Reactie: Mooi, weer zo'n totaal verkeerde conclusie van een kamergeleerde die in zijn leven nog nooit de praktijk van dichtbij heeft ervaren, maar alles uit boekjes heeft, een hypothese stelt, wat knutslet met zijn variabelen en vervolgens met een conclusie komt die kant noch wal raakt. Meneer de hoogleraar Roderick, kom eens uit uw ivoren toren, loop eens een jaartje mee in het bedrijfsleven en u kakelt wel anders.
Tom Poes Nederlands is zeker niet eenvoudig, Maarten Toonder heeft onze taal met veel nieuwe woorden weten te verrijken.
Aan de andere kant is Tom Poes wel een aardige metafoor, omdat ik me als adviseur ook vaak als Tom Poes opstel. Heer Bommel, een heer van stand, die geen gezichtsverlies kan leiden, verzuchte ook maar al te vaak ''Tom Poes, verzin een list!''. Tom Poes wist dan steeds met de oplossing te komen die Heer Bommel weer van gezichtsverlies redde.
Heel anders dan onze grote broeders in adviesland die zich eerder als Hecking of Jeeves opstellen, kortom, ofwel alle eer naar zich toetrekken ofwel het probleem wel oplossen, maar hun opdrachtgever volkomen in de ze..k zetten.
Ik denk dat ik een volgend boek ook eens ga schrijven als een fabel, zoals Citadel Eterna, wat op mij jaren geleden al een aardige indruk heeft gemaakt.
MANAGERS moet je soms ook met gewone mensentaal aanspreken en niet platwalsen met jargon (om ze vervolgens uit te maken voor dom, omdat ze je niet begrepen hebben).
Reactie: Piet Hein Donner nog een van de echte regenten van Nederland, voorstander voor versoepeling van het ontslagrecht, want dat levert banen voor ouderen op.
Ik zie hem zelfs instaat om de enquête te manipuleren, om zijn zin te krijgen.
Jongeren van 20 jaar willen langer doorwerken, ja spreek ze eens over 35 jaar, dan kijken of ze nog zo positief zijn.
Mensen met een geweldige baan, waar je lichamelijk niet van verslijt, die zien het wel zitten.
Erger nog tienduizenden werkeloze van 50 jaar en ouder willen dat ook.
Waarom zijn ze dan niet aan het werk?
Laat daar die echte regent eens over na denken, maar dat begrijpt hij denkelijk niet, laat zich liever leiden door het VNO/NCW en is bij voorbaat tegen werknemers. Arme Piet Hein zat liever op justitie, daar had hij echte macht en kon heel Nederland negeren. Nu moet hij o.a. Sociale Zaken doen en misschien kent hij de betekenis van het woord niet eens.
Ouderen uw straf wordt dat u te oud wordt, werk je nu gewoon gezond dood, zoals vroeger, dan is de veroudering opgelost en blijft alles betaalbaar.
Reactie: We leven dacht ik in 2008, maar wanneer ik dit artikel lees, waan ik me weer 50 jaar terug.
Prestatie beloning per individu, terwijl we jaren op teamprestaties werkten.
Een man van de afdeling of groep is de beoordelaar, hij staat boven elke menselijkheid verheven, hij heeft dus geen voorkeur, geen emoties, geen gevoelen, hij is volkomen neutraal, geloof werkelijk de schrijver van dit artikel dat?
Alleen wanneer je exact de waardering van de benodigde competenties weet, daar een waardering aan hangt en een 360 graden beoordeling erop los kan laten, dan is het mogelijk.
In 2008 zijn er genoeg systemen die dit kunnen verzogen, maar die 360 graden beoordeling, die wordt niet gewaardeerd door de leidinggevenden.
Het kippenhok principe verleent namelijk macht, wanneer je zelf niet de vereiste competenties hebt, dan wil je niet het risico lopen om door anderen, dus ook je minderen, te worden beoordeeld. Ik heb al vaker hierover geschreven en ook dat je via internet vanuit je eigen thuissituatie dit kan invullen en anderen verzoeken om jou te beoordelen. Het heeft 2 voordelen, je wordt eerlijk beoordeeld, je weet precies waar je goed in bent en waar je extra aandacht aan moet besteden en binnen het bedrijf komt er een goed evenwicht in de gevraagde (benodigde) competenties en de aangeboden competenties van de medewerkers.
Dus stop nu eens met beoordelingsgesprekken, waarin een de macht heeft en de ander geheel afhankelijk is.
Of toch niet? Je mag het heft in eigen handen nemen en die werkgever opzoeken die wel geïnteresseerd is kwaliteit en vooruitgang, beter nog deze werkgever blijft dan zijn concurrenten ver voor!
Tussen nu en 2011 mag je blij zijn dat je de uitstroom kan opvangen en nog blijer dat de mensen bij jou bedrijf willen werken.
