Duitsland wil geen nieuwe herstructurering van de Griekse staatsschuld. Het kwijtschelden van de door de eurolanden al verstrekte noodleningen zou betekenen dat er geen nieuwe noodleningen meer aan Athene kunnen worden verstrekt. Dat melden nieuwsmedia op basis van uitspraken van Steffen Seibert, de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel.
Seibert zei dat volgens de Duitse wet de overheid alleen maar leningen mag verstrekken als het onwaarschijnlijk is dat er een bankroet plaatsvindt. Verliezen accepteren zou betekenen dat Duitsland zichzelf een hak zet, zei Seibert volgens de berichtgeving.
Griekenland balanceert op het randje van de afgrond en is afhankelijk van noodleningen van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds om aan haar verplichtingen te voldoen. Het dichtdraaien van de kredietkraan betekent naar alle waarschijnlijkheid een Griekse exit uit de eurozone, wat een kettingreactie tot gevolg kan hebben in andere zwakke eurolanden als Spanje en Italië.
De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat de huidige bailouts van in totaal 240 miljard euro niet genoeg zijn om Griekenland de komende jaren te financieren en dat extra hulp nodig is.
De Europese Centrale Bank, het IMF en de eurolanden zijn in een strijdt verwikkeld hoe Griekenland binnenboord kan worden gehouden.
Het IMF heeft steeds aangegeven geen nieuwe noodleningen meer aan Athene te verstrekken totdat er een plan is om de staatsschuld naar maximaal 120 procent van het BBP in 2020 te krijgen. Volgens de laatste officiële ramingen van het IMF zal de staatsschuld daar met enkele tientallen procentpunten bovenuit kunnen komen als gevolg van de almaar krimpende economie.
Het IMF wil daarom dat de eurolanden de al verstrekte leningen aan Griekenland deels kwijtschelden of dat de Europese Centrale Bank de winsten op de naar verluidt 40 miljard euro grote portefeuille Griekse staatsleningen opgeeft. De ECB heeft steeds aangegeven geen verliezen op de Griekse staatsobligaties te accepteren omdat dit overeen zou komen met monetaire financiering van de staatsschuld, wat volgens EU-verdragen verboden is.
In het kader van de tweede bailout van Griekenland van 130 miljard hebben private schuldeisers meer dan 50 procent afgeschreven op hun Griekse staatsleningen.