27 mei 2004 -
De helft van de vrouwen in Europa heeft te maken met ongewenste seksuele intimiteiten op het werk, maar wettelijke bescherming is in de meeste EU-lidstaten ver te zoeken. Vanaf 2005 wordt echter een wet van kracht die slachtoffers van seksuele discriminatie, intimidatie en pesterijen meer houvast moet bieden.
26 mei 2004 -
Minister De Geus van Sociale Zaken vindt dat bedrijven die door economische problemen mensen moeten ontslaan meer moeten kijken naar de leeftijdsopbouw van het personeel. Nu geldt nog vaak de regel dat degenen die het laatst in dienst zijn gekomen, het eerst moeten vertrekken.
26 mei 2004 -
Er komt binnenkort een subsidieregeling voor een leeftijdsbewust personeelsbeleid. Dat schrijven minister De Geus en staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.
25 mei 2004 -
Pas afgestudeerde academici doen er gemiddeld vijf maanden over om een baan op hun niveau te vinden. Hbo'ers zijn gemiddeld 3,6 maanden op zoek. Slechts 3 procent van de hbo'ers en 4 procent van de academici die in 2001 en 2002 zijn afgestudeerd, zit nu zonder werk.
23 mei 2004 -
De daling van het ziekteverzuim, dat onlangs door het Centraal Bureau voor de Statistiek werd gemeld, is maar ten dele toe te schrijven aan allerlei arbo-maatregelen. Werknemers melden zich domweg niet meer zo snel ziek als voorheen. Dat blijkt uit de Randstad Werkmonitor.
18 mei 2004 -
Nederlanders zijn erg wakker onder werktijd. Slechts 20 procent van ons is wel eens in slaap gevallen tijdens het werk, terwijl het Europees gemiddelde op 24 procent ligt. Dit blijkt uit een onderzoek van Jobline en Monster Worldwide onder circa 21.500 mensen in 14 landen.
18 mei 2004 -
Een medewerkster van de Verenigde Naties beschuldigt de hoge commissaris voor vluchtelingen Ruud Lubbers van seksuele intimidatie. Dat heeft Lubbers dinsdag zelf bekendgemaakt. In een verklaring ontkende hij zich onfatsoenlijk te hebben gedragen.
16 mei 2004 -
Zeven reďntegratiebedrijven hebben in Oost-Groningen in een jaar tijd slechts vier reguliere banen voor werklozen gevonden. Een project dat 1800 mensen aan de slag moet helpen, kostte de gemeenten in die tijd 3 miljoen euro.
16 mei 2004 -
Bijna 80 procent van de Nederlanders ervaart stress op het werk. De meest genoemde oorzaak van werkstress is de hoge werkdruk, gevolgd door het gebrek aan waardering.
12 mei 2004 -
Nederlanders werken erg traag. Dit komt doordat 85 procent van de werknemers in ons land niet of vrijwel niet gemotiveerd is voor hun werk. Dit blijkt uit een onderzoek van beloningsadviseur Towers Perrin.
12 mei 2004 -
In ongeveer de helft van de Nederlandse ziekenhuizen hebben medisch specialisten conflicten met elkaar. In bijna 40 procent van de ziekenhuizen spelen conflicten tussen specialisten en de 'Raad van Bestuur'.
12 mei 2004 -
Vrouwen verzinken eerder in een depressie dan mannen. Volgens onderzoeker Mattie Tops is dat de prijs is die ze betalen voor hun grotere sociale geneigdheid. Uit zijn onderzoek blijkt dat vrouwen een extra stressrespons hebben: ze zoeken toenadering tot een groep. Knijp daarom een oogje dicht als ze opeens onder werktijd met vriendinnen gaan bellen.
10 mei 2004 -
Ministers De Geus van Sociale Zaken en Donner van Justitie willen het ontslagrecht aanscherpen. In een conceptvoorstel geven zij aan dat werknemers voor elke twee jaar diensttijd bij een werknemer na ontslag een maandsalaris moeten krijgen.
9 mei 2004 -
Bedrijven geven hun personeel minder snel een lease-auto. Het aantal geleasde personenauto's is 2,6 procent gedaald. Eind vorig jaar telde Nederland 517.000 leasecontracten van personenauto's, 14.000 minder dan eind 2002.