zo'n artikel over taalfouten - daar smul ik altijd van. Maar - als de leraar zelf 17 (!) taalfouten in zijn stuk maakt - dan zak ik van plaatsvervangende schaamte door de grond.
En die reagenten u maar complimenten uitdelen... kijk zelf eens goed mee? Ik heb mij veel moeite gegeven om u de verbeteringen aan te reiken. Het teken > betekent: “Moet zijn ...”
1) Loopbaanbegeleiding zorgt ER samen met u -- dat uw cv helemaal in orde is. > Loopbaanbegeleiding zorgt ER samen met u VOOR dat uw cv helemaal in orde is. ALT.:
Loopbaanbegeleiding zorgt -- samen met u dat uw cv helemaal in orde is.
2) Dit begint bij een cv DIE taalkundig helemaal in orde is.'' > een cv DAT helemaal in orde is (Uw eigen hoofdstuk!)
3) Loopbaanbegeleiding zorgt er samen met u dat uw cv HELEMAAL IN ORDE is. Dit begint bij een cv die taalkundig HELEMAAL IN ORDE is.'' > tweemaal achtereen dezelfde bewering ''HELEMAAL IN ORDE ...'' (Nou, dat geloof ik niet)
4) Een klein taalfoutje is menselijk. BIJNA iedereen glipt er wel eens een taalfout door. > BIJ iedereen ...
5) moment dat u een fout OP uw cv heeft gemaakt, dan... > IN uw cv
6) Dit is een veelvoorkomende fout op allerlei verschillende niveaus. Dit terwijl het toch REDELIJK eenvoudig is. > Dit is een veelvoorkomende fout op allerlei verschillende niveaus, terwijl het toch TAMELIJK eenvoudig is.
7) . Dit terwijl... > , terwijl dit ... (bijzin maken)
8) ... doodzonde.Lucas ... > Interpunctie ... doodzonde.[SPATIE]Lucas ...
9) cv’s, motivatiebrieven,... is het... > nooit komma zetten voor het “beletselteken” ... (de drie puntjes)
10) collega’s, familie,... komt > nooit komma zetten voor het “beletselteken” ...
11) Wanneer u KOMMA’S gebruikt in uw tekst, is het natuurlijk wel belangrijk dat u HET op de juiste manier gebruikt. > het laatste “HET” in de zin moet zijn ”ZE”
12) wel een mail, OF ontvangt een > de komma is hier overbodig immers: er staat “OF”
13) wel een MAIL, of ontvangt een > en de meester leert ons juist in dit hoofdstuk: de juiste spelling is “E-MAIL”!
14) Ik ben voor u een werknemer die, mocht het eventjes niet uitkomen voor MIJ, te allen tijde zal overwerken. > ... mocht het eventjes niet uitkomen voor U, te allen tijde zal overwerken.
15) Let daarom op BIJ de volgende situaties > Let daarom op IN de volgende situaties
16) ‘Zoals’ is een voegwoord dat een vergelijking uitdrukt, het woord ‘gelijk’ mag u in deze context niet gebruiken. > Stijlfout. De zinscheidingskomma moet hier een punt zijn. Nieuwe regel begint met “Het woord ...”
17) ... te schrijven, maar het is geen onmogelijke taak. > KOMMA is geheel overbodig voor MAAR
Nee mijnheer Maes, dit is geen reclame voor uw zaak ''Loopbaanbegeleiding''. Graag wil ik uw corrector zijn, ten bate van uw cliënten.
Reactie: Heel leuk. Dank u wel. Ik ben een beetje taal gevoelig. Ik vind het dan ook prachtig dat u de basisregels hier nog eens heel duidelijk uitlegt. Proficiat! Ik vind het heel erg dat mensen een reactie schrijven, met daarin één of meerdere flinke schrijffouten en of taalfouten. De waarde van hun reactie valt dan meteen op het niveau van: waardeloos, nul. Leer eerst schrijven en doe dan je mond open.
Reactie: Op LinkedIn heb ik ''De tien taalfouten waardoor uw cv direct de prullenbak ingaat'' gedeeld. Ik moet zeggen dat uw artikel wel wat losmaakt, het is erg leerzaam, dank u wel.
(Bij) bijna iedereen glipt er wel eens een taalfout (tussen)door.
Loopbaanbegeleiding zorgt er samen met u (VOOR) dat uw cv helemaal in orde is.
Echter, ik waardeer de intentie van dit bericht en heb er zeker iets van bijgeleerd.
Zelf heb ik slechts 5 jaar lagere school gehad.
In Nederland, wel te verstaan.
Van mijn 10e tot mijn 25ste genoot ik scholing in Frankrijk en Engelstalig Canada.
Op 25-jarige leeftijd begon ik aan mijn werkcarrière in Nederland.
Het 'lot' van een Kind van een PhilipsExpat ...
Schadevergoeding is mij nooit ten deel gevallen, voor mijn onvolkomenheid met Nederlands.
Niet alleen mijn taalgebruik creëerde problemen, ook mijn anders denken dan de ware Nederlander, brak mij op.
Ze konden niet zien dat ik gevormd was zonder gedegen schoolopleiding in Nederland.
