Vakantie is vakantie en voor recreatie bestemd!
Twee simpele vragen voorzien van een antwoord:
1. Waarom gaat men dan uberhaupt nog met vakantie als het werk doorgaat?
= vakantie blijkbaar helemaal niet nodig.
2. Heeft men zaken in- en extern niet goed geregeld, zodat men met het werk door blijft gaan, ongeacht het niveau en/of de intensiteit?
= slechte organisatie.
Advies:
Het woord recreatie zegt het al: recreëren, je lichaam en geest hebben rust, afstand en afwisseling nodig om voldoende te herstellen en opnieuw creativiteit en kracht te genereren.
Dus:
Ga met vakantie,vergeet het werk en maak kenbaar dat je onbereikbaar ervoor bent! Het management en jij dienen dat perfect te regelen, punt uit.
Walter Stellmann
Duits-Nederlandse Managementondersteuning
Perron BV
D
|
|
11
-
07
-
2008
|
10
:
27
uur
Succes meneer Stellmann.
Ik denk niet zwart-wit.
Ook anderen delen uw statement niet gezien de poll; die levert een ander beeld op (uit de nederlandse praktijk)
D. van Toor
Walter Stellmann
|
|
11
-
07
-
2008
|
12
:
57
uur
U interpreteert een poll als ''gelijk hebben''.
De poll geeft aan, dat toch nog 40% mensen tijdens de vakantie bereikbaar voor hun werk zijn. Dat is in mijn visie fundamenteel verkeerd en heb dat kort en helder onderbouwd.
Uw reactie is hoogst merkwaardig.
Ik denk niet zwart-wit maar vanuit een basale oorzaak- en gevolgenreeks, en dat dan als uitgangspunt en bijdrage aan de stelling. Merkwaardig, dat u verder opmerkt dat ''anderen mijn statement niet delen''.. dat mag, maar is feitelijk en inhoudelijk absoluut niet relevant.
Vakantie is vakantie, punt uit!
Marie
|
|
11
-
07
-
2008
|
16
:
13
uur
Beste heer Stellmann,
Twee uitspraken die naar mijn idee aardig in conflict met elkaar zijn
''Ik denk niet zwart-wit, maar ....''
''Vakantie is vakantie, punt uit! ''
Ik check mijn mail in de vakantie en heb daarnaast voldoende tijd om te ontspannen. Gelukkig ben ik ook niet zo stellig en zwart wit. Ik denk dat ik daardoor ik minder vakantie nodig heb dan u. Relax en ga niet voor anderen voorschrijven hoe de wereld in elkaar zit. Spreek voor u zelf!
Ú doet niets op vakantie! Fijn dat dát voor u werkt. Mag het anders voor een ander zijn?
Walter Stellmann
|
|
12
-
07
-
2008
|
13
:
09
uur
Geachte Marie,
Uiteraard mag iedereen zelf beslissen of en op welke manier hij voor werk tijdens de vakantie bereikbaar is. Die keuzevrijheid staat toch helemaal niet ter discussie, dat vind ik verder prima.
De wijze waarop u mijn standpunt interpreteert baseert niet op argumenten maar op persoonlijke beleving en veronderstellingen. Vind ik jammer, maar zo gaat het vaak.
Nogmaals: Het gaat om de algemene stelling!
Lever dan een goed ''algemeen geldend'' argument dat mijn standpunt weerlegd.
Nienke
|
|
12
-
07
-
2008
|
19
:
46
uur
Misschien kan er ook een poll komen: hoeveel wilt u tijdens uw vakantie met uw werk bezig zijn?
H.J.
|
|
13
-
07
-
2008
|
16
:
51
uur
Mijnheer Stellman,
Stelling 1: is wel heel erg kort door de bocht.
Een en ander zal mede afhankelijk zijn van de functie, maar bij mijn weten gaat verantwoordelijkheid en verantwoordelijkheidsbesef niet met vakantie. Gezien de poll en eerdere reacties ben ik niet de enige die hier zo over denkt.
Stelling 2: Lijkt mij ondermeer heel erg afhankelijk van de omgeving waarbinnen men werkt en de omvang van de organisatie. En nee niet iedere organisatie kent voor iedere functie een achtervang die in staat is/bevoegd is/qualified is om in alle gevallen een verantwoorde beslissing te nemen. En nee niet alle klanten hebben de bereidheid te wachten op een antwoord omdat de 'leverancier' met vakantie is.
