zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

U hoeft niet te veranderen, dat doet de wereld wel!

Albert   |    |  19 maart 2008
Reactie: Beste Edwin,

Jou reactie is bij de redactie zo te zien niet doorgekomen. Anders had ik daar zeker actie op ondernomen. Ik hoop dat je jou reactie nogmaals wil doorzenden.Dan kan ik hem kan lezen en van mijn antwoord voorzien.
Sorry voor dit ongemak maar dit ligt buiten mijn invloedsfeer.

Met vriendelijke groet,

Albert Desaunois
 

Drie tips om succesvol risico’s te nemen

m.snoek   |    |  19 maart 2008
Reactie: Goed bericht.
Mensen blijven altijd in angst dat iets zal gaan mislukken. Voor deze mensen komt er vaak een tijd waarin ze denken, Had ik maar....je kent ze wel.
Ik zou zeggen, doe waar je achter staat en laat jezelf zo min mogelijk door risico's beinvloeden.
Je moest eens weten hoeveel risico's genomen worden tijdens het lezen van dit bericht. Ongekend veel, die in veel gevallen uiteindelijk zorgen voor grote financiele meevallers! Waar wacht je nog op? Neem de beslissing en wacht niet af totdat iemand je voor is!
 

Droom groot!

Michel Hoetmer   |    |  19 maart 2008
Reactie: Beste lezers,

Van harte bedankt voor uw positieve reacties! Lees vooral ook eventjes het naschrift dat vandaag onder het artikel is geplaatst. Want er is op dit artikel wel iets aan te merken.

Mevrouw Bouman, jammer dat u dit verhaal op één lijn plaatst met The Secret. Hoewel er duidelijke overeenkomsten lijken te zijn, is er ook een zeer wezenlijk verschil: The Secret roept een geheimzinnige universele kracht aan (de law of attraction). Dit verhaal is wat minder exotisch. Het gaat om het spel in de hoofden van mensen.

Meneer de Beer, u merkt ergens op 'een visie, tja, dat heb je of dat heb je niet.' Mevrouw Neijman haalt het al aan in haar reactie. Het is een voorbeeld van een fixed mindset. Ik ben het met u oneens: iedereen kan een visie ontwikkelen (als je maar wil). Over het verschil tussen de gefixeerde- en groeimindset schrijf ik binnenkort meer (en dan wel netjes gedocumenteerd).
 

Zieke werknemer moet sneller overgeplaatst

Alice Hendriksen Oostereng   |    |  19 maart 2008
Reactie: Wij bieden deze trajecten aan. Ons motto naar bedrijven toe is ''Je kan er niet snel genoeg mee beginnen''. Je weet als werkgever meestal al na drie maanden of iemand nog intern te herplaatsen is. Zo niet, start dan meteen een extern reintegratietraject. Iedereen is daarbij gebaat. En zoals in bovenstaande reactie genoemd, kan ik het belang beamen om hiervoor externe begeleiding in te zetten. Dit komt veel minder bedreigend over en leidt tot goede resultaten.
 

Herken de vijf slechte leiders

Ad Beer   |    |  19 maart 2008
Reactie: @ I Deetman.

Nummer 5 spaart de kool en de geit en het gevolg is dat de beter presterenden ontevreden zijn omdat ze niet beter beloond worden dan de slecht presterenden.
De slecht presterende krijgen ofwel een schuldcomplex ofwel het idee dat het allemaal zo'n vaart niet loopt als ze de kantjes eraf blijven lopen. Het gevolg is duidelijk.

Overigens was Balkenende een beter voorbeeld geweest. Dankzij zijn laffe optreden in de recentei heisa is het land nu tot op het bot verdeeld. Of, dankzij het steeds maar uitstellen van belangrijke besluiten.........

Wouter Bos past weer wat beter in Type 1 en 3.
 

Drie tips om succesvol risico’s te nemen

Ad Beer   |    |  19 maart 2008
Reactie: Wijze woorden en woorden die waar zijn.
Risicomijdend gedrag leidt nergens heen, van uitstel komt afstel.
Ik hoop dat dit artikel ook gelezen wordt door de beroepsrisicomijders, ofwel de ambtenaren en politici.
Treffend voorbeeld is de verlamming die nu optreedt rond de rolprent van Wilders. De overheid (en een stukje bedrijfsleven) is nu zo bang voor de represailes van de Moslims (wat het bewijs is van de stelling van Wilders overigens) dat ze niets kunnen en durven te doen. Juist daardoor is er een tweedeling in de maatschappij ontstaan. Ergens in Pakistan zit nu een man met een lange baard vergenoegd vast te stellen dat de aloude politiek van Verdeel en Heers weer werkt. Met dank aan de angst en het risicomijdende gedrag van onze overheid.
 

