Reactie: Nog steeds is ook hier niet doorgedrongen dat de oorzaak van de ondervertegenwoordiging zit in de door vrouwen/meisjes gekozen opleidingen.
Er is geen glazen plafond, maar vrouwen kiezen domweg de verkeerde studies
Steeds worden argumenten als “Het old-boys-network” of ''Het glazen plafond'' genoemd als verklaring voor te weinig vrouwen aan de top van bedrijven; obstakels en argumenten die door bijna alle ervaringsdeskundigen, en die topvrouwen zelf (!), worden ontkend.
De werkelijke reden is dat vrouwen de verkeerde opleidingen kiezen om daarvoor in aanmerking te komen. Die opleidingseisen zijn: technische, economische en bedrijfskundige universitaire opleidingen, liefst aangevuld met een MBA aan bijvoorbeeld Nyenrode, Harvard of INSEAD. Bij deze opleidingen is slechts circa 15% vrouw.
Het glazen plafond bestaat dus uit een verkeerde schoolkeuze.
The Dutch Female Board Index 2016 bevat feiten, die praktisch nooit worden genoemd:
1. De gemiddelde leeftijd van vrouwelijke bestuurders is 4,6 jaar en van commissarissen zelfs ruim 6,5 jaar lager dan van de mannen.
2. Van de vrouwelijke commissarissen is 45% buitenlands, bij de mannen is dat 32%.
Kennelijk worden vrouwen, die wel de juiste opleiding en achtergrond hebben, op dit moment vroegtijdig uit hun normale carričre of uit het buitenland gehaald om de topfuncties te vervullen. Deze cijfers bewijzen dat bedrijven heel hard vrouwelijk talent zoeken, maar wegens tekorten zelfs genoegen nemen met minder ervaren vrouwen dan mannen.
Laten we dus onze jonge meisjes en vrouwen stimuleren dat ze wezenlijk meer “harde” exacte studies kiezen om zich voor te bereiden op topfuncties. Over circa 20 a 30 jaar komen ze dan helemaal vanzelf aan de top.
Reactie: Ik leer vooral door op te schrijven. Daarbij heb ik dezelfde ervaring als jij: ik weet waar het staat en kan vaak zonder terug te kijken de zaken herinneren. Maar details die ik opschrijf, haal ik zo niet altijd terug. Dan is toch dat schrijfblok fijn als tool!
Reactie: Wat een gezeur over het aantal vrouwen in topfuncties. Gaat het hier om percentages op te krikken? Ik snap best waarom de man vaker de voorkeur krijgt.
Reactie: Volgens mij begrijpt Peter Koelwijn niet helemaal waar hij over praat. Hij hanteert vergelijkingen die primair niets met elkaar te maken hebben; consumentenaanschaf versus productie-verandering middels robottisering; de afweging van een consument versus die van een op profits gerichte overwegen door organisaties. Ook laat hij zaken over aard van werk vrijwel compleet uit beeld op wat typisch simpel hands on beroepen na. Dan krijg je een dergelijk onsamenhangend verhaal met percentages die werkelijk nergens op gestoeld zijn. Simpel omdat de basis ontbreekt, doordat de onderzoeker te weinig grondig onderzoek heeft gepleegd maar toch wat zinnigs meent te willen vertellen. Neem eens contact op met de echte onafhankelijke onderzoekers.
Reactie: Ik vind dat de tekst: 'of uw huid geen oneffenheid vertoont.' mag worden verwijderd. Werkelijk!? Stel dat iemand een huidaandoening heeft, brandwond of anderszins...