De Europese aandelenmarkten zijn maandag op winst gesloten, waarbij de energiesector de indexen in de plus trok vanwege berichten over hervatting van de gesprekken over een olieproductieplafond.
Winsten in de energie sector, en ook de telecomsector, stuwden het sentiment.
De EuroStoxx 50 sloot dinsdag 1,6 procent hoger op 3.029,18 punten, de Duitse DAX won 2,5 procent tot 10.692,90 punten, de Franse CAC steeg 1,2 procent tot 4.468,07 punten en de Britse FTSE 100 noteerde 0,6 procent hoger op 6.851,30 punten.
"De DAX is met 20 procent gestegen sinds het niveau in februari dit jaar, wat volgens velen een "bull markt" betekent", zei Jasper Lawler, marktanalist van CMC Markets.
"Het sentiment blijft positief voor wereldwijde aandelenmarkten voornamelijk vanwege de acties van centrale banken, herstellende olieprijzen, en de veelal beter dan verwachte Amerikaanse bedrijfsresultaten", zei Fawad Razaqzada, marktanalist bij City Index.
Beleidsmaker bij de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, Ian McCafferty, had in de Times of London aangegeven dat de Bank of England zijn monetaire beleid verder kan versoepelen als de economische data verslechteren.
De markt haalde dinsdag met name steun uit het nieuws van maandag dat de Organisatie van olie-exporterende landen, de OPEC, in september bijeen komt voor een informele bijeenkomst aan de zijlijn van het Internationaal Energie Forum, waarbij de gesprekken over de mogelijke introductie van een productieplafond mogelijk hervat worden, als de olieprijs verder blijft dalen. De STOXX Europe 600 Oil & Gas Net Return Index noteerde bij het slot 0,8 procent hoger.
Een vat West Texas Intermediate noteerde dinsdag bij het Europese slot 0,9 procent hoger op 43,40 dollar, terwijl Brent 0,7 procent hoger werd verhandeld op 45,59 dollar.
De euro noteerde dinsdag bij het slot van de handelssessie ten opzichte van de dollar 0,2 procent hoger op 1,1115, waarbij het Britse pond ten opzichte van de greenback 0,4 procent lager noteerde op 1,2994.
Op macro-economisch vlak werd voorbeurs reeds bekend dat de Chinese consumentenprijzen in juli minder hard zijn gestegen dan een maand eerder. De inflatie bedroeg op jaarbasis 1,8 procent, na een groei van 1,9 procent in juni. Op maandbasis namen de consumentenprijzen met 0,2 procent toe. Chinese producentenprijzen daalden in juli op jaarbasis 1,7 procent. Op maandbasis namen de producentenprijzen met 0,2 procent toe.
Uit cijfers van statistiekbureau Destatis bleek voorbeurs dat de Duitse export in juni op jaarbasis is gegroeid met 1,2 procent. De import steeg in juni op jaarbasis met 0,3 procent.
De industriële productie in het Verenigd Koninkrijk was in juni een fractie hoger dan in mei, omdat sterkere winning van olie en gas uit de Noordzee en de opwekking van meer stroom compenseerde voor een krimp in de maakindustrie. Op jaarbasis steeg de industriële productie met 1,6 procent. Op maandbasis was sprake van een groei van 0,1 procent.