18 juli 2006 -
De meerderheid van de werknemers verandert volledig van persoonlijkheid en gedrag op het werk. Zes procent verandert zelfs zijn identiteit om er maar bij te horen op de werkvloer. De oorzaak? Een diepgeworteld verschil in normen en waarden tussen hen en hun werkgevers waardoor zes van de tien werknemers het gevoel hebben zich in verregaande mate aan te moeten passen.
18 juli 2006 -
Nu we midden in een hittegolf zitten, krijgen werkgevers te maken met een heel nieuw probleem. Vrouwen mogen in topjes en slippers op kantoor verschijnen, maar van mannen wordt nog steeds verwacht dat ze in pak op komen draven. Dit leidt tot onderlinge wrijving en kan zelfs resulteren in aanklachten wegens seksediscriminatie.
16 juli 2006 -
Werkgevers mogen sollicitanten niet zonder meer afwijzen omdat zij niet op zondag willen werken. Dat blijkt uit een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. De commissie behandelde de klacht van een gereformeerde man die bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat had gesolliciteerd naar de functie van sluiswachter.
13 juli 2006 -
Ondanks veertig jaar 'gelijke behandeling', gelooft een significant deel van de vrouwelijke beroepsbevolking nog steeds dat vrouwen minder salaris en carrièremogelijkheden krijgen dan mannen met dezelfde opleiding en ervaring. Meer dan een derde van de vrouwen is van mening dat vrouwen minder betaald krijgen dan mannen in dezelfde functie, vier procent meer dan in 2003.
13 juli 2006 -
Het is hoog tijd dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot de gezondheid en het welzijn van hun personeel. Dit zeggen Britse huisartsen naar aanleiding van het sterk gestegen ziekteverzuim. Als werkgevers niets doen om de gezondheid van hun werknemers te verbeteren, zullen de kosten van ziekteverzuim over niet al te lange tijd helemaal de pan uitrijzen, waarschuwen ze.
13 juli 2006 -
Britten nemen ontslag als ze elders betere carrièreperspectieven zien, de rest van de werknemers laat zich hoofdzakelijk verleiden door meer salaris. Britten zijn van alle nationaliteiten bovendien het minst geneigd hun biezen te pakken als ze niet op kunnen schieten met hun collega's. Voor één op de vier Nederlanders en Belgen is ruzie met de baas juist een van de beste redenen om meteen op zoek te gaan naar ander werk.
12 juli 2006 -
Werkgevers moeten de werkloosheidsuitkering voor ontslagen werknemers betalen. Dat bepleit Ton Heerts, vice-voorzitter van de FNV Hij verwacht dat werkgevers zich dan meer zullen inspannen om hun ontslagen werknemers aan een andere baan te helpen. Heerts verwijst naar het succes van de Ziektewet en de nieuwe regels voor arbeidsongeschikten. Nu bedrijven de kosten daarvan zelf dragen, is het verzuim sterk verminderd.
12 juli 2006 -
Welke manager is er nÃet naar op zoek: gemotiveerde mensen die zich echt betrokken voelen bij en inspannen voor het bedrijf waar ze werken? Die werknemers die er altijd net nog een schepje bovenop doen en die zichzelf steeds weer weten te enthousiasmeren? Psycholoog Jack van Minden weet precies hoe u hen binnenhaalt en stimuleert.
11 juli 2006 -
Managers blijven zich verzetten tegen het idee hun stafleden parttime te laten werken. Die houding belemmert vooral vrouwen zich volledig te ontplooien. Miljoenen vrouwen hebben een baan waarmee ze hun volledige potentieel nooit zullen bereiken, waarvoor ze overgekwalificeerd of te ervaren zijn. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar vrouwen en parttime werk door de Britse Sheffield Hallam University.
10 juli 2006 -
Werkgevers nemen steeds minder snel voor lief aan wat een sollicitatiekandidaat hen vertelt. Ze gebruiken steeds meer middelen om de achtergrond en kwalificaties van een potentiële werknemer na te trekken. Vooral identiteitdiefstal wordt tegenwoordig als ernstig risico beschouwd. Dit blijkt uit onderzoek van vakblad IRS Employment Review onder 100 werkgevers.
9 juli 2006 -
Toonaangevende multinationals stemmen hun bedrijfsplannen te weinig af op hun personeelsbeleid en negeren mensgerelateerde risico's zoals vergrijzing. Budgetrondes, strategische doelen en personeelsplanning sluiten niet op elkaar aan. Aan PZ vervolgens de taak om het personeelsbeleid achteraf nog even te integreren in de strategische plannen. Het risico: kostbare fouten in de personeelsplanning en het wervingsproces.
9 juli 2006 -
Bijna een derde van de Nederlandse werknemers heeft overgewicht, 7,5 procent lijdt zelfs aan obesitas (zwaar overgewicht). Wel zijn er grote verschillen tussen de branches. Het slechts scoort de voedings- en genotsmiddelen industrie: meer dan de helft van de werknemers heeft overgewicht. Werknemers binnen de cultuur, sport en recreatie sector en de papier(waren)industrie hebben het minst vaak overgewicht. Slechts een vijfde van hen is te dik.
6 juli 2006 -
Nederland vergrijst. Personeel dus ook. Daardoor ontstaat schaarste, met name van goed opgeleid personeel. Veel bedrijven investeren daarom veel in het aantrekken van nieuw talent. De sleutel tot het vergrijzingvraagstuk is echter het vasthouden van bestaand talent, het zogenaamde retentiebeleid. Daar besteden nog maar weinig bedrijven aandacht aan.
5 juli 2006 -
Geen enkele werkgever is blij als hij te horen krijgt dat een van zijn werknemers door de politie is opgepakt. Desalniettemin is het niet verstandig om dan meteen maar een ontslagbrief de deur uit te doen. Het enkele feit dat een werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit, is namelijk geen gegronde reden voor ontslag. Daarvoor zal er in ieder geval enige relatie moeten bestaan tussen het strafbaar feit en het werk.