De Amsterdamse beurs is vrijdag flink lager gesloten, hoewel de extreme verliezen die tijdens de ochtendhandel op de borden stonden voor een deel werden weggewerkt. Uiteindelijk sloot de AEX 5,7 procent lager op 424,20 punten en eindigde de AMX met een verlies van 6,0 procent op 609,86 punten.
De handelsdag stond volledig in het teken van de toch onverwachte uitslag van het Britse referendum. Waar het Damrak donderdag nog plussen optekende uit optimisme vanwege de groeiende overtuiging dat de Britten in meerderheid het EU-lidmaatschap steunden, gingen de indices vrijdag fors onderuit, nadat het tegendeel bleek.
Nog voorbeurs werd vrijdag definitief bekend dat bijna 52 procent van de Britse kiezers voor opzegging van het lidmaatschap van de EU heeft gestemd. Met een opkomst van 72,2 procent van het Britse electoraat stemden 17,4 miljoen Britten voor een vertrek uit de EU. De Britse premier David Cameron, zelf een voorstander van het EU-lidmaatschap, kondigde kort na de publicatie van de officiële uitslag zijn ontslag aan.
Beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx sprak van een teleurstellende uitkomst van het Britse referendum. "Hoewel de AEX fors in de min noteerde, was er evenwel geen sprake van complete chaos", aldus de beleggingsspecialist.
Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer beaamde dat de paniek in de loop van de dag wegebde. "De opening was, na enige aarzeling fors lager, maar inmiddels lijken verschillende partijen weer enigszins tot bezinning te komen en daar zitten ongetwijfeld ook bodemvissers bij", aldus de vermogensbeheerder, die overigens niet verwacht dat het Brexit-effect na vandaag is uitgewerkt.
"Er kan dit weekend van alles bij elkaar vergaderd worden en afhankelijk van wat daar uit komt, kun je maandag een reactie tegemoet zien. Ik sluit voor maandag een volgende verkoopdruk niet uit", aldus de marktvorser.
Voor beleggingsplatformen was het een drukke dag. "DeGiro zag dat veel particulieren deze daling gebruiken om te kopen. We hebben vijfmaal zoveel accounts geopend vandaag dan op een normale dag. Dat is opmerkelijk gezien de onzekerheid", zei directeur Gijs Nagel van DeGiro.
"Of de verkoopgolf op de financiële markten langer aanhoudt, zal gedeeltelijk afhangen van in hoeverre deze wordt gerechtvaardigd door fundamentele factoren. De directe gevolgen van een Brexit zullen ernstig zijn maar wel primair neerslaan op het Verenigd Koninkrijk zelf", zei econoom Nick Kounis van ABN AMRO, hoewel hij niet uitsluit dat de vrije val van het pond nog even aanhoudt.
Het pond daalde vrijdag ten opzichte van de dollar met ruim 8 procent tot 1,3629 en versus de euro met meer dan 6 procent tot 1,2256.
Een vat Brent olie noteerde vrijdag rond het slot in Europa 4,3 procent lager op 49,41 dollar en West Texas Intermediate olie daalde 4,0 procent tot 48,10 dollar.
Macro-economisch nieuws had vrijdag nauwelijks aandacht. De Duitse index voor het ondernemersvertrouwen van de Ifo steeg in juni. Verder daalde de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in mei sterker dan verwacht en daalde het Amerikaanse consumentenvertrouwen sterker dan voorzien in juni.