zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Mooie weekwinst voor Damrak

De AEX is deze week weer richting de 450 punten opgelopen, waarmee de grootste zorgen over de impact van de Brexit even naar de achtergrond verdwenen. 
De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot op weekbasis 3,2 procent hoger op 447,51 punten.
Vorige week waren de beurzen nog in de ban van de referendumuitslag in het Verenigd Koninkrijk, maar deze week kwam er meer rust in de markt en verschoof de focus naar de start van het kwartaalcijferseizoen.
Alcoa deed maandag traditiegetrouw de aftrap, met tweede kwartaalcijfers die te lijden hadden onder de lagere aluminiumprijzen. Zowel de omzet als de nettowinst daalden. De outlook werd gehandhaafd en dat stemde beleggers wel positief.
De AEX trok maandag de stijgende lijn door, na vrijdag al aardig hoger te zijn gesloten vanwege het sterke Amerikaanse banenrapport. Dat effect was begin deze week nog merkbaar en daardoor leken de zorgen over de Italiaanse bankensector van minder invloed. Verder was er weinig richtinggevend nieuws.
Dinsdag kreeg het sentiment steun door de hoop op meer monetaire verruiming in Japan, nadat de Japanse premier Shinzo Abe nog maar eens onderstreepte dat hij de negatieve economische spiraal wilde doorbreken. Verder richtten beleggers zich volgens Frank Bonsee van ABN AMRO op de tweede kwartaalcijfers en werd "het probleem van een Brexit meer naar achteren geschoven." 
Dat de zorgen over het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten wat naar de achtergrond verdween, had ook te maken met de benoeming van Theresa May als de nieuwe premier nadat David Cameron eerder dan verwacht opstapte. May kondigde woensdag de nieuwe regering aan en dat nam wat van de onzekerheid rondom de Brexit weg, volgens marktkenners.
Voor de AEX werd woensdag een dag van consolidatie, ook met het rentebesluit van de Bank of England en het Beige Book van de Federal Reserve in het vooruitzicht. Volgens handelaar Cees Smit was de rek er dan ook een beetje uit. 
Het Beige Book van de Fed verraste uiteindelijk niet. Opnieuw werd gesproken van een gematigde economische groei in de Verenigde Staten. Wel stonden de consumentenuitgaven meer onder druk in de verslagperiode, volgens de twaalf districten die rapporteerden aan de Fed.
De olieprijzen beleefden een volatiele week, met een dieptepunt op woensdag vanwege een teleurstellend Amerikaans olievoorradenrapport. Hoewel de voorraden daalden, zij het minder dan verwacht, namen de benzinevoorraden en de voorraden distillaten in de Verenigde Staten toe en was in het algemeen sprake van een recordniveau aan voorraden. De olieprijzen verloren uiteindelijk ruim 4 procent en zakte naar het laagste niveau in twee maanden. Donderdag en vrijdag wisten de oliefutures wel wat te herstellen.
Dat de markt de zorgen over de mondiale groei, de Brexit en olie deze week minder van invloed liet zijn, werd ook onderstreept door de nieuwe recordniveaus die de Dow Jones index en de S&P 500 bereikten. De AEX ging weer richting de 450 punten.
Daar kwam donderdag geen verandering in, hoewel de Bank of England totaal onverwacht de rente ongemoeid liet. Dat terwijl de markt juist uitging van een verlaging. De sterkste reactie kwam van het Britse pond, die gelijk na het onverwachte rentebesluit even van 1,32 dollar naar 1,34 dollar steeg, maar de aandelenmarkten reageerden er niet heel sterk op, mogelijk ook omdat de reden achter het besluit van de Britse centrale bank begrijpelijk was: men wil wachten op meer economische macrodata die de impact van de Brexit zullen weergeven. Bovendien verwacht de markt dat de rente in augustus alsnog wordt verlaagd.
Vrijdag nam de AEX echt gas terug. Aandelen in de luchtvaart- en toeristische sector stonden onder druk door een nieuwe terroristische aanslag in Frankrijk, de Chinese economie bleek mer 6,7 procent gegroeid in het tweede kwartaal en een aantal Amerikaanse banken kwam met kwartaalcijfers.
In het algemeen hebben de beurzen volgens Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management een "ijzersterke" week achter de rug. De vermogensbeheerder kijkt nu met name uit naar de kwartaalcijfers die volgende week geagendeerd staan. "Bij goede cijfers kunnen de beurzen verder stijgen."
Nadat JPMorgan Chase donderdag de aftrap deed met aardige kwartaalcijfers, openden Wells Fargo en Citigroup vrijdag de boeken. Wells Fargo had opnieuw last van het lage renteklimaat en boekte een licht lagere nettowinst, terwijl Citigroup het ondanks een winstdaling beter deed dan de markt had verwacht.
Volgende week barst het cijferseizoen ook in Nederland los, met onder meer resultaten van AkzoNobel, ASML en TomTom.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10