Sorry ik vergeet nog wat. Mijn kritiek op Napoleon Hill spitst zich toe op de regels die hij geeft en ja ook op zijn onderzoek. Dat is in het gunstigste geval een beschrijving van succesvolle mensen (niet eens zoveel). Waar is de controlegroep?
Covey? Ik heb zijn eerste boeken gelezen (7 Habits en opvolger). Aanvankelijk was ik heel erg enthousiast. Maar dat verdampte als sneeuw voor de zon. Hij creeert een systeem waar je op zich al uren per week mee bezig bent. In mijn ogen totaal onwerkbaar.
Het boek van Prof. Dr. Margriet Sitskoorn is een weerslag van de stand van zaken in de moderne wetenschap. Populair gebracht, dat wel, maar daarom nog niet minder waar.
Voorzover ik me herinner doet Prof Covey ook geen moeite te verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek. Dan rest mij nog een vraag: ''waarom heb je wel moeite met 'Het maakbare brein' van Sitskoorn en niet met The 7 habits van Covey?''
Is het soms omdat het ene boek je eigen filosofie ondersteunt en het andere niet?
Reactie: Ik zit vol verwondering het verloop van alle reacties te lezen. Wat daar in opvalt is dat iedereen eigenlijk wel weet, wat, waarom en hoe anders. Toch zie je gaande weg dat men heel langzaam bezig is om de een of de ander even de mond te snoeren. Toen ik klaar was met lezen werd het mij duidelijk waardoor het verschil man en vrouw ontstaat. Man en Vrouw zijn gelijken. Man en Vrouw kunnen gevoelsmatig anders reageren ( gelukkig maar ) verschil hoort er te zijn. Belangrijk is het dan ook te weten dat dat gewoon zo is en dan kan het niet anders zijn dan dat je met respect en waardigheid omgaat met de ander en rekening houdt met de ander, in wat voor vorm van relatie dan ook. En dan denk ik dat het ook niet meer uitmaakt of iemand van de oude stempel, of iemand een Vrouw of Man is. We hebben allemaal de zelfde rechten en ook de zelfde plichten. Ik weet wel dat er mensen zijn die dit lezen en zeggen daar heb je er weer een die het zeker weer beter weet of weer zo een die licht te zeuren. Het zou ook kunnen dat u het met mee eens bent. Het maakt niet uit wat u ervan vindt, het is veel belangrijker om na te denken voor je een ander op de hak wil nemen of terecht wil wijzen. Veel plezier nog in de toekomst met uw gelijken zowel mannelijk als vrouwelijk.
Grappig dat je mijn 4 vragen niet voor elke activiteit hebt beantwoord. Op die manier is een degelijke analyse niet mogelijk.
Je zegt: 'Ik ben op mijn vierde zowat begonnen met biljarten, mijn opa, een zeer goede speler, die van quite af meestal een serie van 100 of meer wist te maken, wilde van zijn kleinzoon een ster maken. Iedere week 2 tot 3 uur aan het groene laken.'
Je geeft niet aan wanneer je bent gestopt. Een opa die een sterretje van zijn kleinzoon wil maken? Kan alleen maar op een ramp uitdraaien. Dat hij zelf goed was, betekent niet automatisch dat hij een goede leermeester was. Neem eens een kijkje op een gemiddeld sportveld waar ouders hun kinderen met hun 'aanmoedigingen' regelrecht het sportgraf induwen.
Voor een vierjarige vind ik het al knap dat hij uberhaupt het biljart weet te bereiken (hoogte), laat staan een goede stoot geven. Uiteindelijk is 2 tot 3 uur veel te weinig. Kijk maar naar alle toppers. Voorzover mij bekend trainer goede biljarters al gauw zo'n 6 tot 8 uur per dag (als ze niet spelen).
Een jaartje proberen te keepen? Dat is niet écht wat ik noem proberen. Dit lijkt sarcastisch, maar zo is het zeker niet bedoeld. De meeste mensen bereiken pas een behoorlijk niveau na 5 jaar. En dan stopt het vaak omdat ze te weinig nieuwe dingen blijven proberen (ga dat maar eens voor jezelf na in je consultancy praktijk). De échte toppers 'beginnen' dan pas. Deze week hoorde ik Marleen Veldhuis op TV zeggen: 'ik ben pas gaan winnen na mijn 25e!'
Mijn ouders hebben zich nooit met mijn (sportieve) bezigheden bemoeid. Interesseerde me ook niet. Ik stortte me zelf er vol overgave op. Schaken: 20 uur per week. Voetballen? Elke dag direct na school. Tafeltenissen (in het leger) elke dag twee uur bij gebrek aan beter. Ondanks het feit dat ik mijn batje verkeerd beet had, een aardig niveau bereikt.