Uitgaande van de vorige reacties en uw respose hierop (punt uit!) zal ook hier de figuurlijke vloer wel mee worden aangeveegd. Maar ja 'Whats in a name'.
Walter Stellmann
|
|
13
-
07
-
2008
|
19
:
53
uur
Geachte H.J.
Uw argumenten zijn genuanceerd en natuurlijk begrijp ik dat zeker voor bepaalde kleinere organisaties/ondernemingen adequate vervangingen in de vakantieperiode erg lastig zijn. Uit eigen ervaring overigens. Vakantie is echter geen volstrekt nieuw natuurverschijnsel maar in onze maatschappij bekend. Vakantie kan ook naar ongedurige klanten op gepaste wijze gecommuniceerd worden. Mens & organisatie dienen tijdig vooruit te zien en het alom bekende en wederkerende vakantiescenario te plannen en beheersbaar te houden.
Principieel is het onnodig mensen in de vakantie met werk in welke vorm dan ook te confronteren. Kijk anders wat er niet goed zit in je organisatie. Verantwoordelijkheidsbesef is ook dingen goed regelen.
Peter De Ridder
|
|
14
-
07
-
2008
|
08
:
50
uur
Mr. Stellman,
ik heb ook gestemd voor ''telefonisch bereikbaar en check e-mails'' (al is dat laatste zeer sporadisch). Ik werk niet in een kleine organisatie, de regeling is niet opgelegd en de regeling is eigen keuze.
Waarom ik dit doe is om te vermijden dat er zich tijdens de vakantie zoveel problemen opstapelen dat er bij terugkeer van het vakantiegevoel na een paar uur niets meer overblijft.
Klanten zijn op de hoogte dat ik op vakantie ben en bij wie ze terecht kunnen tijdens de vakantieperiode. Het zijn de collega's die weten dat ze me kunnen bereiken als het nodig is.
Net die wetenschap dat je
a) gecontacteerd zal worden als het ECHT nodig is (ter info, dat is zeker niet dagelijks)
en
b) dat er geen stapel problemen zal liggen te wachten na de vakantie zal de recreatie en ontspanning de komende weken nog vollediger maken.
Stefan, Smolders
|
|
14
-
07
-
2008
|
09
:
04
uur
Ik hou ook geen vakantie als ik werk, waarom zou ik dan moeten werken als ik vakantie heb. De maatschappij is zover geëvolueerd dat de stap niet veraf meer is om de vakantie in vraag te stellen. Als je dan toch bezig zou blijven met je werk terwijl je thuis bent, waarom dan geen promotie maken voor homeworking zodat je zelfs thuis produktief blijft. Ik begrijp de workaholics maar ik begrijp nog beter de mensen die af en toe de riem willen afleggen. Steeds meer stress en prestatiedrang, geweldig ! Vooral voor die collega's rondom mij die rond de 55 jaar er het leven bij gelaten hebben.
Hanneke
|
|
14
-
07
-
2008
|
11
:
22
uur
Vakantie is vakantie.
Ik deel geheel de mening van de heer Stellman. Als je geen vakantie nodig hebt, ga dan niet en blijf lekker werken, die keuze is aan jou.
Ga je wel, zorg dat je je zaakjes zo regelt dat je goede vervanging hebt. Niemand is onmisbaar. Het zou een slecht teken zijn als de zaken alleen maar goed lopen als jij aanwezig bent! Goed delegeren is een vak apart!
J.P. Close
|
|
14
-
07
-
2008
|
13
:
20
uur
Elke dag vakantie, elke dag werk, maar alles gedoseerd.
Jaren geleden ben ik begonnen als zelfstandig ondernemer naast mijn alleenstaand vaderschap. Ik geniet dagelijks met passie van de uitdaging waar ik voor sta en dankzij internet, emails en mobiele telefoon kan ik werken wanneer en waar ik wil (gedurende de dag, de week, de maand, het jaar), mijn klantenbezoeken afstemmen op mijn andere plannen en ook de nodige uren, dagen en weken mij met hele andere dingen bezig houden.
Ondanks mijn 50 levensjaren prijs ik mij gelukkig met het besef dat de werkdagen al lang niet meer van 8 tot 5 zijn maar rond de klok net als mijn vrije tijd. Zo is elke dag een werkdag (waarbij werk ook leuk is) en elke dag een vakantiedag (waarbij ''vakantie'' vaak bestaat uit ''iets anders doen'' dat ook leuk is).
De balans die zoek ik zelf en dat bevalt mij prima.
