De Europese aandelenmarkten zijn maandag overwegend hoger gesloten, na een handelsdag die werd gedomineerd door een mix van bedrijfsresultaten en fusie- en overnamenieuws, waardoor de Europese beurzen de neerwaartse trend van de twee voorgaande handelsdagen wist te doorbreken.
De EuroStoxx 50 sloot vlak op 2.973,22 punten, de Duitse DAX won 0,5 procent tot 10.198,24 punten, de Franse CAC steeg 0,2 procent tot 4.388,00 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 6.710,13 punten.
"Markten begonnen de week met een positieve noot, waarbij zowel de beurzen op het Europese vasteland als de Britse beurzen hoger noteerden. Aangezien de Amerikaanse en Europese markten op recordniveaus noteren worden beleggers gedreven door de angst naast het net te vissen. Of de aandelenmarkten de recente goede prestaties kunnen handhaven is een kwestie van bedrijfswinsten en liquiditeit", aldus analist Jasper Lawler van CMC Markets. "Als de bedrijfswinsten deze week de verwachtingen blijven overtreffen en de Bank of Japan met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt, zou dat precies kunnen zijn wat de markt nodig heeft om aan kracht te blijven winnen", voegde de analist toe.
Morgan Stanley meldde maandag dat deze week de de drukste week van het cijferseizoen zal zijn in Europa. Circa 205 bedrijven komen deze week met kwartaalcijfers.
Op basis van de 130 bedrijven die reeds hun resultaten hebben gerapporteerd "hebben we gezien dat 35 procent van deze bedrijven de verwachtingen met 5 procent of meer hebben overtroffen. Circa 28 procent van de bedrijven bleven onder consensus", aldus analist Matthew Garman van Morgan Stanley, die er op wees dat de 'beat' dit kwartaal tot nog toe hoger uitvalt dan de 6 procent in het eerste kwartaal.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat zowel de Japanse export als import in juni daalde. Wat de export betreft was sprake van een daling voor de negende opeenvolgende maand. De export en import daalden op jaarbasis met respectievelijk 7,4 en 18,8 procent.
Tevens werd bekend dat het ondernemersvertrouwen in Duitsland in juli licht daalde. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 108,7 in juni naar 108,3 in juli. Dat was flink minder dan de 107,5 waarvoor analisten vreesden. Volgens analisten van KBC betekende de beperkte daling van de index dat "Duitsland zich geen zorgen maakt over een Brexit".
Komende handelsweek staat met name de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee, die dinsdag aanvangt, en het daarop volgend rentebesluit van de centrale bank in de aandacht. Marktvolgers verwachten dat de Federal Reserve de rente ongewijzigd zal houden. In de toelichting op het rentebesluit wordt met name gekeken naar hints over het tijdstip van een mogelijke eerste renteverhoging en in welk tempo de centrale bank vanaf dat moment het beleid zal verkrappen.
De euro noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam ten opzichte van de dollar vlak op 1,0983 en het Britse pond won 0,2 procent ten opzichte van de greenback tot 1,3130.
West Texas Intermediate noteerde 2,5 procent lager op 43,10 dollar en Brent daalde 2,2 procent tot 44,68 dollar.