Later hardlopen: als een idioot bezig geweest, 120 tot 150 km per week. Was toch goed voor een tijd die in de jaren twintig van de vorige eeuw zelfs een wereldrecord had opgeleverd (die tijd stelde in 1986 trouwens niks meer voor). En dat is dus de grap: begin vorige eeuw trainde men naar de huidige maatstaven gemeten nauwelijks. Tegenwoordig is voor een regionale topper een weekje van meer dan 100 km de normaalste zaak van de wereld.
Tegenwoordig: marketing en verkopen: elke dag mee bezig (7 dagen per week).
Wat wil ik hiermee aangeven? Dat mensen vaak een verschillend beeld hebben bij het woord 'veel'. Voor de ene is dat enkele uurtjes en de andere besteedt al zijn beschikbare tijd er aan. Overigens is het ene niet beter dan het andere. Maar daaruit zijn wel flink wat verschillen te verklaren.
En ja erfelijkheid speelt natuurlijk een rol. Ik ben namelijk een beetje scheel en mijn ogen werken niet goed samen. Daarom waren mijn smash en opslag bij tennis dramatisch slecht. Daar ben ik dus mee gestopt.
Conclusie: succes (in wat voor een activiteit dan ook) laat zich voor een belangrijk deel verklaren uit de hoeveelheid arbeid die iemand erin stopt.
Reactie: Waarom worden alle gokactiviteiten niet belast met 2 of 3 procent belasting ten behoeve van de Nederlandse Ziekte en of Zorgverzekering, Ik bedoel hiermee alleen voor deze instantie geen andere zakkevullers ,een instantie die zich alleen maar bezighoud met het bovengenoemde doel, ook die gok/wed/en kansspelen organisaties moeten van de winst van hun eigen bedrijf deze balasting betalen. Ik ben ex Australier, alwaar men deze soort van finaciering vele jaren toepast met een prima resultaat (Queensland) o.a De AOW-er in Australie bataald zelf geen wegenbelasting meer .........plus vele en vele andere kortingen.Als het kwartje van Kok kan moet dit zeer zeker de Riks van Rita worden .Ik ben croupier geweest in Vegas ,en het is daar een bekend feit, je kan alleen maar veel geld verdienen als je niet gokt. '' ik ben noch steeds trots op Nederland''
Reactie: Voor verschillende team tests (waaronder de test die wordt genoemd in bovenstaand artikel, maar ook het testen van je zelfsturende team) kun je terecht op www.360test.nl - een site voor het gericht meten en verbeteren van je eigen team.
Reactie: Die Ad Beer.
Die gooit even met woorden en begrippen.
Hij haalt er in die paar zinnen ongeveer alles er bij om maar aan te tonen, dat wat is, zo moet blijven.
Ad wil geen discussie over de een eerlijke verdeling van de thuistaken, maar legt de lezer uit dat vrouwen biologisch anders zijn. Wauwww.
En de mensen die anders dan Ad over deze problematiek denken zijn naïef, links, utopisten, feministen en idealisten.
.
Ik begreep even die ongenuanceerde onzin eerst niet. Tot ik Ad's commentaar op Vreneli Stadelmaier las. Toen wist ik het.
Ad heeft blijkbaar moeite met lezen. Want,ook hij zou toch moeten vaststellen dat het commentaar van de mevrouw cynisch is bedoeld. Volgens mij ook een verstandig (en humoristisch) commentaar. Immers, wanneer mensen zo ongenuanceerd overtuigd zijn van hun gelijk, hebben ze vaak moeite met luisteren en lezen. Zoals ook nu weer blijkt.
Reactie: @Vreneli
Wat Wilders er weer mee te maken heeft snap ik niet, maar uw opmerking bevestigt in ieder geval dat we u bij de conservatieve progressieven kunnen plaatsen die sinds de jaren '70 hun mening nog niet hebben aangepast aan de ontwikkelingen in de maatschappij.
Ik weet dat een vrouw 9 maanden zwanger is, iedere keer als ze zwanger is. Daar zit wat speling op, omdat ook zwangerschap een biologisch proces is.
Maar daar gaat het niet om.
U geeft ook vrouwen niet het recht om zelf een keuze te maken maar dramt maar door met uw verouderde ideeën.
Uw opmerking dat mannen maar achter dat ene lichaamsdeel aanlopen vind ik ronduit fascistisch en seksistisch en getuigen van een verkeerd mensbeeld.
Medewerkers ondersteunen? Een slimme werkgever doet niets anders. Ik kies dan voor gelijkheid en niet voor uw Orwelliaanse gelijkheid waarbij de mannen iets minder gelijk zijn dan de vrouwen.
Toch jammer dat de redeneertrant van Joop den Uyl 40 jaar later, nog steeds het Linkse proletariaat beheerst
Reactie: Ik kan discrimineren, maar ik wil het niet. Ik kan afwassen, maar ik wil het niet (ik weet wat de straf is, dus doe ik het toch maar).
