27 juni 2012 -
De bonussen voor bestuursleden zijn het afgelopen jaar met negen procent gedaald. De relatie tussen bonussen en de prestaties van het bedrijf lijkt echter niet altijd consistent. Van de verliesgevende bedrijven keerde 80 procent een bonus van gemiddeld 147.000 euro uit. Dit blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Berenschot naar de AEX en AMX bedrijven. Daarnaast lijkt er ook een beperkte relatie met groei of afname van de netto winst.
25 juni 2012 -
In tijden van economische onzekerheid krijgen kostenbeheersing en aandacht voor nauwkeurige systemen bij veel CFO’s voorrang boven planning en analyse. Dat blijkt uit de nieuwste ‘Global CFO Barometer’ van Michael Page, zo meldt 6Minutes.be. Dit wereldwijd onderzoek onder 4.400 financieel directeuren toont ook aan dat de sobere vooruitzichten in de eurozone weinig invloed hebben op de managementbeslissingen.
19 juni 2012 -
Consumenten moeten oppassen voor onnodige incassokosten na terugkomst van hun vakantie. Daarvoor waarschuwt het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB). De branchevereniging roept consumenten op hun huishoudboekje op orde te hebben voordat zij vertrekken naar hun vakantieadres. Door een wetswijziging die op 1 juli in werking treedt, verandert de regelgeving rondom het innen van incassokosten.
18 juni 2012 -
Hoe zit het met het betaalgedrag van de Nederlander in tijden van crisis? GGN liet het uitzoeken door Motivaction. In tegenstelling tot de uitkomsten van het onderzoek van vorig jaar waaruit bleek dat de economie in rustiger vaarwater leek te zijn gekomen en men positiever leek te zijn over de economische situatie, blijkt dat het vertrouwen dit jaar weer sterk is gedaald: Nederlanders houden de hand op de knip en hebben weinig hoop op vebetering. Dit uit zich ook in het betaalgedrag.
18 juni 2012 -
Driekwart van de managers op directieniveau in West Europa ontvingen vorig jaar een bonus. Frankrijk scoort het hoogst met 86 procent terwijl in Noorwegen slechts 48 procent van de managers een bonus kreeg. Ondanks de negatieve perceptie is het einde van het bonustijdperk blijkbaar nog lang niet in zicht, zo schrijft 6minutes.be op basis van het salaris- en bonusonderzoek ‘Short-term Incentives around the World’ van Mercer.
14 juni 2012 -
De kaasschaaf is een groter gevaar voor ontwikkeling dan bezuinigingen zélf. Niet kiezen is een keuze voor stilstand. Dat stelt Hans van der Molen, directievoorzitter GITP, in zijn blog. Ouderwets, visieloos en schadelijk voor de economie. Dat is steeds het commentaar als het kabinet met de kaasschaaf over de begroting gaat. Waarom zoveel bezuinigen en zo weinig hervormen? Waarom geen echte keuzes?
4 juni 2012 -
Over het eerste kwartaal (Q1) van 2012 zijn de consumentenuitgaven in de Europese Unie enigszins gekrompen: afgezet tegen dezelfde periode in 2011 is voor de gezamenlijke 27 lidstaten een daling met 0,2 procent genoteerd. Al was het algehele beeld voor de EU getemperd, in vijftien EU-lidstaten werd wel een groei van de uitgaven genoteerd.
31 mei 2012 -
Inkoop wordt steeds belangrijker voor beursgenoteerde bedrijven in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van de redactie van Deal! in samenwerking met NEVI CPD onder zestien beursgenoteerde bedrijven. De functie van Chief Procurement Officer (CPO) is een betrekkelijk jonge functie. In alle organisaties die deelnamen aan dit onderzoek, werd de functie van CPO in de afgelopen tien jaar geïntroduceerd.
23 mei 2012 -
Ongeveer de helft van de uitgaven die ministers doen om een maatschappelijk doel te bereiken wordt op effectiviteit geëvalueerd. Dat wijst onderzoek van de Algemene Rekenkamer over de periode 2006-2010 uit. In 2010 is 111 miljard euro uitgeven aan deze doelen en over circa 60 miljard euro is door ministers onderzocht hoe effectief het beleid is. Voor 51 miljard euro heeft zulk onderzoek niet plaatsgevonden, terwijl de wet dit wel voorschrijft.
18 mei 2012 -
Volgens de conventionele wijsheid kunt u het best om een loonsverhoging vragen nadat u net een belangrijke taak hebt voltooid. Nieuw onderzoek van Benjamin Converse en Ayelet Fishbach toont echter aan dat iemands hulp meer gewaardeerd wordt middenin een crisissituatie dan daarna. Vraag dus al tijdens die noodsituatie om een loonsverhoging, zo tipt Express.be.
11 mei 2012 -
Ricoh moedigt Europese overheden aan om over te stappen op elektronische facturering. Europese overheden kunnen daarmee jaarlijks ten minste 40 miljard euro besparen (alleen al in Nederland 1,2 miljard euro). Deze cijfers worden genoemd in een rapport van Billentis. Hieruit blijkt dat de publieke sector een van de grootste gebruikers van facturen is, aangezien 45-65 procent van alle bedrijven goederen of diensten levert aan deze sector.
7 mei 2012 -
Vooruitlopend op het nieuwe fiscale beleid dat ingaat per 1 juli, kiezen leaserijders massaal voor een auto uit de 14 procent bijtellingscategorie. Dat blijkt uit de kwartaalanalyse van LeasePlan Nederland. De toenemende vraag naar zuinige auto’s leidt tot een duidelijke vergroening van het Nederlandse leasewagenpark: de gemiddelde CO2-uitstoot daalde in een jaar tijd zo’n zes gram.
3 mei 2012 -
De wereldeconomie is onlangs begonnen om weer voet aan de grond te krijgen, na de vertragingen die voor een groot deel van vorig jaar plaatsvonden. De versterking van de groei in het begin van dit jaar werd vooral geleid door gunstige ontwikkelingen in de VS en Azië, terwijl marktomstandigheden in de eurozone nog ongunstig zijn.
3 mei 2012 -
Het kabinet in Nederland valt na een onopgeloste discussie omtrent het begrotingstekort dat niet voldoet aan de Europese normen. Intussen wordt de economie er de komende jaren niet veel beter op door een oplopende werkloosheid en een lagere (gezins-)consumptie, aldus het Centraal Planbureau. Deze aanname wordt bevestigd door onderzoek van Markteffect, dat uitwijst dat Nederland de hand op de knip houdt.