Reactie: Je zou zeggen dat de bedragen van trainingen ook lager gaan worden. Op dit moment wordt er soms flink winst gemaakt door aanbieders van cursussen en trainingen. Zo doe ik nu een cursus waarbij normaal gesproken maximaal 30 deelnemers aanwezig zijn. Maar nu het online is, is er geen beperking in de groepsgrootte en zijn er bij dezelfde keuze maar liefst 85 deelnemers. Online is er namelijk geen beperking in groepsgrootte. Tijdelijk is dat natuurlijk fijn voor de aanbieders die eerst bang waren dat de corona maatregelen misschien wel het einde van hun bedrijf zou betekenen. Maar je zou zeggen dat meer ondernemers ook kansen zien en dat er daardoor meer aanbieders komen en mogelijk de kosten voor dergelijke trainingen ook dalen. Maar goed, misschien zou dit natuurlijke verloop dermate veel tijd kosten dat de maatregelen in tussentijd weer zijn opgeheven. De tijd zal het leren...
Reactie: Daarnaast is het super belangrijk om alle medewerkers up to date te houden qua digitale kennis. Welke tools zijn er? Waarmee willen we organisatiebreed werken? Laat iedereen een opleiding volgen en test ook of iedereen de opleiding heeft gedaan. Zo kun je voortaan met elkaar afspreken dat je alleen nog maar werkt met bepaalde programma's en tools. Ook kun je verdere werkafspraken maken zoals; wanneer zijn de focusuren waarop niemand gestoord mag worden, tot wanneer moet je mobiel bereikbaar zijn etc. Het klinkt kinderachtig maar zorgt er juist voor dat medewerkers rust ervaren om hun werk te kunnen doen.
Reactie: De omschakeling van klassikaal naar online leren heeft vele voordelen. De student bespaart tijd en kan zijn eigen tijd tijd indelen. Nadeel si dst de docent het gedrag van de student niet kan beoordelen.
Wat is zijn sociale gedrag - volgen van de les-, maar hoe is het psychologisch niveau. Wat speelt er echt in de student. De lichaamstaal en het gedrag in de groep is niet meetbaar,
Reactie: Die kortingen maken allemaal niets uit. Want het is maar een middel om de prijs te drukken. Als er geen korting meer gegeven mag worden, gan gaat de prijs vanzelf standaard meebewegen
Reactie: Ik begrijp goed wat hierboven bedoeld wordt. Nu we meer en meer thuiswerken, is het logisch dat je ook steeds meer werkgerelateerde zaken bespreekt met elkaar. Daardoor wordt de invloed van je partner groter en zijn/haar mening steeds belangrijker voor je. In deze digitale tijd is het misschien ook wel logisch dat je steeds minder over dit soort zaken gaat sparren met je collega's. Je bent vooral geneigd alleen maar werk gerelateerde onderwerpen met elkaar te bespreken.
Reactie: Dank je Frank voor dit mooie artikel en het gebruik van Ground Hog Day. Mooie film met dito transformatie. Graag voeg ik daar de film Peaceful Warrior aan toe. Het is een verfilmd boek van Dan Millman, waarin de turner Dan Millman met van alles in de toekomst bezig is (vrouwen, drank, feesten en trainen) en ook nog Olympisch kampioen wil worden.
Het is een op de werkelijkheid gebaseerd verhaal en de film is gebaseerd op het gelijknamige boek.
Als hij dat niet wordt, is hij ongelukkig.
In de film Peaceful Warrior is turner Dan Millman de ZZP’er die ook met tegenslagen te maken krijgt en met behulp van zijn leermeester Socrates (gespeeld door Nick Nolte) op zoek gaat naar de liefde voor wat hij het liefst doet.
Dan Millman transformeert van een klagende sporter -die bezig is bezig met het verleden en met de toekomst – in een man die geniet van de weg in het heden.
Succes
Ook voor de zzp'er geldt, wie bezig is met het verleden (ik ben een opdracht kwijtgeraakt, ik vind nooit meer een andere opdracht) of de toekomst (bij een ton omzet ben ik pas gelukkig en kunnen we eindelijk die nieuwe auto aanschaffen) zal NU nooit gelukkig (lees: succesvol) zijn.
Reactie: En starter op de arbeidsmarkt heeft in deze beginfase vaak inderdaad wat extra begeleiding nodig. Ik dacht toen ik van school kwam dat ik alles wel eist, maar in de praktijk bleek dat heel anders.
Dan lieten ze me even zwemmen en gingen me daarna mee begeleiden. Ik kan me voorstellen dat dit op afstand - nu het thuiswerken langer duurt- problemen oplevert bij de starter.
Voor de begeleider/coach is het ook belangrijk om de lichaamstaal van de starter te zien, omdat de sociale boodschap die via zoom wordt gegeven niet altijd de realiteit hoeft te zijn.
Reactie: Wij zijn die lui van Voordeelcasino wel eens tegengekomen tijdens een teamuitje. Tsjonge, tsjonge wat een volk. Geen enkel gevoel voor de situatie en ook weinig gevoel voor humor.
Wij verstaan heel iets anders onder 'een goede band met elkaar opbouwen'.
Reactie: Een rongvraag langs collega's en vrienden leverde het volgende op. Als je een mensen-mensen bent dan is thuiswerken tijdens corona verschrikkelijk. Ben je meer resultaatgericht ingesteld en kijk je naar de winst op reistijd en meer tijd voor overige zaken dan ben je wat positiever over het thuiswerken.
Twee leidinggevenden die ik sprak die werden gek van de vele video-calls die ze dagelijks hadden om mensen te coachen/instrueren. Omdat er geen/weinig/minder lichaamstaal zichtbaar was zie je niet het gehele plaatje.
De collega/werknemer kan een goede indruk maken maar daarnaast met een fles wodka aan de keukentafel zitten.