zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Logistieke arbeidsmarkt verandert ingrijpend

Distributiecentrum   |    |  1 december 2017
Reactie: Boeiende ontwikkeling. Ik vond de vakbeurs in Utrecht dit jaar erg leerzaam, vol met vernieuwende logistieke oplossingen en innovaties die werden tentoongesteld. Je werd als exposant echt betrokken bij de discussies die dag.
 

Werknemer ligt wakker van eindejaarsgesprek

Ad de Beer   |    |  1 december 2017
Reactie: Hoewel ik er als HRmanager druk aan heb meegedaan (waardoor ik de onzin van de gesprekscyclus ben gaan inzien) heb je me steeds afgevraagd waarom we juist voor de vakanties en voor de feestdagen mensen even dat rotgevoel moeten meegeven door keurig geregiseerde gesprekken te voeren veelal door omhoog gevallen macho's die zonder al te veel empathy mensen af willen kraken.
Juist daarom pleit ik al enkele jaren voor een totaal andere aanpak die meer past bij deze tijd.
En ja, ik zie met enige regelmaat artikelen voorbij komen en hoor en zie veel mensen instemmend klikken, maar over het algemeen is dat ook de laatste actie en blijven we onder aanvoering van P&O mensen schofferen.
 

De zwarte kant van Black Friday

Kimberly   |    |  30 november 2017
Reactie: Dat er veel mis gaat, en zonder twijfel veel mis is gegaan dat is zeker. In de laatste aflevering van Tros Opgelicht werd er uitgebreid aandacht besteed aan webshops die ineens opduiken en waarin mensen worden opgelicht.

Zoals de reacties hierboven is het inderdaad verstandig om bij onbekende webshops op onderzoek uit te gaan. Heeft zo'n bedrijf bijvoorbeeld niet eens een Facebook pagina dan zou ik het lekker links laten liggen.
 

Kwart medewerkers krijgt geen beoordelingsgesprek

Ad de Beer   |    |  30 november 2017
Reactie: Beoordelingen, functioneringsgesprekken, de hele gesprekscyclus zijn rituelen die geen zin hebben, maar waar P&O aan verslaafd is.
Het was leuk in de tijd dat de afstand tussen leidinggevers en medewerkers groot was, maar nu hebben ze nauwelijks toegevoegde waarde.
Dat laat onverlet dat mensen feedback nodig hebben over hun functioneren en presteren. Maar niet op door P&O vastgestelde tijden met vaste formulieren, maar wanneer het nodig is op een menselijke manier.
Meer over de rituelen waar P&O mee moet stoppen om eindelijk echt HRM te worden én alternatieven zijn te vinden in een paper die gratis van onze website te downloaden is.
 

Waarom werkstress niet tot burn-out leidt

Annette van der Knaap   |    |  29 november 2017
Reactie: Ik mis in het verhaal de invloed van ACEs (adverse childhood experiences) die leiden tot een grotere vatbaarheid voor ziekten in het volwassen leven nadat de accu waarmee je geboren werd, volkomen is uitgeput. Doordat mensen hun beste jaren hebben gegeven in een werk zonder dat die accu weer werd opgeladen (opladen gebeurt bijv door een positieve werksfeer en regelmatige feedback etc zoals al genoemd door de anderen) en zo hard aan het werk waren dat ze niet aan het ontwikkelen van veerkracht zijn toegekomen, stormen ze onvermijdelijk op die burn-out af. Een organisatie die bekend is met de ACE studie en daar preventief op acteert, heeft geen last van ziekteverzuim, want die werkgever gaat werkelijk duurzaam om met het human capital.
Meer informatie over de ACE studie en duurzaam omgaan met je medewerkers zodat ze niet afbranden in jouw bedrijf?
 

De zwarte kant van Black Friday

John   |    |  27 november 2017
Reactie: Een andere tip is om te kijken of de webwinkel een webwinkel keurmerk heeft, of (goede) reviews op trustpilot.
 

De zwarte kant van Black Friday

Guido   |    |  27 november 2017
Reactie: Een andere tip is om te kijken of de webwinkel een webwinkel keurmerk heeft, of (goede) reviews op trustpilot.

Ook kun je kijken naar de bijbehorende social media van de webshop. Meer likes/follows en positieve engagement op social media is een goed teken.
 

‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring

Wil Houtzager   |    |  27 november 2017
Reactie: Precies de reden waarom wij ervoor hebben gekozen om een uitgebreide privacy scan in de markt te zetten. Binnen 1 dag hebben bedrijven een volledig overzicht van waar ze staan op het gebied van privacy. Inclusief te nemen maatregelen waar ze nog werk hebben te verrichten.
 

Zeven manieren waarop de baas (goede) medewerkers wegpest

Magda Rijk   |    |  24 november 2017
Reactie: Beste kelvin, ik heb niet direct een oplossing. Maar de manier waarop jij de situatie beschrijft, lijkt deze baas overspannen te zijn.
Kun je naar P&O of is er een vertrouwenspersoon? Vakbond?
 

Zeven manieren waarop de baas (goede) medewerkers wegpest

Magda Rijk   |    |  24 november 2017
Reactie: Beste kelvin, ik heb niet direct een oplossing. Maar de manier waarop jij de situatie beschrijft, lijkt deze baas overspannen te zijn.
Kun je naar P&O of is er een vertrouwenspersoon? Vakbond?
 

Zeven manieren waarop de baas (goede) medewerkers wegpest

Rob   |    |  24 november 2017
Reactie: wat ik 1x heb gedaan mijn leidinggevende heb gedreigd. Als je hier niet meer ophoudt zet ik je op facebook en internet en dat blijf ik doen waar je ook werkt of woont......... en toen hield het op. Ze had het zweet op haar voorhoofd staan. Kennelijk helpt het bij dit soort 'gekken'' om gewoon eens flink van je af te bijten bij een andere collega ook gedaan en toen hield het heel snel op. je wordt er niet populair van maar dreigen waar niemand bij is helpt kennelijk wel. de lafbekken.
 

Zeven manieren waarop de baas (goede) medewerkers wegpest

Kelvin   |    |  24 november 2017
Reactie: Ik werk in een ICT bedrijf, ik val al op omdat ik anders eet en omdat ik een lichte vorm van autisme heb(asperger)

Ik heb 2 ''bazen'' man en vrouw.

Ze nemen me niet serieus en willen niet naar me luisteren.

Mijn contract werdt afgelopen juli voor een jaar verlengd en sindsdien uiteraard een vakantie gehad. Echter hebben ze de dagen die ik de rest van dit jaar moet krijgen niet gekregen en dat gaat ook niet gebeuren. Ze dreigen nu 13 vakantiedagen van mn loon in december af te pakken.

Daarom ging ik in persoonlijk gesprek met 1 van de bazen om dit recht te trekken.
Daarbij spreek ik gewoon netjes en gedraag ik mij beleeft gedurdende het hele gesprek.

Baas noemt me een leugenaar en schreeuwt naar me dat ik misbruik maak van de situatie en dat mn contract komend jaar niet verlengd gaat worden. Ook moet ik nu verplicht met een tl balk boven mn hoofd werken terwijl ze weten dat dit mij duizelig maakt en koppijn bezorgd.

Daarna stak ze me ook nog vals toe dat ik een paar kleine cactusjes en leuke dingetje op mijn bureau moet weghqalen omdat ze het anders kapotslaat. Het hele gesprek was alleen de baas aan het schreeuwen en tieren, en ik kon er niks tegenin brengen.


De andere baas kan ik wel mee praten, maar die durft niet tegen zijn partner in te gaan.

Wat moet ik doen?
 

Waarom werkstress niet tot burn-out leidt

Juan   |    |  22 november 2017
Reactie: Ik vindt dat werkstress wel tot burn out leidt ; dit is vaak te zien op de operatiekamer , waar de jonge OK assistenten vaker ''ziek '' worden en te vlug ''moe''zijn vooral ze abnormaal veel werk en diensten te doen hebben ; vooral in een negatieve werksfeer zie ik dit veel ;heb trouwens twee collegas die al een burn out hebben vanwege het type werk , nl dagelijks kanker patienten behandelen gedurende jaren ; dus burn out is best mogelijk in een negatieve werkssfeer.
 

Waarom werkstress niet tot burn-out leidt

Ellen   |    |  22 november 2017
Reactie: Lekker hardop roepen dat werkstress niet tot burn-out leidt en werkgevers gaan dit ook nog geloven. Behoorlijk ondermijnend voor de werkelijkheid, waarin werkstress de grootste oorzaak is van (psychisch) verzuim en een groot risico voor het bedrijfsleven is.
 
< vorige 105 106 107 108 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10