Reactie: Dag Ronald, mooi artikel! Compact en toch met behoud van de essentie in combinatie met aansprekende metaforen en voorbeelden. Ben zelf 18 jaar geleden de Nationale Complimentendag begonnen (en 10 jaar later World Compliment Day). In diverse interviews werd toen (2003) regelmatig gevraagd of je er juist niet voorzichtig mee moest zijn (want teveel is ook niet goed) en of er wel een speciale dag voor nodig was. Gaf toen als antwoord: laten we dat probleem eerst maar eens krijgen (dat er teveel gecomplimenteerd wordt in Nederland in het algemeen en het bedrijfsleven in het bijzonder), dan schaffen we de dag gewoon weer af. Maar 18 jaar later lijkt de oproep om wat vaker te complimenteren (en ja: uiteraard wel oprecht) nog net zo actueel. Zo niet meer! Als we alleen maar kijken naar de recente protesten van leraren, zorgverleners en enige tijd geleden de schoonmaak branche. Ja er wordt (m.i. terecht) gevraagd om extra geld, maar vooral ook om waardering voor hun beroep en werkzaamheden. Ieder mens wil er toe doen en dat zijn inspanningen gezien en gewaardeerd worden. Het effect/plezier van een loonsverhoging speelt (zo blijkt uit onderzoek) een week of 6 door. Het effect van een mooi, oprecht compliment kan daarentegen tijdloos zijn. Daarom dus altijd weer blij met artikelen zoals deze die het belang (opnieuw) blijven benadrukken.
Reactie: Mooi om de verschillen per filiaal inzichtelijk te maken. Daarbij is natuurlijk belangrijk om te beginnen bij de klant, maar ook de concurrentie moet niet uit het oog verloren worden. Wat is daarvan te leren?
Het lijkt het me vervolgens cruciaal dat de ondernemer ook de tools in handen heeft om zelf dergelijke inzichten kortcyclisch te maken. Daarmee kunnen filialen van elkaar leren.
Nog steeds richt zich dat op de status quo binnen de organisatie. Hieruit zullen waarschijnlijk wel verbeteringen voortkomen, maar geen exponentiele groei.
Daarvoor zullen organisaties zich nieuwe strategieën en tools (zoals UX design, SEO, funnel analyse en growth hacking) eigen moeten maken om zich echt te onderscheiden van de concurrentie.
Reactie: Ik ben 100% voor meer complimenten. Maar over complimenteus is ook wat... Wanneer iemand continue complimentjes krijgt, zal de kracht van het effect van zo'n compliment ook afnemen.
Reactie: Als zelfstandig ondernemer is het lastig om het werk in de vakantie los te laten. Als je niet op tijd reageert kun je klanten kwijtraken. Daarom ben ik genoodzaakt om mijn laptop mee te nemen op vakantie. In plaats van savonds een boek te lezen, werk ik een paar mailtjes weg
Reactie: Zoals de reactie hierboven aangeeft, we moeten minderen met het gebruik van papier. Daarom zijn wij groot voorstanden van een printloos kantoor.
Ik denk dat bedrijven meer moeten investeren in digitalisering en minder in het onnodig printen. Er bestaan tegenwoordig een hoop applicaties waarbij je zelfs online kan ondertekenen.
Reactie: Ik blijf vinden dat er vanuit het reguliere onderwijs meer aandacht moet komen voor ict gerelateerde vakken. Voor de toekomst gaat dit ontzettend belangrijk worden.
Reactie: Er is nog nooit zoveel papier gebruikt als tegenwoordig. De facturen komen per mail, nu moet ik ze printen, voorheen twee gaatjes er in en in de ordner en klaar. Veel foute afdrukken, de papier vernietiger heeft het nog nooit zo druk gehad. Dat is mijn 60 jarige ervaring
Reactie: Ik lees dit als: veel bedrijven kunnen niet managen. Waarom zou je pas aan het eind van het jaar moeten weten hoe het gaat? Door doorlopend feedback te geven weet hij of zij prima welke boodschap eraan komt. Of je nu een schroefjes of voice over bedrijf bent: dat maakt niet uit. Net zoals wij onze Nederlandse voice-over stemmen regelmatig feedback geven wat beter kan.
Reactie: De lonen gaan dus meer omhoog in een jaar waarin de verwachting is dat de economie weer wat verder afkoelt.
Is het angst van bedrijven voor economisch tegenweer waardoor de lonen niet eerder sneller stijgen waar dat tot 10-20 jaar gelden meer gebeurde, of toch de macht van de aandeelhouders?