15 juni 2016 -
Als erfgenaam staat u voor een lastige keuze bij het aanvaarden van een erfenis, ook wel nalatenschap. Zo kunt u de nalatenschap aanvaarden, beneficiair aanvaarden – de nalatenschap aanvaarden en tegelijkertijd verwerpen als blijkt dat er meer schulden dan bezittingen zijn – of verwerpen.
14 juni 2016 -
Het zijn zware jaren voor financiële afdelingen. CFO’s staan onder druk om te innoveren, risicobeheersing is lastiger dan ooit. Hoe lukt het om in de chaos de weg te vinden en tegelijkertijd mogelijkheden voor winstgroei te creëren?
10 juni 2016 -
Minder dan de helft van de HR-managers (44 procent) is positief over de uitvoering van de pensioenregeling van zijn bedrijf. Vooral de risico’s van een tegenvallend pensioen voor deelnemers is een doorn in het oog. Ook de waardevastheid van het pensioen en de zekerheid of de uitkeringsambitie überhaupt gehaald wordt, beoordelen HR-managers met een onvoldoende.
7 juni 2016 -
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand mei gelijk gebleven op 97 procent. Toch is het steeds waarschijnlijker dat pensioenfondsen in 2017 moeten korten op de uitkeringen. Dat komt doordat de beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen of indexatie, in mei daalde van 102 procent naar 101 procent.
31 mei 2016 -
Technologische ontwikkelingen kunnen voor vooruitgang zorgen, maar tegelijkertijd confronteren ze bedrijven met grote uitdagingen. Ook verandert de rol van de financiële afdeling van het bedrijf. Zijn financiële afdelingen al voorbereid op het jaar 2020?
31 mei 2016 -
Het is een druk jaar voor de hypotheekbranche. De hypotheekrente bereikte het laagste punt in de afgelopen 50 jaar. Niet zo gek dat de financiële markt in het teken staat van de vele hypotheekafsluitingen. Huizenkopers slaan hun slag en investeren in het huis van hun dromen.
30 mei 2016 -
Een huis kopen wordt ervaren als een ingewikkeld traject. Vooral de keuze voor de juiste hypotheek is moeilijk, zo geeft 42 procent van de huizenkopers aan. Ook gaat het proces gepaard met ergernissen. Vier op de tien ergert zich tijdens het regelen van een hypotheek en achttien procent van deze groep noemt de afhankelijkheid van een bank voor een lening vervelend.
25 mei 2016 -
Voor de totale Europese Unie zijn de gevolgen van een BREXIT beperkt. Het kost van 2017 tot en met 2019 0.4 procent (bij een 'zachte' BREXIT) of 0,6 procent (bij een 'harde' BREXIT) aan economische groei. Nederland daarentegen wordt onevenredig hard geraakt.
19 mei 2016 -
Zeven grote bedrijven en organisaties hebben zich aangesloten bij Betaalme.nu: ABN AMRO, ABP, APG, Cargill, Enexis, Gasunie en ING. Daarmee zijn er inmiddels achttien grote afnemers die deelnemen aan het initiatief voor snellere betaling aan mkb-leveranciers, dat wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken.
11 mei 2016 -
In 2013 werd de term ‘Fragiele Vijf’ bedacht voor vijf landen, waaronder Indonesië, die worstelden met een dubbel tekort (lopende rekening en begroting) en bovenmatig sterk afhankelijk waren van buitenlands kapitaal. Toen Ben Bernanke, destijds voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, aankondigde dat de Fed een einde wilde maken aan haar nulrentebeleid, schoten de rentes in Indonesië omhoog, terwijl de roepie op hetzelfde moment daalde.
10 mei 2016 -
NN Investment Partners (NN IP) verwacht dat de Amerikaanse winstgroei zal aantrekken tot +5,1 procent in het derde en +10,0 procent in het vierde kwartaal van dit jaar, ondanks de bleke winstcijfers in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal zullen de winsten naar schatting met 2,6 procent afnemen.
3 mei 2016 -
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand april met één procentpunt gestegen van 96 procent naar 97 procent. De belangrijkste reden voor deze stijging is de lichte stijging van de lange rente. De beleidsdekkingsgraad, die gebaseerd is op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden en die leidend is voor kortingen of indexatie, bleef in april stabiel op 102 procent.
3 mei 2016 -
Drie kwart van alle jonge ouders vreest te moeten bezuinigen als de partner plotseling overlijdt. Tegelijkertijd zegt ook bijna een derde niets geregeld te hebben voor de nabestaanden. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Aegon. Het is opvallend dat juist mensen die in een financieel kwetsbare fase zitten zo weinig aandacht hebben voor geldzaken voor de lange termijn.
2 mei 2016 -
Flevoland is met afstand koploper geld lenen in ons land. In deze provincie wordt per hoofd van de bevolking gemiddeld ruim anderhalf keer (71 procent) vaker een lening aangevraagd dan het gemiddelde in Nederland. Zuid-Holland komt qua lening aanvragen op de tweede plaats.