zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Heeft u ook het liefst een mannelijke baas?

Ad Beer   |    |  20 maart 2008
Reactie: Ik heb in mijn bestaan als loonslaaf diverse vrouwelijke bazen gehad en eerlijk is eerlijk, geef mij maar een vent als baas!
Think like a woman, act like a man wordt door vrouwen iets anders uitgelegd dan door mannen.
Het kan zijn dat ik het niet getroffen heb, 3 waarnemingen is geen representatief onderzoek, maar toch. De meiden waren in ieder geval niet democratisch, niet verzorgend en zeker niet aardig.
Als vrouwen gewoon vrouw blijven als ze een leidinggevende functie bekleden en niet al te zeer het gedrag van mannen gaan kopieren (zie Nelie Smit Kroes als slecht voorbeeld) dan zou het mogelijk wat worden.
 

Tien tips voor betere databeveiliging

Ad Beer   |    |  20 maart 2008
Reactie: Leuk lijstje maar zoals zo vaak zoeken de ICTers de oplossing weer in de ICT terwijl het grootste probleem vergeten wordt, namelijk de mensen die met de ICT werken.
Dan is het probleem ineens niet meer lineair of binair maar erg complex.
De grootste verliezen van data zijn steeds maar weer terug te leiden tot kleine of grote fouten van mensen. Het vergeten van een USB stick (en dat zijn echt niet alleen AIVD medewerkers), computers met data bij het huisvuil, floppies in afvalemmers, noem maar op.
 

Droom groot!

Fred Akkerma   |    |  20 maart 2008
Reactie: Beste Michel,

Dank voor je naschrift. Dat jij je excuses aanbiedt is eigenlijk niet terecht: jij schreef dit artikel zes jaar geleden en toen kón jij niet weten wat je nu weet. Je bent afgegaan op een gerenommeerde auteur (Brian Tracey), van wie je mag verwachten dat HIJ zijn bronnen controleert. Maar je excuus toont wel grootsheid dat je nu -ongevraagd!- een fout toegeeft die je destijds niet kon vermoeden (!). Dat is waarschijnlijk ook wat jou een succesvol salestrainer en -coach maakt. Dat getuigt namelijk van karakter en betrokkenheid.
 

Hoe kan ik leren dromen?

a_stam@planet.nl   |    |  19 maart 2008
Reactie: Dit is nu niet bepaald een verhelderende reactie! Deze meneer geeft aan dat hij iets anders wil, maar hij komt er maar niet achter wat. En ik begrijp niet helamaal waarom u dan zegt dat hij vooral moet blijven zitten waar hij nu zit? Dromen ontmoedigen is nou niet echt stimulerend. Jammer!
 

Bedrijfsleven: Wilders, schrap die film!

opa   |    |  19 maart 2008
Reactie: Nou nou nou, Typisch Nederlands deze discussie.
Wand hier word weer eens duidelijk aangegeven hoeveel soorten Nederlanders je hebt. Om te beginnen hebben we de kruipers, daarna de onderkruipers, dan de verraders en de landverraders. De angsthazen en de schijters, de wezels niet te vergeten, de stomme en de blinden, de doven en de ontkennende. En vooral niet te vergeten de linkse Islamieten lovers!!!! Al dit soort mensen die zich uitgeven als zijnde Nederlanders kiezen uit angst voor het terrorisme de kant van de Islam. Waarschijnlijk met het waanidee dat mocht het zover komen dat we dadelijk een Islamitische staat worden zij de dans wel zullen ontspringen. Nou vergeet het maar, als er een geloof is dat geen respect op kan brengen voor dit soort (mensen) is het dit wel.Waarschijnlijk zijn deze mensen die nog niet geconfronteerd zijn met het vriendelijke karakter van dit geloof, er van overtuigd dat als je maar net doet of er niets aan de hand is, je de dans wel kunt ontspringen. Maar zij vergeten wel dat deze Islamitische groepering die er op uit is om hun ideeen aan ons op te dringen, ons uit maken voor varkens en weet ik al wat niet meer.Dat deze goedhartige ''Nederlanders''dit voor lief nemen is hun goed recht, maar er zijn ook nog echte NEDERLANDERS die dit niet accepteren.Die wel de mening zijn toegedaan dat een ieder recht heeft op zijn eigen geloof maar die het niet pikken dat wij in onze vrije meningsuiting betutteld worden door de Islamieten. Deze bevolkingsgroep die ons uitmaakt voor varkens, en die homo's van flatgebouwen wil gooien komt trouwens met hele hordens tegelijk naar dit land om er tussen te gaan leven, Dus over tegenstrijdigheden gesproken???????????? En ook wat de film van de heer Wilders betreft het volgende. Toen een zekere heer Mel Gibson een film maakte over Jezus Christus hoorde je niets van dezelfde gillers die nu zo'n commentaar hebben over de film van de heer Wilders!!!! Ook zij aangemerkt dat de film van de heer Wilders niets schokkends teweeg kan brengen daar er alles wat er gedaan is uit naam van de Islam al op internet te vinden is.Waaronder het stenigen van vrouwen, of het afhakken van hoofden door een twaalfjarige!!! Of een een uithuwelijking van een negenjarig meisje met een vent van 70 jaar!! En dat zijn dan waarschijnlijk nog de milde vertoningen! Nee er is een man die mijn respect krijgt en die het met verve verdiend,en dat is de HEER AD BEEK. Deze man durft gelukkig nog voor zijn mening uit te komen en zegt waar het op staat.Ook de mensen die inzien wat er zich afspeelt in dit land wil ik bedanken!!!! En voor de huiverige, de lafaards, de onderkruipers, de Moslim Lovers die alles wat er gebeurt in ons eens zo leuke Nederlandje met de mantel der liefde bedekken, bid ik tot Allah, God, Jezus,Christus en wat er al niet meer is dat zij in alle gemodrust ondergaan wat hun dadelijk te wachten staat!!!!!!!!!!
 

