zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
doorsturen
 

Eindsprintje voor Damrak

De AEX is donderdag hoger gesloten dankzij een late eindsprint, waarbij de index slecht nieuws uit Japan wist af te schudden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde 0,4 procent hoger op 450,31 punten, terwijl de Midkap 0,3 procent steeg.
De Amsterdamse beurs begon de dag in mineur. Daar waar de markt woensdagavond niet verrast werd door de Federal Reserve, kwam de Bank of Japan donderdagochtend wel met een onaangenaam bericht. De Japanse centrale bank handhaafde het monetaire beleid, terwijl de markt had gerekend op aanvullende stimuleringsmaatregelen.
Die verrassing domineerde een groot deel van de dag het sentiment, maar na de opening van Wall Street wist de AEX toch de weg omhoog te vinden.
"We zagen vanaf de low van de dag een behoorlijke kooplust", zei beleggingsspecialist Tycho Schaaf van Lynx, hoewel de exacte aanleiding voor het herstel hem ook niet helemaal duidelijk werd. "Uiteindelijk werd het nieuws uit Japan genegeerd en ging na de opening van Wall Street het gas erop in Europa", aldus de handelaar.
Volgens Schaaf is het algemene sentiment "krachtig" en voorziet hij na het herstel van vandaag voor morgen "ook een positieve dag."
Amerikaanse groeicijfers waren zwak. De groei kwam in het eerste kwartaal uit op een half procent, hetgeen de zwakste groei markeerde in twee jaar. De Federal Reserve liet woensdagavond bij het rentebesluit al doorschemeren dat de economische activiteit in de eerste maanden van het jaar minder sterk was toegenomen.
Naast de Amerikaanse groeicijfers verschenen donderdagmiddag de wekelijkse steunaanvragen uit de Verenigde Staten. Die stegen conform verwachting. Het minder volatiele vierwekelijks voortschrijdend gemiddelde bleef echter rond het laagste niveau in ruim 40 jaar hangen.
Op macro-economisch vlak kwamen 's ochtends ook al een aantal publicaties de markt in. Zo daalde de Spaanse consumentenprijzen in april met 1,1 procent, waarmee het prijspeil harder afnam dan in maart, toen er sprake was van een deflatie van 0,8 procent.
De werkloosheid in Duitsland bleef in april stabiel op 6,2 procent, maar het aantal werklozen daalde wel, met 16.000 stuks.
Het consumentenvertrouwen in de eurozone kwam iets hoger uit in april, maar bleef desondanks negatief met een index 9,3 punten onder nul. Het bedrijfsklimaat verbeterde ten opzichte van maart van 0,12 naar 0,13.
De euro noteerde bij het slot van de Amsterdamse beurs 1,1324. De yen werd na het rentebesluit van de Bank of Japan sterker en steeg ten opzichte van de euro met 2,7 procent en versus de dollar met 2,6 procent.
Olie werd donderdag duurder. De prijs voor een vat Brent stond rond het slot in Europa 0,7 procent hoger op 47,27 dollar, terwijl West Texas Intermediate 0,6 procent duurder werd op 45,60 dollar.
 
Vertel een vriend over bovenstaande artikel.
 
Naam ontvanger:
E-mailadres ontvanger:
 
Uw naam:
Uw e-mailadres:
 
Bericht/Opmerking:
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10