Reactie: Jessika zegt wijze woorden. Het management in bedrijven is ook al langer op de hoogte. In veel bedrijven heerst nog een angstcultuur. Een sfeer van controle. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat als mensen meer thuis of op flexibele werkplekken kunnen werken/inloggen ze ook productiever zijn. Als ze tussendoor even hun kind opahlen geeft dat alleen maar energie om daarna weer aan het werk te gaan. Grotere bedrijven hebben liever dat personeel lang bij het koffiezetappraat staat of in het rookhok bivakkeert in plaats van dat ze thuis of op een dependance dichterbij huis werken. Reizen vreet ook energie, rennen naar de bus, vliegen naar de trein, ov-chip bij de hand, bezweet op kantoor komen. Het vraagt een andere manier van denken bij het management, daar ligt de bal.
Reactie: kijkend naar de huidige markt is het duidelijk dat de gekwalificeerde ICT'er die zich in een niche bevind nog steeds veel gevraagd is. Zelf zoeken wij ook naar gekwalificeerde medewerkers voor diverse agencies.
Reactie: Wat een interessant artikel van Ben Jansen. Eeuwenlang was de werkindeling eenrichtingsverkeer. Oorzaak de werkgever wilde uiteraard wel controle hebben op zijn onderdanen. Nu blijkt dat langdurig eentonig werk ziekte en absentie etc. met zich mee brengt en deze kosten de pan uit rijzen, dient ook de werkgever eens bij zichzelf te rade te gaan en de controle los te laten.
Een klant is slager en staat de hele dag, hij is eigen baas, en krijgt last van zijn rug, dus heeft hij gezorgd voor afwisseling in zijn werk, stevigere schoenen en een aanpassing van de werkplek. Nu het weer 30 graden is voeren de scholen een tropenrooster in, omdat kinderen minder opnamen als het 30+ graden is in het klaslokaal. En het bedrijfsleven dat gaat gewoon lekker door. Maatwerk in werktijden is de oplossing voor velen, het management dient dan wel de controle los te laten en de werknemers af te rekenen op de prestaties.
ik ben het eens dat je 'waardenset' te beïnvloeden is. Deze set wordt ook beïnvloedt door je omgeving en wat je (in een bepaalde fase) meemaakt, dan wel wat je overkomt. Heb je te maken met een onbetrouwbare zakenpartner, dan is het logisch dat je 'betrouwbaarheid' als één van de 5 belangrijkste waarden voor jou zou invullen. Zit je al jaren in een volledig transparante, veilige, betrouwbare (zakelijke) omgeving, dan is de kans kleiner dat je 'betrouwbaarheid' niet opneemt als één van de 5 belangrijkste waarden voor jou op dat moment. Je kiest er eerder eentje waar je flink tegen aan gelopen bent.
Bepaal uit een lijst met '100 waarden' maar eens de 5 belangrijkste. En doe dit over een maand nog eens. En 3 maanden later nog eens. Kans is groot dat je de 3e keer niet dezelfde 5 belangrijkste waarden uitkiest. 3 zullen wellicht wél dezelfde blijven en dat zijn dan ook je échte waarden.
Maar, aanhakend op jouw verhaal, kies ook eens 5 waarden die je nu nog niet direct naleeft, maar die wel graag zou 'hebben'. Deze geven je werken en denken ook richting en zo kun je een goede combinatie verkrijgen tussen leiderschap- en management waarden. Want goede kans dat die 'gekozen waarden' na een paar maanden je 'vaste waarden' aan het worden zijn.
Reactie: Er is een groep mensen in Nederland, en die groep wordt steeds groter, die verplicht geld stort in een bodemloze put. Dat is een groep mensen die steeds van pensioenfonds wisselt. Dat geld wordt gevoegd bij de fondsen van mensen die niet vaak van pensioenfonds wisselen. Het systeem zou eerlijker zijn als mensen er voor kunnen kiezen bij één pensioenfonds te blijven, ongeacht of ze van baan veranderen of stoppen met werken. Maar dan wordt de premie wel hoger omdat er geen gratis geld meer beschikbaar is.
Reactie: DS, ik ben het niet met je eens. Mensen die autonoom gemotiveerd zijn begrijpen uit zichzelf wel wanneer ze gefaald hebben. Het is een persoonlijk falen waar zij zelf meer mee zitten dan hun leidinggevende. Juist daarom zijn ze uit zich zelf al meer dan gemotiveerd genoeg om iets dergelijks niet nogmaals te laten gebeuren.
Door als manager nog een schepje bovenop dit falen te doen door met het vingertje te zwaaien motiveer je autonoom gemotiveerden niet om beter hun best te doen. Dit is echt volslagen zinloos geweld.
Reactie: Ik mag toch hopen dat voor het gros Groundhog Day niet een onbenullige film is John.
Mooi artikel verder, waar ik wel benieuwd ben naar de nature/nurture invloeden op individuen binnen teamgedrag en vooral, het aanpassingsvermogen van deze mensen.
Reactie: Graag wil ik aan dit bericht toevoegen dat Indonesië
- nog steeds een corrupt land is dat door teveel onbetrouwbare politici wordt bestuurd
- er m.b.t. mensenrechten overduidelijk andere normen en waarden op na houdt dan Europa
- al 52 jaar West-Papua onrechtmatig bezet heeft en het oorspronkelijke Papua volk systematisch zonder proces gevangen neemt, martelt, verkracht en uitmoord
- anno 2016 op West-Papua een beleid van maximale apartheid, onderdrukking en genocide voert
Reactie: Frank, dat is weer een zeer lezenswaardig artikel van je. Ik hoop dat degene die de schoen past dit ter harte neemt. Met name dat onvervangbaar zijn is een belangrijk inzicht. Ik geef een voorbeeld uit mijn praktijk: Een directeur die eindelijk een keer met zijn dochter naar het theater ging, maar vervolgens in de pauze aan het bellen was. Dan doe je het niet goed. Het leven is de juiste keuzes maken en prioriteiten stellen. Die 24 uur hebben we allemaal.
Reactie: Vrouwen rijden gewoon beter en voorzichtiger, daarom is de premie ook lager. Bovendien hoeft het niet zo een dure auto te zijn. Het doel ervan is belangrijk namelijk veilig van A naar B komen en indien mogelijk zonder bekeuringen.
Reactie: Twee belangrijke tips voor de student. Als je ouders je financieel helpen voor je studie, kijk of je ouders jou kunnen betalen en dat jezelf je studie betaalt aan school, dit kan dan evt. aftrekbaar zijn op je belastingbiljet. Doe je nl. vakantiewerk of heb je een bijbaantje gedurende je studie dan kan je vaak de ingehouden loonheffing terugvragen. In sommige gevallen kan dan ook een evt aftrekpost studiekosten nog wat voordeel opleveren. En kan je -als bonus- je ouders een keer mee uit eten nemen.
Reactie: Hi Ben,
Ik vind airbnb geen 100% voorbeeld van de deeleconomie, blablacar en peerby wel. Overigens onderschat je de groep ''gewone mensen'' die absoluut veel baat hebben bij airbnb en er lekker aan kunnen bijverdienen. Het merendeel van de opbrengsten van de verhuur gaat naar de verhuurder, dus dat de bedenkers er rijk van zijn geworden gaat alleen gepaard met een hele grote opbrengst voor alle verhuurders.
Dus ik ben het niet eens met je stelling, Airbnb, Bol.com plaza, etc. geeft juist de kleine man/ondernemer de kans om te verdienen op een wijze die hiervoor niet mogelijk was.