zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
poll

Anoniem solliciteren, goed idee? (Artikel)

 
Onzinnig, wie geen vrouw, allochtoon of oudere wil wijst hem uiteindelijk toch wel af 418 75.9%  
Goed plan, dat helpt om vooroordelen niet mee te laten wegen 110 20%  
Anders 23 4.2%  
Totaal: 551 100%  
 
 Doorsturen   14 Reacties   Reageer   Nieuwsbrief   Eerdere polls
 
reacties
 
L. van Kints  |   | 
8-10-2006
 | 
22:45 uur
Een sollicitatie moet altijd duidelijk en oprecht zijn. Bij een bezoek wordt er anders direct doorheen geprikt en krijgt men alsnog een vriendelijke afwijzing en heeft het iedereen alleen maar tijd en ergernis opgeleverd.Natuurlijk mag er best eens gesjoemeld worden. Jezelf jong en ambitieus noemen als je 50 bent mag soms best. Dat kan zelfs een positieve uitwerking hebben.
En welke keuze er uiteindelijk ook wordt gemaakt, je discrimineert degenen die worden afgewezen. Ze waren te oud, te jong, te intelligent, te perfect. Kortom, om een of andere reden werd de voorkeur gegeven aan die persoon van 50, terwijl er werd gezocht naar iemand van 35.
Richard Berentzen  |   | 
10-10-2006
 | 
12:20 uur
Wel eens van een zoekprofiel gehoord? Vooroordelen wegnemen zal niet lukken; vooroordelen zullen altijd blijven bestaan, in goed en kwade zin. Wanneer je op zoek bent naar een bepaald persoon - diversiteit kan bijdragen aan je team - en er wordt anoniem gesolliciteerd, dan ben je lang bezig. En bij de huidige sollicitatieprocedures word meestal gevraagd naar een pasfoto, sex, leeftijd, nationaliteit, noem maar op.

Daarnaast ken ik situaties waarbij ik mensen uitzoek die bij een team van ons passen: er wordt bijvoorbeeld ook gesport in leeftijdscategrie, sex en regio met als einddoel de competitie te winnen.

Onbegonnen werk en disfunctioneel wanneer het gaat om andere functies dan bijvoorbeeld post sorteren.
heer Ronald Verspeek  |   | 
10-10-2006
 | 
13:07 uur
Richard, je haalt zaken door elkaar en daar gaat het over in deze discussie. Je verward vooroordelen en eigenschappen met elkaar....zoals zo velen helaas.
Bij diversiteit in een team heb je het over karakters.
De karakters moeten elkaar aanvullen of juist door tegenstellingen stimuleren.
Bij het wegnemen van vooroordelen heb ik het vooral over ras, leeftijd en religie; dit zijn de maatstaven die weg zouden moeten vallen bij een selectieprocedure.
Ton  |   | 
11-10-2006
 | 
00:47 uur
Anoniem solliciteren kun je natuurlijk ook doen als je niet direct wilt prijsgeven waar je momenteel werkt.
Het kan onwenselijk zijn dat er direct geïnformeerd wordt bij je huidige werkgever die er onwenselijk op gaat reageren.

Stel je wilt eigenlijk niet weg bij je huidige werkgever maar ziet een wereldbaan in de vacaturebak en je solliciteert ernaar. De werkgever waar je bij soliciteert grijp de telefoon en gaat alvast referenties inwinnen en je werkgever concludeert hieruit dat hij alvast een vervanger moet inwerken omdat jij toch vertrekt binnenkort dan heb je een probleem als de sollicitatie niks wordt. (ja ik weet zo mag je niemand natrekken maar we kennen allemaal de praktijk) Vroeg heb ik me namelijk zo eens op een zijspoor gerangeerd, later solliciteerde ik in eerste aanleg anoniem om die reden. Mijn naam mochten ze trouwens wel weten maar mijn werkgever (nog) niet.


@ Richard, wat bedoel je met sex in jou team? PZ van een bedrijf op de Wallen?

Maar even serieus: Er wordt bij jullie gesport, bedoel je hiermee afdelings die onder elkaar bijvoorbeeld een balletje trappen o.i.d. of werk jij voor een bedrijf in de sportwereld?

Ik ben met je eens dat vooroordelen blijven bestaan immers geen mens is zonder vooroordelen.

