Reactie: Een slap handje zegt meestal wel wat over de persoonlijkheid van iemand wat ik al las niet teveel initiatief op de achtergrond willen blijven geen sterk karakter uitzonderingen daargelaten je mag nl ook op andere dingen letten zoals zacht praten etc
Reactie: Wat wij zien dat bij steeds meer bedrijven gebeurt, is een bonus verstrekken aan medewerkers die een geschikte potentiële collega aandragen. Een zeer effectieve en ook vrij goedkope methode, met name in snel groeiende organisaties. Een effectieve wervingscampagne gaat al veel tijd en geld inzitten en een wervings- of detacheringsbureau vraagt al helemaal bizarre tarieven. Een bonus van een aantal honderd euro wanneer een medewerker een potentiële collega aandraagt is daarentegen vrij goedkoop en wervingskosten worden betaald aan medewerkers in plaats van derden, wat de medewerkerstevredenheid bovendien goed doet.
Reactie: Mijn ervaring is dat de vertaling van een organisatie strategie naar een duidelijk en aantrekkelijk functieprofiel een ambacht is. Het vergt een scherp inzicht in een functie vertaald naar heldere resultaten, taken, opleidingsniveau en persoonlijkheidskenmerken. Er zwerven nogal wat vage vacatures rond en dit maakt het voor potentiele kandidaten minder aantrekkelijk om voor een organisatie te kiezen.
Maak je vacature zo specifiek mogelijk:
- Wat zijn de verwachte resultaten? 100.000 euro omzet? 15 evenementen organiseren? 3 nieuwe apps schrijven?
- Wat zijn de belangrijkste taken verdeeld naar % van je tijd
- Maak de persoonlijkheidskenmerken concreet. Wat is analytisch/ambitieus in jouw context?
- Maak de belangrijkste arbeidsvoorwaarden specifiek. Een pingpongtafel en gezellige vrijmibo is voor vele kandidaten niet echt een overtuigende arbeidsvoorwaarde.
- Daarnaast, zijn er ook vaak holle kreten: 'wij investeren in jouw opleiding'. Hoeveel budget is daarvoor? Is dat in-house?
Geef als organisatie niet al je bedrijfsinformatie bloot maar hoe specifieker je het maakt hoe groter dan kans is dat je een duurzame match enthousiasmeert. Als organisatie word je dan ook geconfronteerd om eens scherp na te denken over de inhoud van een (nieuwe) rol.
Reactie: Natuurlijk zullen er veel beroepen gaan verdwijnen omdat ze geautomatiseerd worden. Maar in mijn stellige overtuiging komen er veel meer beroepen en nog meer arbeidsplaatsen voor in de plaats.
Toen de stoommachine kwam was er ook veel angst voor verlies van banen, echter hij bracht grote welvaart. Toen in de jaren '80 de automatisering een grote vlucht nam, waren veel mensen bang voor verlies van banen. Sinds die tijd is het aantal banen in ons land verdubbeld.
En dat zal ook gebeuren met de volgende golf van automatisering. Daardoor zullen goederen en diensten goedkoper kunnen worden geproduceerd waardoor ze voor meer mensen beschikbaar komen. Daardoor komt groei van banen.
Aan de andere kant, robots hebben alleen maar nut in massaproductie. En massaproductie werkt stuksproductie in de hand. Er zullen veel kleine organisaties ontstaan die maatwerk producten leveren of massaproducten aanpassen. Een trend die we ook zagen binnen de automotive. Een trend die we zien in de detailhandel waar steeds meer kleine winkels komen met handwerk, maatwerk.
Kortom, over 10 jaar zullen we zien en zeggen dat de robotisering een zegen was.
Reactie: Dat werkgevers het niet meer voorstaan, komt vooral uit wantrouwen van de managers. In feite blijven deze hangen in de oude rolmodelen. Dit is niet leeftijdsafhankelijk heeft meer te maken met zoals de waard is vertrouwd die zijn gasten :)
Reactie: Het ware slimmer geweest om deze werknemers gelijk met de ontwikkelingen mee te laten gaan, in plaats van ze te parkeren en later tot de ontdekking te komen dat ze niet meer aansluiten aan de veranderende omgeving, techniek.
Reactie: De vraag is bovenal waarom de werkgevers het nieuwe werken niet meer voorstaan.
Kent iemand de argumenten (behalve het minder positieve gegeven - welk niemand wil toegeven - dat thuiswerken niet te controleren is)?. In het kader van Duurzame Inzetbaarheid zou het ook voor de werkgever aantrekkelijk kunnen zijn.