Trojan
|
|
14
-
07
-
2008
|
13
:
40
uur
Ik sluit mij aan bij dhr Stellman! U heeft volstrekt gelijk. Werknemers sloven zich een jaar lang uit om vakantiedagen op te bouwen. Doel van die dagen is om alles even te kunnen vergeten en tijd te kunnen besteden aan zichzelf en hun geliefden/gezin. Mensen die menen dat ze zo onmisbaar zijn dat ze in hun vakantie hun geliefden/gezin nog steeds op de 2e plaats moeten zetten komen ergens in hun leven in contact met 'de man met de hamer'. En denk maar niet dat iemand op deze planeet onmisbaar is, binnen een maand is bijna iedereen een vage herinnering voor 90% van zijn (werk)omgeving. Een collega van mij overleed plots aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was een non-stop workaholic. Vier weken na zijn overlijden kregen wij een telefoontje van een klant. Hij was zwaar gepikeerd dat hij, van de betreffende collega, nog steeds geen reactie had gekregen op zijn e-mails. Toen wij hem onze excuses aanboden en het vervelende nieuws meedeelden, vroeg hij simpelweg naar zijn vervanger! Denk dus maar niet dat u op uw werk niet vervangbaar bent, maar bent u voor uw geliefden/gezin u vervangbaar? De stelling kan beter vragen:
Leeft u om te kunnen werken of werkt u om te kunnen leven?
Ik denk dat veel mensen pas rond hun 50ste gaan beseffen wat ze met hun beperkte tijd op deze aardkloot hebben gedaan. Die klap komt dan extra hard aan als men zich dan beseft dat er jaren zijn vergooid omdat men enkel en alleen met het werk bezig was. Mensen vliegen als een Japanse Bullet Train door hun leven heen. Als ze voor het eindstation niet af en toe uitstappen om te genieten van al het moois waaraan ze voorbij razen, is het leven toch helemaal voor niks geweest!? Tot slot vind ik het commentaar dat dhr Stellman 'zwart-wit' zou denken, getuigen van extreme kortzichtigheid! Sommige dingen moet je wel 'zwart-wit' zien, anders dolen we voor de rest van de eeuwigheid rond in een grijs niemandsland! Dat past trouwens perfect bij de Nederlandse mentaliteit. Lekker neutraal blijven!
J.E. Heinen
|
|
14
-
07
-
2008
|
15
:
36
uur
Wat een onzin, bereikbaar op je vakantie.
Beseffen we wel dat dit ineens noodzakelijk is sinds het MOGELIJK is? Sinds we mobiel bellen en internet hebben, en dus bereikbaar zijn, zijn we ineens onmisbaar.
En dan helemaal op 'sommige functies'. Hiermee worden altijd 'belangrijke' functies bedoeld. Belachelijk. Tegenwoordig hoef je blijkbaar niet meer de capaciteiten te hebben om je werk en omgeving zo goed te organiseren dat je jezelf voor een paar weken onmisbaar kunt maken. Nee, we zorgen dat we bereikbaar zijn, dan kunnen we alles wat we niet goed gedelegeerd, uitgelegd en ingebed hebben, alsnog zelf oplossen.
De heer Stellman heeft gelijk. En het feit dat zoveel mensen anders stemmen dan hij wenselijk zou achten, bewijst zijn ongelijk natuurlijk niet.
Of is het zo dat overgewicht ineens niet meer ongezond is omdat de meerderheid van de bevolking overgewicht heeft??
Vakantie en werk maken deels uit van ons bestaan. De discussie over wel of niet bereikbaar zijn in de vakantie slaat in mijn ogen de plank mis. De keuze staat iedereen vrij om te kiezen voor bereikbaarheid. Sommige mensen hebben de balans goed gevonden, kiezen niet voor een 9 tot 5 situatie en weten voor zichzelf de grens van bereikbaarheid duidelijk te stellen. De redenen van bereikbaarheid kunnen varieren. Van 'gevoel van belangrijkheid' tot 'beperken van chaos na terugkomst'. Ook ik heb gestemd voor bereikbaarheid, echter regel ik mijn vervanging goed. Helaas kun je niet alle details overdragen en zorgt een kort gesprek of email van 2 á 3 minuten voor rust en ontspanning bij alle betrokkenen.
Volgens mij gaat het om het ondernemersgevoel versus werknemersgevoel...
Ook in mijn vakantie bezoek ik musea, strand, restaurant... en heb daar nimmer een telefoongesprek hoeven voeren of email moeten sturen :-)
Gelukkig mag ik zelf de keuze maken voor wel of geen bereikbaarheid...
