5 april 2011 -
Het loon van hoogopgeleiden bij de overheid is tussen 1996 en 2005 gemiddeld met 39 procent gestegen. Dat is minder dan het loon van vergelijkbare werknemers in vergelijkbare functies in de marktsector, dat met 58 procent is toegenomen.
5 april 2011 -
U krijgt een telefoontje van een huilende medewerker: 'Ik ben ziek, helemaal op, volgens mijn huisarts heb ik een burn-out. Ik moet voorlopig rust houden en ik weet niet hoe lang het gaat duren.' U bent verbaasd, gisteren leek alles nog oké met de medewerker. En het ergste: dit kan ook u zelf overkomen!
1 april 2011 -
Feedback heeft niet altijd positieve gevolgen voor werkprestatie en werkbeleving, zo blijkt uit onderzoek van Paul Jansen, hoogleraar Bedrijfspsychologie aan de VU Amsterdam. Volgens Jansen is zeer specifieke feedback bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor leren.
1 april 2011 -
De gemiddelde kosten per dag van Nederlandse opleidingen zijn sinds oktober 2010 gedaald van 506 naar 476 euro. Trainingen sollicitatiegesprekken tonen zelfs een prijsdaling van 22 procent ten opzichte van oktober 2010. Dit blijkt uit de statistieken van Eduhub.nl.
31 maart 2011 -
Bij de keuze voor een nieuwe werkgever zijn de sfeer en cultuur van een organisatie het meest bepalend. Uit online onderzoek van Unique blijkt namelijk dat 48 procent van de Nederlandse (latent) werkzoekenden deze factoren het belangrijkst vindt. De inhoud van de functie en het takenpakket geeft voor 33 procent de doorslag.
31 maart 2011 -
47 Procent van de werknemers heeft nooit een bedrijfsuitje. Degenen die dit wel hebben, klagen er massaal over. De meeste werknemers geven de voorkeur aan een sportief uitje. Een kwart maakt het soort bedrijfsuitje niet uit, als er maar een borrel is. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 1.000 respondenten.
31 maart 2011 -
Nu de economie weer aantrekt, laait ook de discussie rond talentmanagement verder op. De afgelopen twee jaar hebben bedrijven zich voornamelijk gefocust op het draaiend houden van de organisatie en zijn budgetten van trainingen en ontwikkelingsprogramma’s vaak sterk gereduceerd. Daarnaast konden en kunnen veel mensen op zoek gaan naar een andere baan.
29 maart 2011 -
Drie secretaresses, Janneke van de Geijn (Eindhoven), Irene Frankfort (Veenendaal) en Karin van Peursen (Amsterdam) werden gistermiddag verrast door een persoonlijk telefoontje van Xander de Buisonjé: "Dit is jouw dag, gefeliciteerd! Jij zit in de finale van de Manpower Verkiezing Secretaresse van het Jaar 2011. En daarom gaan wij elkaar ontmoeten in het Amsterdamse NH Barbizon Palace Hotel op 21 april."
28 maart 2011 -
AFAS ERP Software heeft in samenwerking met HRpraktijk een gratis boekje over HR-issues gepubliceerd. Het boekje, genaamd ‘Hot in HR’, verschijnt in twee edities; HR-issues in de zorg en in het bedrijfsleven. ‘Hot in HR’ bespreekt vijf actuele thema’s waar HR-professionals mee te maken krijgen en biedt praktische tips en adviezen om hier in de dagelijkse praktijk mee om te gaan.
28 maart 2011 -
Daar waar bedrijven sturen op Het Nieuwe Werken, blijken studenten en starters een traditionele werkomgeving te verkiezen. Zij hechten weinig waarde aan thuiswerken, een flexibele werkplek of flexibele kantoortijden. Jong hoogopgeleid talent vindt vooral sfeer, leuke collega's, opleiding en ontwikkeling belangrijke voorwaarden bij de keuze van een baan.
23 maart 2011 -
De crisis heeft een negatief effect gehad op interim managers. Er zijn dit jaar zelfs minder interim managers aan de slag gegaan in vergelijking met vorig jaar, zo blijkt uit een onderzoek van Executives Online dat de aandacht trok van Mic Adam van Vanguard Leadership.
22 maart 2011 -
Werknemers die stress ervaren zijn niet gebaat bij therapieën die zich niet op de oorzaak richten. Uit een Europese bedrijvenenquête blijkt dat vier op de vijf managers zich zorgen maakt over werkgerelateerde stress. Toch beschikt slechts een kwart van de Europese bedrijven over een procedure omtrent stress.
18 maart 2011 -
Ondanks het enorme succes van sociale en professionele netwerksites, verkiest 86 procent van de Nederlandse managers nog steeds een CV of motivatiebrief boven een online profiel op Facebook, Twitter of LinkedIn. Wel bevestigt 61 procent van de Nederlandse managers dat hun zakelijke keuzes (soms) beïnvloed worden door informatie en commentaren die op sociale netwerksites staan.
16 maart 2011 -
Het meest voorkomende misverstand over zelfsturende teams is dat ze geen leiderschap of hiërarchie nodig hebben. Pierre van Aroelsvoort, adviseur bij T-Groep, verklaart dat zelfsturing een relatief begrip is. Hiërarchie blijft nodig om de strategie te verbinden met de operatie. Daarnaast is leiderschap nodig om kaders vast te stellen en te bewaken en om medewerkers te inspireren en corrigeren.