Reactie: Wat betekent dit voor de werknemer? Welke vaardigheden dienen zij te ontwikkelen en voor welke sector geldt dit - of is dit sector overstijgend? Dit artikel blijft voor mij nog teveel in algemeenheden hangen en is volgens mij bij velen al bekend. Er is een hele populatie die zichzelf constant aan het herhalen is, praat over verandering, maar zelf geen actie neemt. Waar zijn de tekenen dat het besef er ook is? Dat werknemers ook daadwerkelijk in een lerende organisatie werken? Waar projecten worden gelanceerd, gebaseerd op ''big data'' en digitale marketing? Daar wil ik graag voorbeelden van zien. Daar kunnen we van leren.
Ben benieuwd,
Reactie: Geachte heer Loo,
Met name met in het achterhoofd wet DBA is het lastig als interne en externe medewerkers tegen elkaar schuren om kennis overdracht te verwezenlijken. Helemaal als de ZZP-er in eigen tijd en op eigen locatie opdracht mag uitvoeren. Dus nog een verdere beperking voor inhuur van ZZP-ers?
Alhoewel tijd zal bepalen hoe heet de soep gegeten wordt.
Reactie: Vitaliteitsbeleid wordt te vaak omgezet in het verbannen van kroketten uit de kantine en betutteling op het gebied van bewegen en zo. Het overgrote deel van de medewerkers heeft daar geen boodschap aan, ze vinden het privezaken.
Het is voor veel organisaties ook beter om te werken aan beleid dat de ontevredenheid van medewerkers aanpakt, want juist de ontevredenheid is dé oorzaak van veel verzuim, verloop en stress. En juist de betutteling zorgt ook nog eens voor extra ontevredenheid. Het CBS becijferde dan ook dat vitaliteitsbeleid wel leidt tot gezondere medewerkers, maar tevens tot meer verzuim.
Reactie: Vermoed inderdaad dat veel mensen eenmaal afsluiten en daarna weinig moeite meer (willen) doen om te zien of de voorwaarden nog wel aansluiten bij een veranderende situatie.
Reactie: Supermarktergenissen:
Wachtrijen bij kassa's zijn ook regelmatig te wijten aan sloom/inefficient gedrag van de klanten zelf: bijv. eerst inpakken alle boodschappen, dan pas afrekenen; geld of betaalpas niet direct gereed hebben als totaalbedrag boodschappen bekend is; vergeten groente/fruit zelf af te wegen en van prijs te voorzien; niet uitkijken of artikel van leesbare prijs/barcode is voorzien; te lang kletsen met kassamedewerk(st)er bij grote drukte.
Reactie: Hahaha, altijd mooi om te zien van wie de frustratie-lijstjes komen. Toch gek dat de afzender/onderzoeker (bijna) altijd belang heeft bij de uitkomst :-)
HelloFresh heeft vast niet uitgezocht welke frustraties er zijn bij thuisbezorgde boodschappen :-)
Wat niet wegneemt dat de frustraties herkenbaar zijn, maar ook hier geldt 'follow the money', ofwel 'wie heeft er belang bij deze uitkomsten'.
Reactie: Kerststress is inderdaad net als vakantiestress een heus fenomeen. Vreemd eigenlijk als je bedenkt dat dit een van de mooiste periodes in het jaar moet zijn. In dit stuk staat inderdaad goed beschreven hoe dat komt. Vooral de factor niets 'mogen' afzeggen leidt tot een beknellend gevoel. Men moet bij het familiediner zijn, bij de andere kant van de familie, bij de schoolviering of kerstspel van de kinderen en natuurlijk bij het kerstuitje van het werk. Ach, men moet zoveel. Ik wens iedereen een ontspannen kerst toe...
Reactie: Ik ben het helemaal eens met Mieke. Wij hebben medewerkers die privé ronduit ongezond bezig zijn of constant wisselende relatieproblemen hebben. Sommige medewerkers presteren het zelfs om in het sportcentrum wat wij hebben, zo onverstandig met hun lichaam om te gaan, dat het zelfs schadelijk is. Onze coaching wordt fel afgewezen als inmenging in het prive leven en is kansloos. Buiten dat, schermen de meeste werknemers in geval van ziekte met het recht op privacy en zorgt de Arbo arts en de wetgeving er ook voor dat we bijna niets mogen vragen en dus ook niet kunnen helpen. We weten dan allang wat er aan de hand is maar kunnen geen kant uit.
Reactie: Verzuimbeleid beging meestal te laat, wanneer er verzuim is. Goed verzuimbeleid is gericht op het voorkomen van verzuim. Als we weten dat 80% van het verzuim veroorzaakt wordt door verkeerd (personeel)management, dan is het beter om daar eerst in te investeren, dan in ICT tools als deze. Goed werkgeverschap kan dit soort tools zelfs voor een groot deel overbodig maken.
Reactie: Wat betekend bovenstaand artikel in gewoon Nederlands? Het artikel is alleen leesbaar als men thuis is in alle termen die hier gebezigd worden. Overigens is dit een een algemene opmerking over veel geplaatste artikelen.
Hoe kan men over trends spreken als ik me maar in 1 van de 10 herken. Ik mis de onderbouwing.