zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Europese beurzen sluiten hoger

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger gesloten. In het algemeen leken de beurzen te neigen naar een zogenoemde 'Bremain', ofwel het behoud van het EU-lidmaatschap voor het Verenigd Koninkrijk.
De Eurostoxx 50 sloot 2,0 procent hoger op 3.037,86 punten, de Duitse DAX steeg 1,9 procent op 10.257,03 punten, de Franse CAC-40 won 2,0 procent op 4.465,90 punten en de Britse FTSE sloot in Londen 1,2 procent hoger op 6.338,10 punten. 
De handelsdag stond in het teken van het historische referendum in het Verenigd Koninkrijk over het lidmaatschap van de Europese Unie. De volumes waren relatief laag, maar de markt leek in het algemeen wel te gokken op een zogenoemde 'Bremain', terwijl ook peilingen en bookmakers neigen naar het behoud van het Britse EU-lidmaatschap.
"Een beweging richting Remain zorgde voor het hoogste niveau in zes maanden voor het Britse pond en een flinke stijging van Britse en Europese aandelen", vatte marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets de dag samen. 
"Ik vind het persoonlijk opmerkelijk dat beleggers ervoor hebben gekozen om de inschattingen van bookmakers te volgen in tegenstelling tot de peilingen die we eerder zagen, die maandenlang voorspelden dat het een nek-aan-nek-race zou worden", schreef marktanalist Jameel Ahmad van FXTM.
De stembureaus in het Verenigd Koninkrijk gaan om 23.00 uur Nederlandse tijd dicht en exit polls worden niet vrijgegeven vanwege de foutmarge. De officiële uitslag wordt vrijdagochtend vroeg verwacht.
Het Britse pond steeg donderdag met 0,8 procent tot 1,4817 dollar, maar noteerde rond het Europese slot vrijwel vlak ten opzichte van de euro, op 1,3024 euro.
De Europese munt noteerde ten opzichte van zijn Amerikaanse evenknie 0,8 procent hoger op 1,1378 dollar.
Olie werd duurder. De prijs voor een vat ruwe olie steeg aan de Nymex met 1,0 procent tot 49,60 dollar, terwijl voor een vat Brent eveneens 1,0 procent meer werd betaald op 51,08 dollar.
Op macro-economisch vlak was er vandaag aandacht voor een aantal inkoopmanagersindexen. In het algemeen lieten die een groeivertraging zien binnen de industrie van de eurozone en in de grootste economie van de muntunie, Duitsland. In Frankrijk was zelfs sprake van een krimp van de economische activiteit binnen de industrie, want de inkoopmanagersindex dook in juni onder de grens van 50. 
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10