5 september 2005 -
Mensen zijn vaker afwezig op hun werk dan dat ze betaald overwerken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Uit onderzoek blijkt dat Nederland vorig jaar bijna vijf procent minder heeft gewerkt dan was afgesproken met de baas. Overwerk zorgde voor drie procent extra gewerkte uren. Per saldo is vorig jaar bijna twee procent minder gewerkt dan contractueel was vastgelegd.
4 september 2005 -
Vrouwvriendelijk overheidsbeleid betekent niet automatisch dat vrouwen vaker de top bereiken in het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een vergelijking tussen de Verenigde Staten en Europa. In de VS is het beleid veel vrouwonvriendelijker dan in Europa.
13 augustus 2005 -
Dierenarts, kapster, onderwijzer, politie- of brandweerman: zes van de tien Nederlanders slagen erin hun vroegste beroepswens werkelijkheid te laten worden. Vier van de vijf werkenden geven in een onderzoek van Randstad aan dat ze gelukkig of 'heel gelukkig' zijn in hun beroep. Slechts vier procent noemt zichzelf (heel) ongelukkig in zijn huidige beroep.
13 augustus 2005 -
De prestaties van werknemers van een bedrijf met een sterk merk zijn beter dan van een bedrijf met een onbekend of zwak merk. In de eigen organisatie hebben zij meer vertrouwen dan gemiddeld. Dat blijkt uit Brits onderzoek van het marktonderzoeksbureau BRMB.
6 augustus 2005 -
Coke snuiven op het werk, een denigrerende behandeling van vrouwen en gerotzooi met de boekhouding: directeur marketingcommunicatie van ING Bank Jurgen Spelbos flikt het en komt weg met een standje. Enkele collega's kaartten de zaak aan, maar ze trokken aan het kortste eind. De medewerkers zitten nu ziek thuis, zijn verzocht te vertrekken of zijn zelf opgestapt.
31 juli 2005 -
Het aantal organisaties dat met competentiemanagement begint stabiliseert en het aantal dat afhaakt neemt toe. De sterke daling is vooral zichtbaar binnen overheidsorganisaties. Organisaties die wel doorgaan met competentiemanagement, focussen vooral op het breed verankeren ervan.
24 juli 2005 -
Na de opmars van Polen vinden steeds meer Roemenen tijdelijk werk in Nederland. In het eerste halfjaar is het aantal werkvergunningen aan Roemenen met de helft toegenomen. In de topvijf van vergunningen zijn de inwoners van het Oost-Europese land twee plaatsen gestegen naar nummer drie, achter de Polen en de Chinezen.
17 juli 2005 -
Het aantal werknemers dat geconfronteerd wordt met seksuele intimidatie stijgt. In 2004 zegt 8,5 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen wel eens te maken hebben gehad met ongewenst seksueel gedrag van een collega. Werknemers met een flexibel contract hebben er vaker mee te maken dan mensen in vaste dienst.
13 juli 2005 -
Werknemers kiezen steeds vaker voor een gezonde lunch. Inmiddels valt 23 procent van de lunches van het Nederlandse bedrijfsleven `gezond` te noemen, tegen 20 procent eind 2004. Dat blijkt uit onderzoek van market Response in opdracht van cateraar Albron onder 40.000 werknemers.
11 juli 2005 -
Het is niet altijd zo dat de beste mensen altijd komen bovendrijven. Althans, 68 procent van de werkzoekenden schat zijn eigen capaciteiten hoger in dan die van zijn huidige baas. Dat blijkt uit een onderzoek van werving- en selectiebureau voor sales en marketingpersoneel Cobben & Van Tulder.
10 juli 2005 -
Nederlandse werknemers zien prestatiebeloning niet zitten. Uit een onderzoek blijkt dat twee op de drie ondervraagden liever een vast salaris ontvangen dan een variabel loon. Dat blijkt uit onderzoek van Blauw Research onder 440 werknemers van 18 jaar en ouder in opdracht van Uitzendconcern Randstad.
10 juli 2005 -
Het Rijk heeft veel van zijn populariteit als ideale werkgever verloren. De overheid duikelde in de ranglijst van favoriete werkgevers van plaats zes naar 23. Dat blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau Intelligence Group. Het onderzoek onder bijna 7.000 personen bestreek de eerste vijf maanden van dit jaar.
7 juli 2005 -
Allochtone werknemers zijn loyaler, positiever, meer tevreden en meer betrokken dan hun autochtone collega`s. Dat blijkt uit een recent onderzoek van arbeidspsychologe Wies Dinsbach van de Vrije Universiteit Amsterdam. Uit het onderzoek blijkt verder dat allochtonen beter op de hoogte zijn van de geschreven en ongeschreven regels van de organisatie.
4 juli 2005 -
De vrees voor banenverlies in de industrielanden als gevolg van opkomende markten waaronder China en India, is misplaatst. Slechts een fractie van het verlies aan arbeidsplaatsen in het Westen is direct het gevolg van globalisering, de vrije stroom van handel en kapitaal over de grenzen heen.