18 december 2009 -
Financieel directeuren in Europa verwachten dat de werkgelegenheid pas over ruim twee jaar weer op het niveau van voor de crisis komt. Veel bedrijven willen wel weer investeren, maar de banken maken hen dat moeilijk door hun terughoudende kredietbeleid.
11 december 2009 -
De bonussen die Britse banken uitkeren aan hun bestuurders en managers worden voortaan 50 procent belast. Dat meldt NOS.nl. De maatregel geldt alleen voor bonussen boven de 25.000 pond en moet door de banken worden betaald over alle bonussen die ze in een bepaald jaar uitkeren.
8 december 2009 -
De pijn van de economische crisis is ongelijk verdeeld. Dit blijkt uit onderzoek naar de financieringsproblematiek onder bedrijven in het MKB, zo meldt het EIM. Problemen met de verkrijgbaarheid van financiering komen vooral naar voren in de minder kapitaalintensieve sectoren. Zij hebben geen onderpand beschikbaar, hetgeen de risico’s voor externe financiers kan beperken.
26 november 2009 -
Een hogere loonheffing is de opvallendste verandering van de eerste loonstrook van het nieuwe jaar. De meeste werknemers gaan daardoor netto iets minder verdienen. De achteruitgang is in euro's groter bij de hogere inkomens, maar procentueel groter bij de lagere inkomens. Ook parttimers met een kleinere baan worden per saldo geconfronteerd met een grotere teruggang.
25 november 2009 -
Vijftien procent van de Nederlanders heeft op dit moment betaalproblemen (in maart was dit nog dertien procent). Hierbij geldt dat de recessie bij sommige groepen harder aankomt dan bij andere. Mensen die al te laat betaalden zijn dit nog vaker gaan doen en hun betalingsachterstanden zijn aanzienlijk groter geworden.
23 november 2009 -
Slechts een kwart van de Nederlanders vindt dat de overheid mag ingrijpen in het pensioen. En bijna 60 procent vindt dat vakbonden het een eventueel pensioengat via de cao moeten repareren. Dat blijkt uit onderzoek van ADV Market Research in opdracht van de FNV.
23 november 2009 -
Ondanks een aantal belastinghervormingen is Nederland gezakt van de 30ste naar de 33ste plaats op de ranglijst Paying Taxes, een jaarlijkse studie van PricewaterhouseCoopers in samenwerking met de Wereldbank. De studie vergelijkt de belastingdruk en -systemen voor middelgrote ondernemingen in 183 landen en confronteert wetgevers met de sterke en zwakke kanten van hun belastingstelsel.
19 november 2009 -
Een derde van de Nederlanders met een vast inkomen kan aan het einde van de maand geen geld meer pinnen van hun bankrekening. Dat is vlak voordat het salaris wordt gestort. 64 procent heeft op dat moment geen geld om boodschappen te doen. Een zelfde percentage Nederlanders die dit overkomt, is genoodzaakt te wachten tot het salaris wordt gestort.
13 november 2009 -
Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat de Nederlander meer zou moeten gaan sparen omdat miljoenen huishoudens in de financiële gevarenzone zitten. Het Nibud adviseert de financiële huishouding beter administratief bij te houden. Mensen die dat doen hebben minder problemen. Mensen die goed omgaan met geld zijn zelfs gelukkiger.
6 november 2009 -
De presentatie van de Quote 500 is groot nieuws. Opvallend is dat het vermogen van velen flink daalde maar dat er ‘stijgers’ zijn met een veel hoger percentage dan het maximale percentage van de ‘dalers’.
5 november 2009 -
De financiële crisis heeft Nederland zwaar getroffen, ook de rijksten onder ons. Zo zijn de Oranjes niet langer miljardair, en is DSB-topman Dirk Scheringa van de Quote 500 lijst verdwenen. Die Quote 500 bevat dit jaar dan ook maar 499 rijken. Toen de lijst naar de drukker ging, begon namelijk net de doodsstrijd van DSB, waardoor de plek van Scheringa (167) is doorgestreept.
2 november 2009 -
Nederland scoort slecht wat betreft gelijke beloning van mannen en vrouwen in dezelfde functie. Dat blijkt uit een onderzoek van het World Economic Forum, zo weet NuZakelijk. Nederland neemt de 81ste plaats in op een lijst van 134 landen. Vrouwen verdienen hier gemiddeld 26.207 dollar, mannen 40.000 dollar.
27 oktober 2009 -
Uit onderzoek dat Graydon begin dit jaar publiceerde is gebleken dat bijna 68 procent van de Nederlandse ondernemingen haar jaarrekening te laat deponeert en ruim dertien procent zelfs helemaal niet. Naast het feit dat iedere onderneming hiertoe verplicht is, kan het bedrijven problemen opleveren bij het verkrijgen van een financiering.
21 oktober 2009 -
Ernst & Young heeft in opdracht van Please Payroll een onderzoek uitgevoerd naar de aantrekkelijkheid van de dienst ‘payroll’ voor het bedrijfsleven. De kernvraag uit het onderzoek was: wanneer is payroll vanuit het kostenaspect voor ondernemingen een interessant alternatief?