Reactie: Het CBS heeft onderzoek gedaan naar wat er in d ebouw is gebeurt en hoe belangrijk de zzp' er blijkt voor de bouw. et CBS deed onderzoek naar het werk bij bouwbedrijven de afgelopen jaren. Wat blijkt. Nergens verdween de afgelopen jaren zo veel werk als bij bouwbedrijven: ruim 100 duizend banen verdwenen na het economische verval in 2008.
Het CBS deed onderzoek naar wat er van al die mensen in de bouw is terecht gekomen.
CBS ' Aantal ZZP' ers in de bouw toegenomen'
En is de bedrijfstak die anno 2016 uit de crisis probeert op te krabbelen na zo’n daling nog wel dezelfde als in 2008?
En wat blijkt. De ZZP’ er werd en is het bindmiddel voor bouwbedrijven. Tijdens het onderzoek van het CBS waren er 774.000 zelfstandige ondernemers, meldt het CBS.
Daarvan werkt een op de zeven in de bouw. In 2008 was 21 procent van de werkenden in de bouw zelfstandig ondernemer, oftewel 98 duizend personen. Zes jaar later was dat percentage naar 28 gestegen -110.000 mensen.
Met name het aantal zelfstandigen zonder personeel neemt de laatste jaren toe. De groei van het aantal zelfstandige ondernemers gaat hand in hand met het krimpende aantal werknemers.
youtube-zzp-boekhouder-expertvideos
Reactie: In eerdere publicaties al aangegeven dat dit niets met een innovatief model te maken heeft; slechts met re-allocatie van begrippen en domeinen. Frank is aan het modereren in plaats van innoveren. Als beoogd proefschrift is het helaas zeer sterk ondermaats. Typerend voor de arrogantie van Nyenrode middels haar hoogdravende promoties aangaande kwaliteit.
Reactie: Inderdaad de Rijnlandse manier van organiseren. Wie het weet mag het zeggen. Leiderschap vanuit de inhoud, kennis, ervaring en professionaliteit
Reactie: Zeer boeiend onderwerp. Jammer dat er geen concrete voorbeelden worden genoemd. Nu is het erg vaag wat nu het voordeel is en wat er dan verandert. Ik hoop dat de auteur die alsnog kan geven.
Reactie: Prachtig artikel! Je betrekt best ook een 'marsgroep' van medewerkers bij het bepalen van de gemeenschappelijke visie,missie en waarden. Alle medewerkers worden daarna ook betrokken bij de vertaalslag van de waarden in een zeer concrete gedragscode. (werkt betrokkenheid, verbondenheid in de hand en is de basis van de gewenste cultuur van de nieuwe organisatie)
Reactie: Prachtig artikel! Je betrekt best ook een 'marsgroep' van medewerkers bij het bepalen van de gemeenschappelijke visie,missie en waarden. Alle medewerkers worden daarna ook betrokken bij de vertaalslag van de waarden in een zeer concrete gedragscode. (werkt betrokkenheid, verbondenheid in de hand en is de basis van de gewenste cultuur van de nieuwe organisatie)
Reactie: Interessant artikel, leuk idee dat je een machine nog wat kan aanleren. Machines kunnen sneller handelen door overtollig nadenk werk die een mens moet doen alleen moet er wel een beperking in het functioneren en leren van een machine zijn. Net al hoe we het doen bij de dieren we geven ze bewegingsruimte maar niet te veel omdat vele super gevaarlijk voor ons zijn. Alleen heeft een dier emotie en een machine niet en daar zit er dan weer een ander verschil in. Goed idee! Alleen wel beperkt houden.
Reactie: Uiteraard zullen er uitwassen zijn en ongetwijfeld is dit een problematiek, die zich niet gemakkelijk laat oplossen. Echter, ik geloof in het belonen van positief gedrag, ik geloof ik het nemen van verantwoordelijkheid, goed werkgeverschap en met name betrokken medewerkers. Vooral in het laatste geval denk ik dat collega's onderling een belangrijke rol (kunnen) spelen. Anders wordt het een verhaal van leidinggevende tegen werknemer. Ik vermoed niet dat dit de intrinsieke motivatie verhoogt.
Reactie: Ik ben juist tegenstander voor een positieve benadering in de vorm van een bonus bij niet ziek zijn.
Het oneerlijke gevoel dat een medewerker kan hebben richt zich op de ziektedagen van anderen en daar dien je op te acteren. Stimuleer betere omstandigheden, ga de dialoog altijd aan en straf met wachtdagen en 70% uitkeringen.
De 70% regeling heeft de wetgever bemoeilijkt doordat je geen willekeur toe mag passen waar dat juist heel functioneel zou zijn. Die harde werker die al jaren niet ziek is, altijd klaar staat, die heeft nu een ongeval gehad waardoor hij 3 weken uit de roulatie is. Die wil je niet straffen.
