(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week, die werd gedomineerd door het rentebesluit van de Europese Centrale bank, in mineur geëindigd. De AEX leverde 2,3 procent in op 452,88 punten.
De week ving maandag rustig aan, doordat Wall Street de deuren gesloten hield vanwege de viering van Labor Day. Wel kreeg de markt inzicht in de prestaties van de dienstensector in Azië en Europa. De cijfers uit China waren bemoedigend, terwijl het groeitempo in de eurozone tegenviel. Vooral de Duitse dienstensector deed het beduidend minder goed. Het beeld dat het in Duitsland, de Europese groeimotor, moeizamer gaat, werd versterkt door de daling van de industriële productie.
Een nog grotere tegenvaller kwam dinsdag uit Amerika, waar de inkoopmanagersindex voor de dienstensector een fikse daling liet zien, terwijl economen slechts rekenden op een kleine afzwakking van de groei.
Het Amerikaanse cijfer geeft volgens marktanalist Elwin de Groot van Rabobank "meer voeding aan het beeld dat de groei in Amerika tegenvalt", hetgeen ook het sentiment binnen de Federal Reserve geen goed zal doen.
"September was al niet heel erg waarschijnlijk [voor een renteverhoging], maar dit cijfer zet alleen maar meer vraagtekens bij december", concludeerde De Groot.
Woensdag bleek uit het Beige Book van de Federal Reserve dat de Amerikaanse economie in juli en augustus in een bescheiden tempo is blijven groeien. Het aanhouden van de trend is volgens de verschillende regionale centrale banken het meest logische scenario.
Bij de ECB is in tegenstelling tot de Fed nog helemaal geen sprake van het verkrappen van het monetaire beleid. Donderdag hoopte menig marktpartij zelfs dat de centrale bank nieuwe stimuleringen zou aankondigen. Zo ver kwam het evenwel niet. De ECB liet de rente ongemoeid en hintte zelfs niet op nieuwe maatregelen in de nabije toekomt.
"Het lijkt erop dat de verdere verslechtering van inflatie- en conjunctuurcijfers nog steeds onvoldoende is om de ECB aan te sporen verdere verruimende maatregelen te nemen", aldus macrostrateeg Timothy Graf van State Street.
"Hoewel het doelbewust uitblijven van actie vandaag op zichzelf geen al te grote verrassing is, verwachtten we wel signalen die de financiële markten zouden voorbereiden op verdere verruiming later dit jaar", voegde Graf daaraan toe. Ondanks deze tegenvaller, verwacht de macrostrateeg dat deze terughoudendheid van de ECB niet lang zal duren.
Maandelijks koopt de ECB voor 80 miljard euro aan obligaties op. In de markt leeft dat er op korte termijn onvoldoende geschikte obligaties meer zijn, waardoor de centrale bank zou moeten overgaan tot het opkopen van andere activa. Net als de Japanse centrale bank zou de ECB kunnen besluiten ook aandelen op te kopen.
Anthony Doyle van vermogensbeheerder M&G verwacht dat de ECB nog voor het einde van het jaar het lopende opkoopprogramma zal uitbreiden. "Met een jaarlijkse inflatie van slechts 0,2 procent in augustus, blijft de Europese economie gevaarlijk dichtbij een deflatoir scenario", aldus Doyle.
"De markten geloven minder in de doelstelling van de ECB van net geen 2 procent. De ECB zal er alles aan willen doen om hun geloofwaardigheid op peil te houden", meende ook hoofdeconoom Koen de Leus van BNP Paribas Fortis.
De olieprijs kende over het algemeen een positieve week, onder meer vanwege de aankondiging van Saoedi-Arabië en Rusland dat de twee een overlegorgaan starten dat moet helpen de markt te stabiliseren, maar ook door de fors gedaalde Amerikaanse olievoorraden. Vrijdag werd olie evenwel weer goedkoper, maar op weekbasis noteerde de oktober-future voor een vat West Texas Intermediate nog steeds in de plus.