Reactie: Soms zeg je wel eens een schot voor open doel, weer een boek om te lezen, hoe we heel simpel alles kunnen vernaderen.
Er staat dat het boek ook voor kinderen geschikt is, maar het gaat om een niveau van 8 stappen hoger. Juist de simpelheid is de kracht, heb zelf vroeger ook eens in de trant van Tom Poes stijl zaken aangepakt en het werkt.
Een bedrijf wat altijd al met veranderingen heeft durven te werken, heeft ook zijn werknemers erin betrokken en naar hen geluisterd, want de beste deskundige zit wanneer het goed is, toch in je bedrijf.
Soms heb ik wel eens het gevoel, dat in de opleidingen van de huidige managers het juist goed was geweest om 8 stappen lager uitleg te geven, dan snappen ze het zelf soms ook beter.
En voordat ik weer commentaar krijg, ik ken heel veel goede managers, maar die noem ik dan ook MANAGER met hoofdletter, zij zijn de echte voorbeelden in onze maatschappij
Reactie: Het milieu bewuste aspect valt wel mee, het is meer om bij een bepaalde groep klandizie te krijgen. Een groene image is best wel leuk. Het rijden in de zogenaamde groene auto levert extra korting op in de belasting.
Maar wordt er echt bewust naar gekeken en niet uitsluitend vanuit bezuinigingen gezien.
Ik ben het met Ad de Beer eens dat er zo langzamer hand terreurgroepen zijn, die samen met partijen als Groen Links zogenaamd voor de toekomst van de aarde vechten.
De regering roept ook zo af en toe iets over milieu of iets dergelijks en knopen er dan een belastingmaatregel aan, waarvan de opbrengsten zeker niet voor het milieu worden gebruikt, maar om de cadeaupot van de PVDA te vullen, zodat ze hun kiezers te vriend kunnen houden. Willen we echt iets aan het milieu gaan doen, dan moeten we de huidige milieu vervuilende problemen gaan oplossen, bijvoorbeeld zorg dragen dat we geen files meer hebben, want een paar uur stilstaan met duizenden auto’s en vrachtwagens is voor het milieu en de mensen die langs deze wegen leven geen pretje. Maar dan kom je dezelfde zogenaamde milieugroepen tegen, die geen enkel middel schuwen om de echte oplossing voor het korte termijn een kans te geven.
En lukt dat niet via de wet, dan is geweld en bedreiging heel gewoon voor deze groepen.
Ik wil zeker een echte discussie over dit onderwerp aangaan, maar dan moeten we starten met naar elkaar te luisteren en elkaar ideeën te bestuderen en wat nog belangrijker is het om een echte regering te krijgen en geen rugzakfiguren!
Reactie: Op zich is het niets nieuws dat organisaties zich gaan vestigen aan de Bron, hier: aan de Talent Bron, de meeste multinationals doen dit al geruime tijd. Dat betekent dat ze shoppen in Azië, om maar een streek te noemen.
Sterker nog: het is ook voor Talent de meest interessante optie, de EU is nu eenmaal niet de goedkoopste plaats om te leven. Laat staan dat je je familie minder ziet.
2 knelpunten ontstaan:
- ook Azië zelf heeft behoefte aan talent; ergo: krapte
- wat betreft het MKB: zij lopen vaak nog achter deze ontwikkeling aan omdat hun (talent)Bron nog niet écht leeg is....
Straks naar Afrika dan maar?
Reactie: Kotter leest blijkbaar ook regelmatig de inzendingen op ''managers on line''?
Ik heb hem een keer mogen ontmoeten op een congres, een aardige man die open staat voor ideeën van anderen en daarover graag in discussie gaat.
Ik kan me geheel vinden in zijn verhaal, getuige mijn blog elders op ''managers on line''.
Reactie: In hoeverre is het echt Maatschappelijk Bewust Ondernemen?
Doe je het niet dan heb je een dikke kans dat de zeurders die onze maatschappij willen vormen naar hun minderheids ideaal hun pijlen op je richten met alle gevolgen van dien toch?
Daarnaast is het meegaan in de Hype zonder dat er echt wordt stilgestaan bij de diepere betekenis, de zingeving van MVO.
Leuk die commercials waarin bedrijven trots aangeven dat ze maar de helft van het aantal vrachtwagens nodig hebben door kleinere verpakkingen, maar als je een beetje nadenkt dan prik je meteen door die leugen heen. Waarschijnlijk zijn de vrachtwagens niet meer zo vol, maar het aantal punten waar ze heen gaan is onveranderd. Het zal wel een beetje brandstof schelen, soit?
Kortom, veelal zijn kostenoverwegingen en imago het meest belangrijke om even mee te gaan doen in deze hype.