Drie tips om succesvol risico’s te nemen

Francine   |    |  19 maart 2008
Reactie: Hahaha, wat grappig dit artikel. Alleen al de titel: drie tips om succesvol risico's te nemen. Maar is het nou net niet de onzekere en dus misschien niet-succesvolle uitkomst waardoor iets een risico heet? Tips om een succesvol risico te nemen, zullen risicomijdende mensen alleen steunen in waar ze goed in zijn: risico mijden.
Wat ik me wel zo langzamerhand afvraag bij de blogs en artikelen op deze site is, waarom er steeds een aantal tips gegeven wordt. Nu zijn het er drie, maar waarom niet twee of een of vijftig? Waarom eigenlijk al die opsomlijstjes?
 

Droom groot!

ben sambeek   |    |  19 maart 2008
Reactie: Hoi Michel,
volgens mij sla je de spijker op z'n kop.
ook het demotiverende commentaar van bekende klinkt me bekend in de oren, maarja het is mijn droom dus ik ga die achterna..
en om er ook maar een persoonlijke spreuk tegenaan te gooien ''live your own life, not the life of others''
 

U hoeft niet te veranderen, dat doet de wereld wel!

Edwin Zeelenberg   |    |  18 maart 2008
Reactie: waar is mijn reactie gebleven die ik gisteren gestuurd heb?
 

Bedrijfsleven: Wilders, schrap die film!

Gijtenbrei   |    |  18 maart 2008
Reactie: Ik vind dat er te veel om de hete brei gedraaid wordt,nu zo veel meningen gehoord en gelezen.
Aan al die mensen van bla,bla,bla is mijn mening over de film van Geert;''eerst zien dan oordelen''.
Zo is het en niet anders.
 

Bedrijfsleven: Wilders, schrap die film!

marc   |    |  18 maart 2008
Reactie: Wilders ga door

het bedrijfsleven is toch zo corrupt en onbewust als de pest

Ze zijn slechts dekmantels voor de illuminati

en 9- 11 is in gang gezet in wt centrum 7 door Cheney en Guiliani .........

( Na jarenlange voorbereiding )

( maar dat beseft wilders helaas ook niet )

hij wordt dus ook gebruikt door de Illuminati

Die zijn er bij gebaat dat partijen tegen mekaar worden opgehitst , zodat nog meer regels komen alles in het belang van de banken ( JP morgan oa , wapenindustrie , bedrijfsleven, etc , media vooral~)
 

Ook salestijd gaat massaal verloren

john   |    |  18 maart 2008
Reactie: beide Hermannen hebben gelijk. Maar ik zou pleiten voor een constant persoonlijke benadering en dat kan prima met de chatviewer business pro www.chatviewer.com waarbij de klant de BIDI kan zien, kan meekijken op het scherm en eventueel zelf ook gezien kan worden via de webcam. Weg telefoon en chatten met z'n allen. En als dat alles nog niet genoeg is kun je ook via een catch2eyes elkaar via het internet in de ogen aankijken. Via de eerdere chats weet je precies wie en wat er de vorige keer met de klant gesproken is. Customer intimacy dus. Klanten betekent weer fun! Ik onderschrijf daarnaast ook de stelling dat de BIDI de spil is waaromheen het bedrijf draait.
 

Droom groot!

Sheila Neijman   |    |  18 maart 2008
Reactie: Nog even ter aanvulling wat geld en materie betreft, omdat er vaak veel misverstanden zijn wat dit onderwerp betreft. Zoals de huidige wetenschap heeft aangetoond is alles energie. En als we van dat standpunt uitgaan “alles is energie”, dan is geld en materie energie, is liefde energie en ga zo maar door. Er is geen verschil tussen een overvloed aan geld en een overvloed aan liefde en beide kunnen op de verkeerde manier gebruikt worden. Hoe vaak wordt liefde niet verkeerd gebruikt. We leven in een geciviliseerde maatschappij, waarbij we kunnen ontkennen dat geld niet belangrijk is, maar dat is absurd. Geld is echter een middel, en de persoon die het heeft is de meester. Met andere woorden, als je van mensen houdt en geldt gebruikt is het prima in plaats van het omgedraaide. Van geld houden en niet van mensen. Geld moet circuleren, net als liefde en alles wat energie is. Overvloed betekent meer dan het hebben van veel bezittingen, het betekent dat je dingen hebt die je ook vervulling brengen. Geld kan een onderdeel zijn van je overvloed, geld kan zinvol zijn in je leven. Als je samenwerkt en niet gaat wedijveren met geld of concurreren met anderen is het prima om materie te hebben. Omdat je iedere uitwisseling van geld en energie winstgevend maakt voor iedereen die erbij betrokken is. Je volgt de wetten van geld als de wijze waarop je geld verdient, uitgeeft of investeert geen schade toebrengt aan de maatschappij of aarde. Je kunt geld hebben en tegelijkertijd je spirituele principes volgen. Laat je welvaart gebaseerd zijn op datgene wat je aan goeds kunt bijdragen aan de wereld. Het is niet ‘hoger’om arm te zijn, net zo min dat ‘het hoger’ is om rijk te zijn. Geld is een enorme kracht. De wijze waarop mensen hun geld verdienen, het kunnen vermeerderen en uitgeven, bepaalt of geld een kracht is die goede dingen teweegbrengt, of iets wat niet goed is voor jou en anderen. Daarom is het belangrijk om nieuwe gedachten over geld te hebben. Daarmee kun je voor jezelf en voor anderen een nieuwe werkelijkheid scheppen wat geld betreft. Het geloof in schaarste helpt met het creëren van meer schaarste, het geloof in overvloed met het creëren van meer overvloed, voor iedereen. Maar als men dit niet gelooft, wordt het ook niet ervaren.