Ik wil goed kunnen schaken, maar helaas, ondanks veel lessen wordt ik door iedereen van het bord geveegd. Hetzelfde met biljarten en vrijwel alle sporten.
Maar er zijn ook heel wat dingen die veel mensen willen, maar gewoon niet kunnen.
In het boekje ''het maakbare brein'' worden een paar voorbeelden gegeven van mensen die dankzij een sterke wil geweldige dingen bereikt hebben. Is dat voor iedereen weggelegd? Ik denk van niet, er moet ergens in je lijf, je geest, je ziel iets zitten wat het mogelijk maakt.
Jaren geleden eens een film gezien met John Wayne over een man die na een dwarsleasy verlamde benen had en die door steeds maar te zeggen ''I have to move that tone'' over zijn verlamming heen raakte. In het boekje wordt zo iets als een bewijs aangevoerd dat iedereen dat kan, ik zie het als de uitzondering die de regel bevestigd.
Uiteraard mooie verhalen, tranentrekkers. Lance Armstrong die zonder ballen toch de Tour een keer of 6 wist te winnen en ook nog een mooie vrouw versierde. Maar hoeveel zijn er die dat niet hebben bereikt, ondanks een sterke wil.
Ga eens kijken in revalidatiecentra, waar de wil om weer een valide mens te worden er echt wel is, maar dit soort wonderen echt uitzonderingen zijn.
Managers doen er goed aan te ontdekken wat mensen willen en kunnen. In het belang van de organisatie is het goed om willen en kunnen in balans te brengen met het nut voor het bedrijf. Maar als de wil ontbreekt en ook niet te mobiliseren is, dan kun je je beter richten op de dingen die de medewerkers wel willen en kunnen.
Reactie: Mikaël,
Als 'Ollander die zo'n 8 jaar geleden in België is komen wonen en werken, heb ik de cultuurverschillen tussen onze landen aan den lijve ondervonden. Ze zijn groot en de conclusies van Hofstede (en trouwens ook Fons Trompenaars), een paar jaar geleden bevestigd door onderzoek van Marie-Thérèse Claes en Marinel Gerritsen, kan ik dan ook alleen maar onderschrijven. In feite zijn alle onderzoekers het er over eens: de Waalse, maar ook de Vlaamse cultuur ligt veel dichter bij de Franse cultuur dan bij de Nederlandse cultuur. Als je de Vlaamse cultuur in een grotere groep zou willen indelen zou die bij de Latijnse cultuur komen, terwijl de Nederlandse tussen de Scandinavische (voor somige aspecten) en de Angelsaskische (voor andere aspecten) valt. Dat we dezelfde taal spreken (doen we dat eigenlijk wel??), doet daar weinig aan af.
Reactie: Het leuke is dat er een persoonlijke kant zit bij beide beweringen die hierboven geschreven zijn. Wat mij het meest opvalt is de toevoeging van een bijvoegelijk naamwoord als ''goed''.
Er wordt gesproken over goed kunnen. Ik ben het niet eens met de stelling dat je iets goed moet kunnen om het te willen.
Uiteraard wil je automatisch iets graag doen, omdat je het kunt. Dat wil nog niet zeggen dat je iets niet wilt doen, omdat je het niet zou kunnen. Als je je nog niet bewust bent van dat je iets kunt, kan je het toch ook niet willen.
Volgens mij is het bij managen nog altijd zo dat er ook gekeken moet worden naar de behoefte van het kunnen. Mijns inziens is het ook een subjectief begrip of iemand iets kan of niet. Het ligt er vaak aan met wie je het vergelijkt. Ik kan schaken als ik dat vergelijk met mijn kinderen, maar als ik het met u zou vergelijken, waarschijnlijk helemaal niet!
Wel denk ik dat als je iets wilt ( omdat je het nut ervan inziet) je gemakkelijker denkt dat je het kunt, dan als de wil er niet is.
Reactie: U hebt helemaal gelijk meneer? H. Graaf, natuurlijk willen alleen vrouwen kinderen.
Mannen nooit.
En zodra de eierstokken gaan rammelen denken vrouwen niet meer met hun hersens maar met hun eierstokken. Net zoals alle mannen dat ene lichaamsdeel achterna lopen!
En jammer, maar bij een vrouw weet je nooit hoe lang ze ziek is of zwanger, en je weet gelukkig bij een man zeker dat ie tot zijn 65ste werkt en nooit één dag verzuimt!
En een werkgever die probeert zijn medewerkers te ondersteunen, daar waar nodig is een natuurlijk idioot.
Tja,…. het is een visie. Het heeft iets weg van de redeneertrant van ene heer Wilders te Den Haag.
Vreneli Stadelmaier SheConsult