En de klant laat zich maar al te graag bedonderen. Verder gun ik natuurlijk onze vaste groep zeurterroristen het gevoel van triomf, een gevoel dat Pyrrus gehad moet hebben na zijn overwinning.
Reactie: HR is meer dan alleen mensen aantrekken en behouden. Een afdeling HR bestaat binnen een organisatie om de personeelsprestaties te verbeteren. HR is daarmee een stafafdeling die de randvoorwaarden moet scheppen voor de medewerkers van de organisatie om optimaal te kunnen functioneren en dus presteren. HR houdt ook het overzicht over de gehele organisatie zodat managers niet steeds het wiel opnieuw hoeven uitvinden en op hun eigen eilandje structuren gaan bedenken voor hun personeel.
HR is het vakgebied dat erop kan worden aangesproken wanneer bedrijfsplannen op topniveau blijven hangen. HR zorgt ervoor dat de missie, visie en strategie wordt doorvertaald naar afdelingsplannen en vervolgens naar functiedoelen. HR beheert het functiegebouw en zorgt daarmee voor en organisatiestructuur waarmee de organisatie succesvol en slagvaardig is. Door formatiemanagement wordt de organisatie ‘strak getrokken’ zodat de organisatiestructuur zodanig is ingericht dat alle functies toegevoegde waarde hebben. En daarna kan de afdeling HR de lijn helpen bij het besturen van de prestaties van de medewerkers die de functies vervullen door het structureren van een beoordelingscyclus van planningsgesprekken, voortgangsgesprekken en beoordelinggesprekken. En HR waarborgt dat de beloningen van de verschillende functies passen bij datgene wat in organisatie belangrijk is. En doordat HR verantwoordelijk is voor de prestaties van het personeel kan HR tevens worden aangesproken op het werkplezier van werknemers, het ziekteverzuim en het verloop van personeel. Wanner ieder manager voor zijn eigen afdeling kan bepalen wat passende salarissen zijn ontstaat onvrede en onduidelijkheid over salarisverschillen en zullen de totale loonkosten uit de hand gaan lopen.
HR is een onmisbare discipline in organisaties. HR is het managen van de prestaties van mensen. De verandering die nodig is, is dat HR-managers in een organisatie het aandurven om die verantwoordelijkheid te nemen. Want het ís lastig: HR kan de voorwaarden scheppen door een effectieve organisatiestructuur op te zetten, functiebeschrijvingen te maken, een beoordelingscyclus in te richten etc., maar de lijn neemt het dagelijkse leidinggeven voor hun rekening. Echter het feit dat HR afhankelijk is van ‘de lijn’ om haar doelen te kunnen realiseren is geen specifieke lastigheid van HR: dit is het karakter van een staffunctie. Het vakmanschap van een HR-professional zot dan ook voor een groot deel in het verkrijgen van draagvlak voor HR-beleid en oplossingen. HR-proffesionals kunnen niet met de vinger wijzen naar de lijn: echte professionals kunnen deze afhankelijkheid beter accepteren en zorgen dat de lijn meegenomen wordt.
HR-proffesionals moeten het aandurven om verantwoordelijkheid te nemen voor de personeelsprestaties én daarvoor de ruimte krijgen op MT-nivau door besluiten te kunnen nemen over organisatiestructurering etc. De lijn kan vervolgens worden aangesproken op de verantwoordelijkheid voor hun eigen vakgebied. Wanneer HR-proffesionals die verantwoordelijkheid pakken en daarmee hun toegevoegde waarde groter maken, zullen zij als vanzelf een strategisch gesprekspartner worden. Immers, wanneer de mensen optimaal presteren (en zich inzetten in een logische organisatiestructuur) zal de organisatie succesvoller worden.
Bij deze een oproep voor HR-proffesionals: durf je te positioneren, durf verantwoordelijkheid te nemen! Dan wordt HR als vak serieus genomen.
Reactie: In dit opzicht verschillen België en Nederland niet zo enorm. Rechtspraak toont aan dat rechters steeds meer een afweging maken tussen de (duidelijke) inbreuk op de privacy en het vastgestelde delict wanneer het gaat over bewijsmateriaal. Arbeidsrechtbanken zijn sneller geneigd om dergelijk beelden niet te weerhouden waardoor vaak elke vorm van bewijs weg valt. (Werknemers)diefstal weegt vaak zwaarder door in de strafrechtbanken. Let wel: inbreuken op privacyrecht (grondrecht)worden nooit goedgekeurd, integendeel, gegronde klachten worden rechtevenredig behandeld en de veroordelingen zijn ook niet mals! Wat betreft punt 1 (aangehaald in de 10 regels) moeten we bijzonder voorzichtig omspringen. Welke OR laat zich verleiden tot het plaatsen van verborgen camera's wanneer dit in de meeste gevallen gepaard gaat met geheime opnames? Opletten toch hoor! Met vriendelijke groet, Jan C