Eindhovenaren snapten er niks van, zelfs met enige uitleg.
Nu 40 jaren later is mijn Nederlands ietwat verbeterd. Mijn denkwijze aanpassen, voelen, gedrag en praten gelukten mij in mindere mate.
Is getekend,
* mid-Level Amateur Schrijver, Filmmaker, Raconteur van Verhalen en Acteur *
* Nederlands Eerste Slachtoffer van Guerrilla Marketing door Bavaria *
* Nederlands StruikelExpert, par Excellence! *
* Een Internationaal veel verhuisd en bereisd PhilipsKind *
* Producent van * PRESIDIO---Psycho-Education Films *
* Producent van * PRESIDIO Films---De Verhalen *
zie Link: https://www.youtube.com/watch?v=vmxT-QhIv70
Frans Peter Kuijl
Director
PRESIDIO Films
De geleden kosten door mijn slechte Nederlands werd 'Anders' opgelost ...
Reactie: Het begint al goed:
Lucas Maes van Ucare: ''Welke fouten moet u voor waken? Welke fouten worden vaak gemaakt? ... Dit begint bij een cv DIE taalkundig helemaal in orde is.''
Dat moet zijn: een cv DAT taalkundig helemaal in orde is.''
Tja, een fout is dus gauw gemaakt.
Dank je wel voor dit stuk. Ik denk dat stukken daarmee helderder te lezen worden. Ik merk overigens dat ik erg voorzichtig begin te schrijven. Kun je mij wellicht nog helpen met de volgende vraag: Hoe spel ik nou Utrecht Noord-Oost en Noordoostpolder ?
Als je een gelegenheid vindt om hierop te reageren,
graag!
Reactie: Dit: ''De meesten houden hun klachten echter geheim uit angst voor sancties. Vaak nog terecht ook, zo blijkt uit literatuuronderzoek.'' zegt helaas genoeg.
Reactie: Ik ben het eens met het antwoord maar er kan mijns inziens misschien ook nog iets anders spelen. Een aantal jaren was er een tekort aan managers. Nu is er een overschot. Het kan er ook mee te maken hebben dat het bedrijf je toen goed genoeg vond voor de functie uit schaarste en nu niet meer omdat er meer te kiezen valt qua persoonlijkheden. Voor jou tien anderen zeg maar. Wellicht heeft het er simpel weg mee te maken dat ''men'' liever een andere persoonlijkheid zag op die functie. Dat heeft dan meer te maken met persoonlijke voorkeuren van de manager of directeur boven je dan met jouw management vaardigheden in het algemeen. Zeker omdat het voor jou niet helder is waar je dan in ''gebreke'' zou zijn gebleven is het helemaal niet ondenkbaar dat er iets kan spelen in de sfeer van persoonlijke sympathieën of antipathieën. Per slot zijn degenen die boven je werken ook mensen maar helaas wel met de ''macht'' om ondanks het feit dat je objectief wellicht goed functioneert toch een ander op de functie te plaatsen als de ''pet'' ernaar staat.
Natuurlijk is zelfreflectie belangrijk maar het hoeft niet altijd te liggen aan wel of niet in het bezit zijn van de juiste vaardigheden. Het kan mijns inziens ook zo zijn dat je helemaal niks ''gemist'' hebt en het simpelweg draait om de persoonlijke voorkeur van de manager boven je.
Reactie: Een bijzonder zinnig artikel. Als professional uit de IT branche zijn een aanzienlijk aantal zaken zelfs bij IT professionals klaarblijkelijk ondergeschoven kinderen blijken.
Opzet en aanzet
Laat je een website, of om het even een app of software maken, dan zijn de volgende zaken van minimaal belang;
- Opzet en bouw
Uiteraard moet je, ook als je zelf geen IT professional bent, goed op je netvlies hebben wat het is dat je wil. Maak een goede lijst met functionaliteiten die je wil.
Werk iets uit met kleuren en huisstijl. Dit laatste is voor jezelf belangrijk omdat een website, app, software een onderdeel van jezelf, je bedrijf is. Je visitekaartje dus.
- Inhoud
Kijk goed rond hoe succesvolle organisaties hun website hebben opgestart. Zij maken vaak gebruik van bepaalde kleurstelling, indeling en inhoud. Kopieer niet blindelings maar leer van de kennis en ervaring van anderen. Het zijn je eerste verdiensten
- testen
TESTTESTTEST! Ik kan dit niet vaak genoeg zeggen. Menig 'bouwer' zet zaken in elkaar en on line, zonder gedegen testen. Test niet alleen maar laat een 'beta' on line zetten voor een week of twee en vraag vriend/collega en anderen mee te kijken en te testen.
Laat je niet door anderen over kleur of inhoud en stijl adviseren maar test functionaliteiten. Je huisstijl hoeft niet iedereen aan te spreken maar misschien een bepaalde doelgroep. Juist dit laatste is erg subjectief.
- opleveren
Wie levert wanneer wat op? Dit is een keiharde eis. Mocht iemand dit uit eigen vrije wil voor je doen is dat iets anders dan wanneer het een zakelijke afspraak word. Houd jezelf en de leverancier dan ook aan deadlines en accepteer niet snel vertragingen.