De mens bestaat uit een kracht, een energie. We hebben de mogelijkheid bewust te beïnvloeden als je er maar genoeg in gelooft en de juiste mindset hebt. Uiteindelijk zal voor iedereen gelden dat innerlijk geluk de brandstof is op weg naar succes! Zoals Bärbel Mohr zo mooi omschrijft: Als jij van je eigen leven een paradijs maakt op alle gebieden, dan betekent dit dat je ook gemotiveerd bent om van de rest van de wereld een paradijs te maken. Want als je je eigen leven niet op orde kunt maken, dan voel je je ook machteloos om de wereld te helpen. Daarom is het oké om veel te eisen, want het is het beste wat je voor de wereld kunt doen. Als je veel eist en veel hebt, kunt je ook veel geven. Aan wie wil je iets geven, als je niet eens genoeg geluk, vreude, liefde, overvloed, geld voor jezelf hebt? Hoe wil je de wereld gelukkiger maken als je alleen maar ongeluk uitstaalt. Straal geluk uit en eis veel, genoeg voor de hele wereld. Verheug je over alles wat je hebt en krijgt, ook over het kleinste wonder van elke dag. Dankbaarheid trekt als een magneet steeds meer redenen aan om dankbaar te zijn. Hoe groter je denkt, hoe sneller je een overschot produceert en je een helper kunt worden, niet alleen met geld, maar ook overschot aan innerlijke rijkdom.

Het universum spreekt geen oordeel uit over wat goed is of fout in wat je wenst bij je bestelling. Het universum geeft je alleen wat je denkt en voelt. (gedachte + emotie = aantrekking)

Wat ik er nog als laatste aan toe wil voegen, stel nou dat iemand zo enorm dolgelukkig wordt van het gevoel en idee dat hij/zij geld in overvloed heeft. Hij voelt dat in al zijn cellen en het is echt een diep verlangen van die persoon. En als deze persoon nu werkelijk veel geld heeft gecreëerd, dan is hij zo blij en dankbaar en straalt geluk uit naar de wereld. Wat willen we dan nog meer dan een gelukkig mens. En wat denk je dat dit gelukkig mens kan betekenen voor zichzelf, voor zijn omgeving, maar ook zeker voor de wereld. Gun een ander alleen het beste. Daarvoor is het nodig dat je eerst jezelf het beste gunt. Ik gun iemand veel geld als hij daar gelukkig van wordt, en ik gun iemand meer verbinding, liefde of meer eigenwaarde als hij daardoor gelukkiger wordt. Want zo creëren we een betere wereld.

Maar...........ga je er van uit dat als iemand veel geld heeft daar niet gelukkig van kan worden, dan hebben we het over wat anders. Ik ken mensen die jaren de verbinding zoeken met zichzelf, spiritueel zijn en alleen maar ongelukkiger worden, en mensen die veel geld hebben en niet gelukkig zijn. Dus het gaat om de dankbaarheid van het succes wat je hebt gecreëerd. Op wel vlakgebied dan ook, financieel, emotioneel, zakelijk, relationeel, spiritueel en noem maar op. Je straalt geluk uit en die energie wordt gevoeld, pure levensvreugde.

Als je niet tevreden bent over de resultaten van je leven, dan moet je je gedachten en je mindset veranderen. Dat is eigenlijk waar de Secret over gaat. En die tevredenheid ligt op alle fronten, op relationeel, fysiek, spiritueel maar ook financieel gebied. Het gaat over de balans.

 

Wat Belgische managers anders doen

Guido Thys   |    |  18 maart 2008
Reactie: Mikaël,

In grote lijnen eens!
Behalve het verhaal van de Latijnse cultuur. Toch nog maar eens verwijzen naar Hofstede die in opdracht van IBM meer dan dertig jaar intercultureel onderzoek gedaan heeft naar een aantal socio-antropologische factoren.
Hij is de meest geciteerde Nederlander in de wereldwijde wetenschappelijke literatuur, dus dat zal wel een reden hebben.
Hij schrijft letterlijk dat er nergens ter wereld grotere cultuurverschillen zijn tussen twee buurlanden dan tussen B en NL.
Populair gezegd, komt het er op neer dat de grens tussen Skandinavië en het Middelandsezeegebied bij Meer een Baarle en Maaseik/tricht loopt.
 
< vorige 1694 1695 1696 1697 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10