Daar zou mijn nuance liggen. Daar tussenin een groot grijs veld wat je per casus wilt behandelen waar 70% het minimum is en werkgever dit mag ophogen naar 100%
Reactie: Om dit veranderingsproces grootschalig door te zetten dienen eerst twee partijen –werkgever en werknemer- de oogkleppen af te zetten.
Voor een partij is dat al lastig laat staan voor twee tegelijk. Je dient naar de schaduwkanten van de organisatie –waar zijn wij te veel bezig met winstbejag en kijken we minder naar de werkomstandigheden- te kijken.
De top dient zich bewust te worden van werk, ontspanning, gezonde voeding en bewegen en dient het goede voorbeeld te geven.
De krachtigste methode om menselijk gedrag te veranderen is die van straf en/of beloning.. Het is slim om het gedrag van de werknemer te veranderen d.m.v. beloning.
Een positieve consequentie -bonus- zorgt meer voor intrinsieke motivatie. Wat Carmen hierboven schrijft daar heeft ze gelijk in, met alleen het betalen van een abonnement bij een sportschool wordt niks opgelost.
Het dient uit jezelf te komen en een bonus is een goede stimulans. Vaak dien je eerst goed ziek te worden voordat je je bewust wordt van gezonde voeding, werkhouding, werkdruk, en ontspanning inbouwen.
Ricardo Semler gaat ervan uit dat het werk af dient te zijn, wanneer en hoe je dat doet en in welke tijd is voor hem niet of minder belangrijk.
Wellicht speelt loslaten van de controle ook een grote rol.
Reactie: De krachtigste methode om menselijk gedrag te veranderen is die van straf en/of beloning.
Het was slimmer geweest om het gedrag van de zzp'er te veranderen d.m.v. beloning ipv Wet DBA. Een positieve consequentie zorgt meer voor intrinsieke motivatie. Goed gedrag van de zzp'er belonen door een ieder met een winst boven de 25k wél de belastingvoordelen te geven -een positieve stimulus - en degene die niet aan de eis voldoet geen voordeel te geven. Een ABC'tje als model....
Reactie: Interessant artikel en dan vooral met het oog op de verschillende culturen. Als je in Nederland een collega drie zoenen geeft bij een verjaardag wordt dat niet altijd in dank afgenomen.
Een vriendin van me komt uit Barcelona ging stage lopen in Hamburg en miste daar het fysieke contact op werkvloer.
Niemand raakte haar daar eens aan of begroette haar met twee zoenen – wat gebruikelijk is in Catalonië.
Ze was blij dat ze daar weg kon. Toen ik vertelde dat je voor fysiek contact op de werkvloer in Nederland berispt kan worden, moest ze hard lachen.
In Barcelona is het omgekeerd, het is maar net welke contigentie je aan de betekenis geeft.
Reactie: De resultaten uit het onderzoek van Paralax sluiten aan op dat van het CBS en TNO. Zij deden onderzoek naar werkdruk, burnout en stress bij werknemers en de ZZP’ er, en wat blijkt. De ZZP’ er voelt minder werkdruk en heeft mindersnel last van burn-outachtige klachten dan een werknemer.
Logisch omdat de ZZP’ er of vanuit huis kan werken en veelal flexibeler is in zijn werktijden. Het CBS concludeert wel dat meer dan 7 procent van de ZZP’ ers zich minimaal een paar keer per maand opgebrand voelt door zijn werk, echter onder werknemers blijkt ruim twee keer zo veel.
Het blijkt dat een ZZP’ er meer uren per week werkt dan een werknemer in loondienst, groot voordeel is echter dat de ZZP’ er zijn tijd zelf kan en mag indelen.
Het woord flow of duende –van de Flamenco- wordt niet genoemd, toch meldt maar liefst 75 procent van de ZZP’ ers dat ze regelmatig helemaal opgaat in hun werkzaamheden, bij de werknemer in loondienst komt dat percentage niet boven de 60 procent uit.
Zelfstandigen voelen zich doorgaans ook fitter en sterker tijdens het werk. En ze vinden hun baan over het algemeen wat gevarieerder dan mensen die in loondienst zijn.
NB Het CBS en TNO hebben hun conclusie getrokken nadat 5000 zelfstandigen en bijna 38.000 werknemers werden ondervraagd.
Hiertussen zaten ook ZZP’ ers die werden ontslagen en ‘ uit nood’ ZZP’ er zijn geworden.
Reactie: Ben zelf bezig met een dating agency dat mensen bekend maakt met datingsites op het internet. Heb zeker wat aan deze tips. Ga dit blog verder volgen.