In grotere en kleinere contracten maakt men vaak genoeg gebruik van bepaalde boeteclausules.
Een allerlaatste TIP!
Zorg dat JIJ de broncode van de software in handen krijgt. Je zult niet de eerste zijn die ziet dat jouw format, bij gebleken succes, plots door alles en iedereen word gekopieerd.
Het is geen garantie voor maar je staat plots een stuk sterker in om het even welk proces. Al helemaal als je verborgen een clausule hebt staan waarbij je en verborgen als ook goed leesbaar opvallend, aan geeft dat je bij misbruik/kopiëren altijd aangifte zal doen.
Hoe klein je denkt te zijn, dit zijn minimale zaken om aan te denken.
Reactie: @ Henk HR
Het gaat hier denk ik niet zozeer om het wel of niet gebruiken van een bepaalde software. Waar het 'de mensen' om gaat is dat wanneer mer word afgewezen, men toch een reactie zou mogen verwachten bij afwijzen.
Het recruitment proces is dermate tenenkrommend vaak dat de beste kandidaat, voor een aantal redenen, vaker niet wordt gevonden dan wel.
@ Liesbeth
Met alle respect voor uw persoonlijke mening is het geven van een reactie bij een sollicitatie aan een sollicitant niet meer dan een communicatieve en beleefdheidsvorm. Immers, sollicitanten die tijd en moeite steken in een sollicitatie, doen dat niet voor niets.
Een afwijzing omdat er een betere kandidaat werd gevonden is heel acceptabel. En wellicht een dank voor de genomen moeite op zijn minst een (zakelijke) blijk van ....
Er word door 'werkgever/recruiter/HR' nogal wat gewenst en verlangt van een sollicitant en als deze gemotiveerd genoeg de moeite doen om te solliciteren, dan mag daar op zijn minst enige blijk van worden gegeven.
Ook een standaard regel als, 'jammer maar u voldoet niet aan onze gestelde wensen/eisen' is een eenvoudige regel die terug te koppelen is wanneer men nodeloos solliciteert.
Reactie: Persoonlijk vind ik het helemaal geen probleem dat er geen afwijzing wordt gestuurd, al die negativiteit, wat heb ik er aan?! Aan de andere kant snap ik werkgevers ook wel weer een beetje, zij krijgen een paar honderd reacties op een vacature, waarvan 80% of meer niet aan de eisen voldoet, maar men moet solliciteren van het UWV, het maakt niet uit waarop. Vaak staat onderaan een advertentie dat men verzocht wordt niet te reageren als men niet aan het opgegeven profiel voldoet, of dat reacties waarbij dit niet het geval is niet in behandeling worden genomen. Dan krijg je dus ook geen onderbouwde afwijzing.
Gelukkig is de maatschappij aan het veranderen en gaat het er steeds minder om om de rijkste en intelligentste te zijn. Dit is vaak meer uiterlijkheid en 'van het hoofd' dan van 'het hart'.
Het gaat er volgens mij veel meer om dat je doet, wie je bent. Dat je passie en je kwaliteiten naar voren komen. Hiermee 'het verschil maken' in jouw leven is, voor mij wel degelijk 'EXCELLEREN'.
Dat dit 'Het beste uit mensen halen' ook op organisatieniveau, 'Het beste uit bedrijven' halen, wel degelijk het verschil kan maken daarvan ben ik overtuigd.
Authentiek, echt en bijzonder zijn in ...... Deze zoektocht, is wel degelijk aan te gaan. Je scoort dan niet perse op product of diensten niveau maar op cultuur. Je komt zo veel meer in verbinding met elkaar. Zowel de medewerkers onderling (en medewerkers / management) als ook de medewerkers ten opzichte van de klant. Een win-win situatie dus = Het Nieuwe Samen Werken (HNSW).
Weet je vanuit je WHY ook FOCUS aan te brengen en vanuit deze bodem via een CREATIEF CONCEPT te COMMUNICEREN dan zou je als bedrijf wel eens echt 'HET VERSCHIL' kunnen maken.
Ik schreef er het DOE-boek;
'Het MerkMenu, je organisatie onderscheiden in 11 stappen', over (Uitgever Van Duuren Management).
Ik gun eenieder om het beste uit zichzelf te halen in zijn leven, dus ook gezamenlijk op organisatieniveau.
Paul Kruijssen, Merk- & Identiteitbouwer
P Projects, Mensen maken het Merk
Reactie: Helemaal met de reactie van Paul Kemperman eens.
Interessante aanvulling op de cijfers is dat 30% van de WIA instroom is n.a.v. psychische klachten, waarvan 20 % door conflicten met collega's en managers.
Overigens is het, ter vergelijk, zo dat jaarlijks 20% van de gehele bevolking (werkend en niet werkend) te maken heeft met psychische klachten; dat is meer dan 3 miljoen mensen.
Mijns inziens verdienen, zeker met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen, de groeiende groep werkenden met psychische problematiek extra aandacht in de vorm van preventie, signalering, erkenning en snelle oplossingsgerichte behandeling.