25 oktober 2005 -
Jonge, hoogopgeleide starters op de arbeidsmarkt hebben niet de competenties die hen uiteindelijk succesvol maken. De huidige starter heeft een mentaliteitsprobleem, wil niet meer hard werken en bezit daarnaast niet voldoende sociale vaardigheden om zich staande te houden binnen organisaties.
25 oktober 2005 -
Hoewel mannen en vrouwen uitdagende taken even leuk vinden, kiezen vrouwen minder snel uitdagende taken wanneer deze daadwerkelijk uitgevoerd moeten worden. Dit zou komen omdat vrouwen zich bij hun taakkeuze richten op het voorkomen van mislukking, terwijl mannen juist taken kiezen waarmee ze hun capaciteiten kunnen laten zien.
25 oktober 2005 -
De ondernemingsraad in bedrijven heeft straks waarschijnlijk geen rol van betekenis meer bij grote ontslagprocedures. Dat is het gevolg van het versoepelen van het ontlagrecht door minister De Geus van Sociale Zaken. Hoe werkgever en werknemers omgaan met grote ontslagrondes, zal voortaan vermoedelijk al in de CAO worden vastgelegd.
24 oktober 2005 -
De medwerkerstevredenheid in Nederland is structureel gedaald. Ons land land daardoor tussen de 5 en 9 miljard euro liggen, omdat ontevreden medewerkers minder productief zijn. Dat blijkt uit het onderzoek Plezier & Prestatie 2005 van adviesbureau &Samhoud onder 40.000 werknemers in Nederland, Duitsland en Spanje.
23 oktober 2005 -
Meer dan de helft van de jongeren wil niet meer dan 10 procent van het brutoloon opzij zetten voor het pensioen. Wat ze kennelijk ontgaat, is dat ze alleen aan aow-premie al 18 procent premie betalen. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van de stichting Pensioenkijker.nl en CNV Jongeren, waaraan ruim zevenhonderd 16- tot 28-jarigen hebben meegewerkt.
20 oktober 2005 -
Bijna de helft der mannen (46 procent) vindt dat het belangrijk is om goede vriendjes te blijven met de baas om hogerop te komen. Van de vrouwen denkt slechts 20 procent dat vrienden een goede band met de baas tot promotie kan leiden. Vrouwen geloven dat extra hard werken meer effect heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Dotwise in opdracht van vacaturesite MegaJobs.
19 oktober 2005 -
Nederland heeft bij het creëren van werk vorig jaar slechter gepresteerd dan alle andere EU-landen. Terwijl in de Unie gemiddeld het aantal banen met 0,6 was gegroeid, ging de werkgelegenheid in Nederland met bijna 1,3 procent achteruit. In totaal zagen slechts vier landen het aantal banen krimpen in 2004.
18 oktober 2005 -
Nederlandse werknemers ondervinden het minste last van stress op het werk in vergelijking met veel van hun Europese collega's. In ons land zegt 16 procent van de werknemers dat hun baan veel of te veel stress oplevert, terwijl het gemiddelde in Europa op 27 procent ligt.
17 oktober 2005 -
Leidinggevenden begeleiden vooral de ontwikkeling van de medewerkers die zij het meest positief beoordelen. De medewerkers die minder goed presteren en de meeste begeleiding nodig hebben, krijgen minder begeleiding en ontwikkelen zich minder. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoek Leadership and Employee Development van Xander Bezuijen.
17 oktober 2005 -
Werknemers en werkgevers gaan jaarlijks 100 miljoen euro besparen door een versoepeling van het ontslagrecht. Deze schatting heeft het ministerie van Sociale Zaken maandag bekendgemaakt. Vanaf 1 oktober volgend jaar hoeven ontslagen werknemers niet langer aan te tonen dat het ontslag niet hun eigen schuld is.
16 oktober 2005 -
Een noordelijk ICT-bedrijf dat veel moeite heeft met het invullen van vacatures, gaat sollicitanten voor een gesprek betalen. Het in Groningen gevestigde bedrijf Wisdom heeft op korte termijn tien ervaren programmeurs nodig. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.
16 oktober 2005 -
De meeste Nederlandse werknemers tolereren een collega met een andere culturele achtergrond en zien deze als gelijke. Maar er is niet of nauwelijks sprake van integratie. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en het afstudeerproject van Josje van Duin van de Rijks Universiteit Groningen.
13 oktober 2005 -
De maximale arbeidstijd wordt in de nieuwe arbeidstijdenwet gemiddeld 48 uur per week inclusief overwerk en 'wachturen' op de werkplek. De regel geldt ook voor nachtwerk, waarvoor momenteel nog een maximum van 40 uur geldt. Werknemers die ermee akkoord gaan, mogen werken tot maximaal 60 uur per week.
13 oktober 2005 -
Het komt nog te vaak voor: bedrijven sturen een werknemer op een dure cursus preventiemedewerker, omdat ze denken dat zo'n opleiding verplicht is. Sommige opleidingsbureaus wekken die indruk door hun advertenties of mailings. Een verplichte training tot preventiemedewerker is echter nonsens.