11 augustus 2009 -
De Nederlandse overheid betaalt volgens 78 procent van de credit managers haar rekeningen later dan het bedrijfsleven. De helft noemt de overheid zelfs de meest trage betaler. Het uitstellen van betalingstermijnen houdt volgens 60 procent de economische crisis mede in stand.
10 augustus 2009 -
Het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK) komt vaker iets grotere bedrijven (vijf tot tien werknemers) tegen dan zzp'ers als het gaat om verzoeken voor de Bbz-regeling (Besluit bijstandsverlening voor zelfstandigen). Deze organisaties krijgen minder steun van banken, en zijn dus sneller aangewezen op de regelingen van de gemeenten.
27 juli 2009 -
Steeds meer ondernemers in een bv komen in de problemen omdat ze zichzelf een verplicht dga-loon uit moeten keren, ook als ze verlies lijden. Dat schrijft Sprout. Deze fiscale loonverplichting zorgt voor minder financieringsruimte , zowel voor investeringen als voor de dagelijkse bedrijfsvoering.
20 juli 2009 -
Het AXA IM beleggingsonderzoek dat uit werd gevoerd in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, toonde opmerkelijke verschillen tussen de vier landen. Zo zijn Nederlanders het minst bescheiden als het gaat om de inschatting van de eigen financiële kennis. Hierbij een overzicht van de meest opmerkelijke overige verschillen.
16 juli 2009 -
Ondanks de financiële crisis, schakelen Nederlandse credit managers minder snel een incassobureau in. Vergeleken met een half jaar geleden wordt gemiddeld acht dagen later de rekening uit handen gegeven. Dit blijkt uit de zevende Credit Management Trendmeter van OnGuard.
8 juli 2009 -
Middelgrote en kleine ondernemingen in de bouw en de detailhandel hebben steeds meer moeite om krediet te krijgen. Van de bouwbedrijven kreeg 61 procent de afgelopen negen maanden nul op het rekest. Uit de Update Financieringsmonitor van EIM blijkt ook dat de detailhandel moeilijk leningen krijgt.
8 juli 2009 -
De effecten van de kredietcrisis worden nu ook zichtbaar in de cao-lonen. In het tweede kwartaal lagen deze drie procent hoger dan een jaar eerder, terwijl die stijging in het eerste kwartaal nog 3,7 procent was. Dat bleek deze week uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zo weet Nieuws.nl.
2 juli 2009 -
Pensioenvoorzieningen waren al voor de recessie niet altijd even goed geregeld. Nu pensioenfondsen in de problemen zitten en werkenden en werkgevers bezuinigen op hun premies lijken we echter af te stevenen op een heuse pensioencrisis.
29 juni 2009 -
De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de gedeeltelijke oplossing van de overheid om verlaagde kredietlimieten die bedrijven hebben onder hun kredietverzekeringen aan te vullen.
25 juni 2009 -
De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelwerk (WBSO) is dé oplossing voor technische ondernemers die nu achter het net vissen bij de stopgezette regeling Deeltijd WW. Via de WBSO kunnen ondernemers die hun medewerkers inzetten bij een innovatief project rekenen op een 50 procent bijdrage van de overheid in de loonkosten.
25 juni 2009 -
De lonen in de IT-sector zijn het afgelopen jaar gemiddeld met 3,6 procent gestegen. Dat is een minder grote stijging dan in de vijf voorgaande jaren, maar niet slecht in deze tijd. De snelste stijger in 2009 is de algemeen directeur IT-bedrijf, met een inkomensgroei van 6,7 procent.
18 juni 2009 -
Starters op financiële afdelingen in Nederland wordt aangeraden zich te specialiseren in algemene boekhouding/general accounting (30 procent) of kostenbewaking/cost accounting (21 procent). Controlling, credit management en internal audit worden niet gezien als functies waarvan men een starter aan zou raden zich hierin te specialiseren.
16 juni 2009 -
Nederlandse bedrijven betalen hun facturen steeds later; gemiddeld na 60 dagen. Dat is vijf dagen later dan een half jaar geleden. Volgens negen op de tien credit managers misbruiken vooral grote organisaties hun positie door betalingen eenzijdig uit te stellen. De betalingstermijn wordt opgerekt (83 procent) of bedrijven bepalen zelf de termijnen (78 procent).
11 juni 2009 -
Het beperken van bonussen en verlagen van managementbeloningen doen het goed bij het publiek en de politiek, maar op de lange termijn is een creatievere benadering nodig van het bonusbeleid. Eén manier om dat vorm te geven is bonussen vastzetten op een speciale rekening totdat bepaalde doelstellingen gerealiseerd zijn.