Vooroordelen hebben meestal een oorzaak. Dat wil echter niet zeggen dat men daarom maar op vooroordelen moet blindvaren. Een persoonlijk gesprek met een sollicitant kan een veel correcter beeld van iemand geven bovendien geef je iemand een eerlijke kans.

Die kandidaat heeft dan de eer om een eventueel vooroordeel te bevestigen of weg te nemen.

Ik kijk bij om het zo maar te noemen sollicitanten van allochtone afkomst wel of er een behoorlijke graad/wil van integratie in onze maatschappij aanwezig is. Sollicitanten uit tweede of derde generatie die nog steeds zeer slecht Nederlands spreken wijs ik resoluut af omdat ik denk dat deze niet echt bezig zijn zich in te passen in de Nederlandse maatschappij en de ervaring heb dat deze instelling in het bedrijfsklimaat vaak problemen geeft omdat deze kandidaten er vaak een andere "cultuur" op nahouden dan de andere medewerkers. Misschien een vooroordeel van me maar ja ik ben ook maar een mens en heb ook recht op mijn vooroordelen.

Ik erger me trouwens groen en geel aan landen, zoals Frankrijk waar de regering grote drommen mensen het land binnenliet en laat terwijl ze weten dat er niet voldoende banen zijn. Zolang er niet voldoende banen zijn in een land zou men de toestroom zoveel mogelijk moeten beperken. Grote massa's werklozen zonder perspectief ontwrichten de samenleving van diverse kanten. Slechts de werkgevers varen er wel bij omdat ze kunnen putten uit een grote zee van mensen die voor een laag (of lager) loon willen of moeten werken.
Ward  |   | 
11-10-2006
 | 
09:36 uur
Ronald, zijn zaken zoals Ras leeftijd en religie dan niet van zéér grote invloed op het functioneren van een team?
lkoundi  |   | 
13-10-2006
 | 
10:15 uur
Ik weet niet welke ervaringen de mensen, die het een onzinnig plan vinden, zelf hebben. Misschien denken zij dat het racisme wel meevalt in Nederland.
Helaas. Ik ben een nederlandse moeder van vier allochtone kinderen. Vooral mijn jongens hebben gewoon last van hun voornaam. Mijn oudste zoon spreekt (uiteraard)perfect ABN, is zeer beleefd en correct (en is middelblond) maar heeft een Marokkaanse voornaam. Hij heeft het sterke vermoeden dat dit een rol heeft gespeeld bij bepaalde baantjes. Liever een Jeroen dan een Jamal.
Bewijzen kunnen wij dit niet.
Dus liever: naam wegpoetsen en op gesprek gaan en je daar bewijzen. Liefst nog een assessment om eventuele vooroordelen weg te nemen.

A. Lkoundi

heer Ronald Verspeek  |   | 
13-10-2006
 | 
12:39 uur
aan Ward : nee, ook jij verwart dit helaas met karakter/persoonlijkheid/capaciteiten. Dit is nu discriminatie.
Typisch dat er mensen zijn die zo denken en er toch van overtuigd zijn dat ze niet discrimineren.

aan Ikoundi : jammer dat je ervaringen niet worden erkent door de meerderheid van mensen welke zelf in de groep zitten waar men geen last heeft van discriminatie.

Het inlevingsvermogen van bevoordeelde mensen is helaas niet erg groot, zie de reaktie van Ward en Richard.
Vrijens E.M.C.  |   | 
14-10-2006
 | 
12:49 uur
Malen, malen. malen. Als we nou eens gewoon willen ophouden met regeltjes en oplossingen te verzinnen voor iedere problematiek waarop we hikken, kunnen we aandacht schenken aan echte problematiek: de politiek. Maar daar durven we onze vingers niet aan te branden.
Een werkgever verdient de werknemer die volgens hem past in zijn cultuur. Dat is zijn keus, het is ook zijn bedrijf, zijn risico, enz. Nederland kan blij zijn met ondernemers, want ik zou nooit een bedrijf in Nederland willen openen. Nooit! Zeker niet wanneer zoals nu gestreeft wordt naar lage kostprijs. Natuurlijk moeten regels met betrekking tot de bescherming van werknemers gehandhaafd blijven. Wat ik niet snap is de bemoeizucht van anderen in iemands streven naar succes, terwijl de voordelen baten t.o.v. de nadelen.
heer R Berentzen  |   | 
14-10-2006
 | 
16:53 uur
Ronald, een voorbeeld uit de praktijk: ik heb een team met Spanjaarden ergens staan. De Chef is Nederlands (Surinaams, Amsterdams geboren/getogen). Ik heb besloten om ter bevordering van diversiteit toch géén Spanjaarden meer aan te nemen: dit stimuleert de nederlandse taal in de groep en versterkt de teamspirit.