Liever Rita of Rutte?

opa   |    |  19 maart 2008
Reactie: Zo, ben ik weer. B. Thomas | | 20 - 02 - 2008
| 17 : 22 uur
In uw schrijven geeft u aan dat u weer een personality show van de heer Rutte heeft gezien.En gezien uw reactie moet het weer een show van jewelste geweest zijn. Dat hij u daarbij overtuigt heeft dat u op geen van beide stemt geeft al aan hoe overtuigend hij geweest is.Maar desalnietemin wens ik u sterkte bij uw vogende keuze!!!!

 

De werkplek van de toekomst: thuis terwijl u op oma past

Marijke   |    |  19 maart 2008
Reactie: Ja neem ik lekker de ouwetjes van het werk mee naar huis om op mijn vader te passen, wat een iedee zeg is er niks anders te verzinnen.
 

U hoeft niet te veranderen, dat doet de wereld wel!

Fred Akkerma | Managersonline.nl   |    |  19 maart 2008
Reactie: @Edwin Zeelenberg: De bewuste reactie (alsmede de tweede posting) is niet goedgekeurd omdat deze hoofdzakelijk promotioneel van aard bleek te zijn. Daarvoor is dit forum niet bedoeld.
 

Bedrijfsleven: Wilders, schrap die film!

Tonny   |    |  19 maart 2008
Reactie: Janna:stel eerst eens aan moslims voor dat ze iedereen in hun waarde laten.In hun leer schijnt te staan dat iedere ongelovige(dus niet-moslim) gedood moet worden.
Het verschil tussen Bijbel en koran is dat eventuele verkeerd op te vatten teksten niet worden opgevolgd,hetgeen met de koran WEL het geval is(het is een en al geweld dat extremistische moslims verkondigen en uitvoeren).
Wilders wil geen verdere islamisering van Nederland en daar ben ik het, en vele andere Nederlanders, volledig mee eens.Dat hij het wat anders moet formuleren vind ik wel.
 

Droom groot!

Thomas Blekman   |    |  19 maart 2008
Reactie: Beste Michil en Ben,

Ik had het artikel van Michel al gelezen en wilde toen eigenlijk al direct reageren maar dat kwam er toen niet van. Nu ik ook nog de reactie van Ben lees, moest ik wel reageren... :-)

Waar ik namelijk wat moeite mee heb (rest is overigens prima!), is de opmerking dat je: ''je niet moet laten ontmoedigen door derden''. Natuurlijk moet je niet als een amoebe zomaar van de wijs laten brengen,...

MAAR


...je moet wel voor feedback open (blijven)staan! Doe je dit niet dan maak je onvoldoende gebruik van de mogelijkheden om te leren en de brug te bouwen terwijl je er over loopt!

Zelf ontwikkel en verzorg ik incompany programma's voor het stimuleren van innovatie en ondernemerschap en wat je daar iedere keer weer ziet, is dat je beter een B plan kunt hebben met een A man/vrouw dan een A plan met een B man/vrouw.

