljard Britse pond in juni naar 11,8 miljard pond in juli, aangezien de export steeg en de import juist een krimp liet zien.
Van Zeijl werd vooral negatief verrast door de sterke krimp van de Duitse handelsbalans. "Ik moest na een eerste blik nog eens goed kijken of ik echt wel goed zag wat er stond, maar het stond er inderdaad toch echt zo", zei hij.
Olie noteerde vrijdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 2,2 procent tot 46,56 dollar, terwijl een november-future Brent 2,4 procent lager bewoog op 48,73 dollar.
De euro/dollar noteerde rond sluiting van Beursplein 5 op 1,1218. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1277 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1256 op de borden.