Het levert ook een beter produkt. Wanneer er bij mij gesolliciteerd word, zal ik dus op basis van identiteit moeten beslissen. En...wees nou eens eerlijk - ook tegen jezelf Ronald - natúúrlijk beoordeel je ook op leeftijd! En team boetseer je, je neemt niet lukraak aan wat er binnen komt lopen.
heer R Berentzen  |   | 
14-10-2006
 | 
17:03 uur
Ronald,

een tweede opmerking - gezien je gulheid in waarde-oordelen over inlevingsvermogen van anderen: je komt niet over als een manager. Allereerst je grammatica. Lees je eigen tekst even door voordat je op het knopje "versturen" drukt met je muis. Voorts kan ik je berichten dat managers (zie titel van deze site in je adresbalk) staan voor hun produkt in commerciële zin. Er is nu eenmaal geen plaats voor inlevingsvermogen waneer je zaken doet. Wél wanneer je je team al bij elkaar hebt.
Het hangt er ook van af in welke branche je zit. Het maakt veel uit of je commercieel manager bent bij een groot bedrijf of manager personeel bij de "Melkert-banen-bank" in stadsdeel centrum.

Deel eens het volgende met de menigte: wat is je beroep? Ben je momenteel werkeloos?
heer R Berentzen  |   | 
14-10-2006
 | 
17:11 uur
Ton,

1) met sex bedoelde ik eigenlijk geslacht
2) nee, geen pz op de wallen. Met het voorbeeld sport doelde ik op de selectie van team-genoten: men selecteert hier strenger dan waar dan ook: je moet een bepaalde leeftijd hebben, een bepaald geslacht (mannen en vrouwen sporten niet samen) én bij een interland gaat het om je nationaliteit.
Lkoundi  |   | 
15-10-2006
 | 
12:50 uur
Laten we even tot de kern komen: het gaat hier over vooroordelen die alleen al door de namen van mensen kunnen worden veroorzaakt, VOORDAT het bedrijf uberhaupt weet wie hij/zij is en welke taal hij/zij spreekt en hoe hij/zij de godsdienst beleefd.
Als mijn zoon zou solliciteren met de naam Mohammed, maakt hij minder kans omdat men bij voorbaat al denkt te weten wie hij is. Niemand zal vermoeden dat hij een nederlandse moeder (met academische opleiding) zou kunnen hebben, dat hij helemaal geen arabisch spreekt; dat wij als gezin religie volledig in de privesfeer houden (ik heb bijv. nog nooit vrijgenomen op islamitische feestdagen) .

Al dit soort dingen kan het bedrijf zien en vragen in een sollicitatiegesprek. Maar dan moet je eerst binnenkomen en niet al op grond van je naam worden afgewezen.

En alstublieft: luister/lees reacties van mensen die weten wat gediscrimineerd worden betekend. Het is het ergste dat je kan overkomen: dat jouw hele persoonlijkheid wordt afgekeurd of grond van bijv. je naam. Je maakt geen enkele kans. Je kunt er net zo goed niet zijn. Je bestaansrecht wordt ontkend.

A. Lkoundi
heer Ronald Verspeek  |   | 
16-10-2006
 | 
09:48 uur
Geachte R. Berentzen,
Als ik geen manager was hadden we deze discussie niet, want dan was ik nooit op deze site terecht gekomen.
M.b.t. grammatica : Je typt wel 's snel iets omdat er natuurlijk ook gewerkt moet worden. Er kan wel 's een teetje staan i.p.v. een deetje. (Erg? nee toch?)
Ik ben blij dat je zelf in elk geval werkeloos genoeg bent om mij hierop te wijzen.
lkoundi  |   | 
16-10-2006
 | 
20:10 uur
Sorry, voordat ik als achterlijk wordt gezien: beleefd moet met een t en betekend moet ook met een t.
Dat heb je als je snel tussen de bedrijven door typt.
A. Lkoundi

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10