Want wat maakt nou het verschil tussen een A en een B man/vrouw: het lef om een plan aan te passen op basis van voortschrijdend inzicht.

Voortschrijdend inzicht kun je zelf proberen op te doen, maar het gaat veel sneller wanneer je gericht je idee deelt met relevante stakeholders. De feedback die je dan krijgt, is goud waard! Als je die signalen negeert, neemt je kans op resultaat gigantisch af. Dan ben je zo afhankelijk van een goed idee of concept dat een organisatie het vermogen ontbreekt om succesvol vernieuwingen te creeren!

Uiteraard moet je je klankbord wel goed kiezen. Als je hier namelijk in doorslaat en TE VEEl meningen vraagt, dan loop je inderdaad het risico dat je het unieke uit je idee/droom haalt en er een doorsnee product/dienst ontstaat waar niemand (ook jijzelf niet meer) warm van wordt.

Wat ik dus wil zeggen is: deel je idee/dromen dus wel met anderen!

Je zult zien dat ze je bijna allemaal verder willen helpen! (denk ook aan de fameuze 7 handshakes)

No guts, no glory!

groeten,
Thomas Blekman

De Beukelaar Groep,
Development Days,
Rotterdam School of Management Erasmus University,
Blekman Consultancy.

 

Cijfers vaak onbesproken in vergaderingen

FMO van den Bergh   |    |  19 maart 2008
Reactie: Beste Herman,

Cijfers zijn alleen manipuleerbaar en gevoelig voor interpretatie wanneer vooraf niet voldoende duidelijk is waar je mee bezig bent.

Cijfers zijn in elk geval veel minder manipuleerbaar en gevoelig voor interpretatie dan alle andere denkbare methoden van het weergeven van voortgang.

En dat het niet altijd even gemakkelijk is om echt helder te hebben wat je wilt weten en welke gegevens je daarvoor moet verzamelen kan ik alleen maar met je eens zijn. En je observatie dat software niet altijd faciliterend werkt kan ik ook bevestigen.

Filip
 

Cijfers vaak onbesproken in vergaderingen

Herman Van Den Bosche   |    |  19 maart 2008
Reactie: Groot probleem met ''Cognos'' is dat je vooraf via een kubus de parameters moet gaan vastleggen en daar dan ook aan gehouden bent.

Via een verkoopstatistiek of quickstatistiek kan je sneller de gevraagde gegevens op het ogenblik zelf instellen en uitprinten en/of naar een excel file transfereren.

Verder ben ik het er volledig mee eens dat cijfers niet steeds op de goede manier worden aangebracht maar cijfers zijn nu ook eenmaal manipuleerbaar en voor interpratatie gevoelig.

Herman

 

Bedrijfsleven: Wilders, schrap die film!

Janna   |    |  19 maart 2008
Reactie: Wanneer iedereen elkaar nu eens in zijn waarde zou laten zou dit al een wereld van verschil maken. Ik wordt niet goed van al die kortzichtigheid. Mensen worden aangevallen op basis van hun geloof, niet op basis van hun gedrag! Natuurlijk is het niet akkoord wanneer mensen zich niet aan de regels houden, maar dit geld voor iedereen, niet alleen voor mensen die in de Koran geloven. Overigens vind ik wel dat als meneer Wilders eens verder zou kijken als zijn mond groot is, dan zou hij ontdekken dat het verhaal als in de Koran verteld is nagenoeg gelijk is aan de bijbels zoals een hoop mensen in Nederland die krijgen. Wat is het verschil dan nog? De heer Wilders ageert puur op basis van geloof en dat is niet correct.
 

Drie tips om succesvol risico’s te nemen

W Bosman   |    |  19 maart 2008
Reactie: Die opsomrijtjes zijn inderdaad wel een enorme simplificatie van de werkelijkheid. Maar de ''stappen''-boeken zijn niet voor niets zo populair. 10 easy steps to happiness, rich and succesfull in 5 quick steps, ... Ik denk dat in onze steeds complexere maatschappij waarin steeds meer kennis beschikbaar is een grote behoefte bestaat aan ''eenvoudig'', ''snel'', ''gemakkelijk'' en ''overzichtelijk''. Zelfs al weet je, dat het niet zo eenvoudig kan zijn als het boek of artikel beweert of als je zelf zou willen, toch houden de lijstjes en de stappenplannen een grote aantrekkingskracht. Alleen al vanwege de ouderlijke geruststelling die er van uit gaat : ''Als je dit en dit doet komt het allemaal goed. Heus, geloof me maar.''
 
< vorige 1693 1694 1695 1696 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10