Ik ben coach. Dus heb ik ook een coach. Want wie corrigeert anders mijn coachgedrag zodat ik beter coachen zal? Vooral methodisch blijven werken is een aandachtspunt. En steeds minder zeggen maar de gecoachte de kans geven in de gesprekken.
alexandra prinssen
|
|
30
-
01
-
2007
|
08
:
28
uur
Coaching kan vele vormen hebben.
Op sommige momenten kan het nodig zijn een vakkennis-coach naast je te hebben.
Soms wil je een sparringpartner om strategieën door te spreken.
Soms is het fijn je eigen gevoelens en ervaringen vrijelijk te bespreken zonder dat dat vakmatige of relationele bij-effecten zal kennen.
Kenmerk van een coach is dat hij/zij het niet voor je doet: je doet het zelf. Je komt tot de kern van je eigen zaak. Coaching is spiegelen, reflecteren, samenvatten en focussen wat jij aangeeft. Het is ook: tips en trucs om beter te functioneren.
Een coach luistert, en geeft terug.
Een goede coach-client relatie kan alleen dán ontstaan als de client verantwoordelijk wil zijn en blijven voor het eigen proces, oplossingsgericht is, en bereid is zaken van de coach aan te nemen. Niet als blind vertrouwen, maar als feedback-optie.
Afhankelijkheid van een coach is geen coachings-relatie. Een coach opgelegd krijgen van de baas is dus per definitie geen goede basis om te werken, tenzij je zelf de mogelijkheid hebt deze coach te kiezen (wat niet wil zeggen dat je er nooit mee in zee moet gaan als de baas hem/haar al kent). Wat dan wel belangrijk is, is zeker stellen dat baas en coach geen opdrachtgever/opdrachtnemer met elkaar zijn.
heer Peter van Dam
|
|
29
-
01
-
2007
|
10
:
26
uur
To coach or not to coach?
Veel managers schamen zich nog een beetje als het om coaching gaat. Het lijkt bijna logisch dat zij hun medewerkers de ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen. Coaching maakt daar dan meestal wel deel vanuit. Zodra het over de leidinggevende zelf gaat lijkt hij/zij ineens een stuk minder makkelijk over coaching te praten of te beslissen. De gedachte dat coaching voor 'kneuzen' is weerhoudt de leidinggevende er van openlijk over zijn/haar eigen coaching te praten. Dat is jammer!
Coaching is een zeer goed instrument voor leidinggevenden om van tijd tot tijd eens met een onafhankelijke te praten over ........ Dat is het mooie van coaching: het kan overal over gaan.
Hoewel over coaching op zich een lang en boeiend verhaal geschreven zou kunnen worden, beperk ik mij hier slechts een lans te breken voor coaching voor leidinggevenden. Volgens mij zou elke leidinggevende in Nederland verplicht een coach moeten kiezen en daar regelmatig een goed gesprek mee moeten voeren.
Ik daag alle bij deze alle leidinggevende uit! Wie durft?
Met hartelijke groet,
Peter van Dam
Business Coach
www.t2c.nl/vandam
Ton
|
|
29
-
01
-
2007
|
15
:
28
uur
Ik moest mij altijd zelf coachen. Ooit heb ik zoiets gehad als een coach, jaren geleden. Het was een oude rot in het vak die mij de kneepjes leerde en mij aanmoedigde. Een echte coach in mijn perceptie maar die tittel had hij officieel niet.
Hij heeft me in ieder geval geleerd dat ik me vooral moest wapenen tegen al diegenen die anti- coaching praktijken erop nahouden. Het gross van de managers met wie ik later te maken kreeg.
heer JE Bouten
|
|
30
-
01
-
2007
|
08
:
30
uur
Wat is de definitie van een coach? Is een oudere collega die een nieuwe begeleidt een coach? Is een vriend die je op weg helpt een coach? En zo kan ik nog even doorgaan. Dus ja iedereen heeft advies nodig om in zijn kunnen door te groeien, alleen draagt dat iemand niet die naam van coach. Dient het structureel te gebeuren, ik denk dat in elke organisatie daar behoefte voor is. Maar wie coachet de baas? Wie heeft het lef hem erop te wijzen dat het nuttig is? Wij zijn een groep vrienden die al jaren in de business zitten in verschillende sectoren en die mekaar helpen door critisch naar mekaars resultaten te kijken en van elkaar de goede dingen te leren.
Want voor alles is vertrouwen in dit belangrijk.
Johan Bouten
Easyris
Jeannette
|
|
30
-
01
-
2007
|
09
:
25
uur
Een coach ontmoeten die op dat moment bij je past is een van de mooiste dingen die je kunt meemaken. Dat is mij al enkele keren overkomen, maar ik ben dan ook een geluksvogel .
E-clips
|
|
1
-
02
-
2007
|
15
:
26
uur
Ik ben een tijdje geleden een bedrijf gestart in het structureren van administratie en ben daarin maar liefst door twee coaches begeleid.
De eerste begeleidt me (nog steeds) vanuit een reïntegratie-traject. Deze coach adviseert en inspireert me, maar ik moet het uiteindelijk zelf doen natuurlijk, het heet niet voor niets 'ondernemen'.
Bij de tweede coach heb ik slechts twee sessies gevolgd, toen was zijn 'taak' reeds volbracht. Ik kwam namelijk van de 'werknemerskant' af en moest nu zakelijk gaan denken. Maar in het begin had moeite om mijn 'vrijwilligersmentaliteit' los te laten en zakelijk (dus in geld) te denken. Hij heeft me geleerd om het zakelijke vanuit een perspectief te kijken. Dat gaat me nu uitstekend af.
Ik ben in ieder geval heel blij met de hulp die ik van de heren heb gehad en nog heb!
Gerrit Michels
|
|
2
-
02
-
2007
|
12
:
13
uur
Ik heb 20 jaar bij een familie bedrijf gewerkt en heerlijke ontwikkelingen meegemaakt. Wat ik in die jaren dacht te hebben was een coach en wel de directeur eigenaar. Ik beschouwde hem als mijn tweede vader. Wat ik nauwelijks in de gaten had was dat de balans werk prive helemaal doorgeslagen was naar werk. Wat je dan ook gaat vertonen is copieer gedrag van de desbetreffende persoon, want hij is ten slotte succesvol. Zoals u waarschijnlijk al aan voelt komen ben ik van een redelijk koude kermis thuis gekomen. Het grote voordeel van deze koude kermis is wel dat ik een inhaalslag ben gaan maken op genoemde onbalans.
Vanuit deze ervaring heb ik gekozen om een coachingscursus te volgen wat mij tot het inzicht gebracht heeft dat een onafhankelijke coach jou kan helpen in het vinden van de juiste balans tussen werken en prive.
Er is een grote voorwaarde als je aan het coachingstraject begint, je moet het zelf echt willen. Je moet er rijp voor zijn. Is dit niet het geval, dan zul je blijven hangen in je "oude gedrag".
Kortom, coaches kunnen zeer zeker toegevoegde waarde geven in het zoek naar de juiste balans.
Met vriendelijk groet, Germar Mich.