Reactie: Interessant. Een kerstcadeau is inderdaad een goede manier om waardering te tonen aan je werknemers. Maar het is al helemaal mooi als je de visie van je bedrijf kwijt kan in een kerstcadeau. Dus iets geven waar je bedrijf achter staat.
Reactie: Ik krijg ook geen kerstpakket omdat ze zeggen je zit niet in de cliënten raad van sherpa iedereen verdiend het toch kerstpakket MET hapjes dr in
Reactie: Opnieuw blijkt maar weer dat werkplezier en loyaliteit (net als overigens alle écht relevante zaken in het leven) niet te koop zijn. Voor management financieel en budgettair gezien natuurlijk een prettig gegeven.
Reactie: Ik deel je mening. Goede inspiratie om het juiste te doen, daar wordt de wereld beter van. Ik ga mijn goede voornemens omzetten in daden. Dank je Wout.
Reactie: Heel goed artikel! Volledig mee eens dat smartphones een groot aandeel hebben in extra werkstress. Heb daarom ook al mijn werkapps verwijderd van mijn telefoon, scheelt al een hoop.
Reactie: @Ad, goede aanvulling. Al vind ik wel dat PZ de bal eens op mag pakken en haar verantwoordelijkheid mag nemen.
Of die hele afdeling moet opgedoekt worden, is misschien nog wel het beste.
Reactie: opnieuw een advies dat nergens op slaat. Steeds maar weer wil P&O (ik kan het echt geen HRM noemen) bepalen hoe mensen moeten leven, ''gezondheidsadvies'' en dat terwijl juist P&O door haar gedrag en rituelen veelal de oorzaak is van burnout.
Stop met het aanpassen van mensen aan functies, stop met die verplichte gesprekken net voor de kerst en de vakantie.
Ga werk aanpassen aan de medewerkers, want stress wordt maar al te vaak veroorzaakt door het opleggen van taken die niet passen bij het competentieprofiel van mensen en dat is dé manier om mensen in een burn-out te jagen.
En vooral, stop met het inhuren van de traditionele bureaus die ook niet los kunnen komen van de P&O paradigma's van zorg en betutteling.
Reactie: Dit kan natuurlijk veel verder getrokken worden. Over het algemeen worden banen waarbij omgegaan wordt met programmeurs toch al niet erg ''sexy'' gevonden. Ik denk wel dat dit onderzoek de vinger op de zere plek legt: er zijn weinig vrouwen geïnteresseerd in een dergelijke loopbaan.
Een vriendin van mij, met een cultuurmaatschappelijke achtergrond, is begonnen in een ICT-bedrijf en is in een paar jaar tijd gigantisch opgeklommen. Zij blinkt dan ook wel uit in de ''soft skills'' waarover in het artikel gesproken wordt. De organisatie heeft daar heel veel baat bij, anders zou het haar niet zo goed af gaan in haar carrière.
Daaruit blijkt ook dat mensen met een ander interesseveld juist een hele goede impuls kunnen geven aan een bedrijf. En die interesse voor ICT of cybersecurity komt dan later vanzelf, omdat het geen ver-van-mijn-bedshow meer is.
Een terechte constatering is dat het niet per se aan de werkgever ligt maar ook aan de (potentiële) werkne(e)m(st)er. Als de interesse er niet ligt, komen ze ook niet solliciteren.
Reactie: Beste Sam,
Van harte bedankt voor je compliment! Ik had de bron van het onderzoek er uiteraard bij moeten vermelden. Dat was het onderzoek van Neil Rackham (project Sigma), dat zijn weerslag kreeg ik de bekende SPIN verkoopmethodiek. Je vindt veel meer gegevens in het boek: SPIN verkooptechniek => https://goo.gl/S1dWhT
Reactie: Een simpel anti-virus pakketje volstaat al lang niet meer. Een firewall en dataversleuteling zijn minimale zaken die het MKB moet implementeren. Daar komt ook bij dat de cloud niet meer weg te denken is en men goed moet overwegen welke dienstverleners daarvoor wordt aangenomen. Niet iedere dienstverlener heeft evengoed haar (beveiligings-)zaakjes op orde.
Reactie: Leuk overzicht van goede basistips! En mooi bedacht: inhaakvragen (ga ik opnemen in ons overzicht met soorten vragen). Maar waar ik wel benieuwd naar ben: welk onderzoek van 35.000 verkoopgesprekken wordt precies bedoeld?
Reactie: Het is belangrijk om in de urenregistratie software genoeg uursoorten te hebben, op die manier ontstaat er ook geen twijfel over onder welke categorie uren geboekt worden. Een keer een halfuur vergaderen kan geen kwaad, als dat betekent dat er duidelijke afspraken zijn en een logische onderverdeling kan worden gemaakt. Dan kun je veel meer van de ''verloren uren'' terugvinden en veel effectiever handelen. Vaak worden uren wel nuttig besteed, maar weet niemand waaraan en waarom.