Janet
|
|
15
-
07
-
2008
|
10
:
01
uur
Natuurlijk moet je gewoon je rust nemen tijdens je vakantie. Waarom heb je anders vakantie? Maar is het nou z'n moeite om gewoon af en toe je mail en telefoontjes te checken? Op die manier loop je niet tegen een overvolle mailbox en andere verrassingen aan bij terugkomst, waardoor je een veel relaxter begin na de vakantie hebt.
A. noniem
|
|
15
-
07
-
2008
|
10
:
32
uur
Als ondernemer, manager of specialist ben je nooit volledig vrij, als je dat zou willen moet je een baan nemen waarbij prive en werk duidelijk gescheiden zijn. Het zou mooi zijn als het anders was maar in de praktijk en dan vooral voor het MKB is expertise vaak genconcentreerd in een of enkele personen.
Ernest Kisoensingh
|
|
15
-
07
-
2008
|
12
:
38
uur
De keuze die men maakt om tijdens je vakantie bereikbaar te zijn of niet ligt natuurlijk aan jezelf. Wat je wel moet beseffen het invloed die het kan hebben op je omgeving vooral als je op vakantie bent met je gezin want zij kunnen het als hinderlijk ervaren terwijl je het zelf niet door hebt. En dit kan het vakantie gevoel aardig teniet doen.
Het is dus ook afhankelijk hoe je je vakantie doorbrengt. Als je meer aan het klussen bent tijdens je vakantie dan kan het geen kwaad om even je mail door te lezen, maar heel erg belangrijk is om niet op je mail te reageren want dan kunnen klanten of project members het idee hebben dat ze jou lastig kunnen vallen. Het voordeel is dat je in ieder geval op wat zaken kan anticiperen als je terug komt van je vakantie. Ik deel ook de mening van Trojan voor gevallen als ziekte en andere ongelukkige situaties in het algemeen ben je een nummer de eerste twee weken wordt je gemist maar daarna is het gewoon ''business als usual''. Is jammer maar wel de praktijk, persoonlijk pak ik het heel anders aan in mijn project team, kost wat energie maar het brengt ten minste een positief
gevoel bij de mensen''schoonheid in organisatie''
Zodat de mens weer centraal staat en het resultaat ervan merk je ook in je vakantie periode als leuke sms's van ''genietze je hebt het verdiend'' :-) i.p.v. ''kan je me terug bellen heb een vraag'':-(
Ernest Kisoensingh
|
|
15
-
07
-
2008
|
13
:
01
uur
De keuze die men maakt om tijdens je vakantie bereikbaar te zijn of niet ligt natuurlijk aan jezelf. Wat je wel moet beseffen het invloed die het kan hebben op je omgeving vooral als je op vakantie bent met je gezin want zij kunnen het als hinderlijk ervaren terwijl je het zelf niet door hebt. En dit kan het vakantie gevoel aardig teniet doen.
Het is dus ook afhankelijk hoe je je vakantie doorbrengt. Als je meer aan het klussen bent tijdens je vakantie dan kan het geen kwaad om even je mail door te lezen, maar heel erg belangrijk is om niet op je mail te reageren want dan kunnen klanten of project members het idee hebben dat ze jou lastig kunnen vallen. Het voordeel is dat je in ieder geval op wat zaken kan anticiperen als je terug komt van je vakantie. Ik deel ook de mening van Trojan voor gevallen als ziekte en andere ongelukkige situaties in het algemeen ben je een nummer de eerste twee weken wordt je gemist maar daarna is het gewoon ''business als usual''. Is jammer maar wel de praktijk, persoonlijk pak ik het heel anders aan in mijn project team, kost wat energie maar het brengt ten minste een positief
gevoel bij de mensen''schoonheid in organisatie''
Zodat de mens weer centraal staat en het resultaat ervan merk je ook in je vakantie periode als leuke sms's van ''genietze je hebt het verdiend'' :-) i.p.v. ''kan je me terug bellen heb een vraag'':-(
Yvette
|
|
16
-
07
-
2008
|
18
:
15
uur
Grappig al deze reacties. Ik ben er eentje die zo mogelijk doorwerkt ''op vakantie'' zij het op een zeer laag pitje. Per mail ben ik niet bereikbaar, per telefoon wel.
Dit heeft een simpele reden: ik ben persoonlijk helemaal niet zo'n vakantieganger. Wat mij betreft hoeft vakantie helemaal niet. Alleen heb ik een man en kinderen die het wel héél erg op prijs stellen als mama ook meegaat op vakantie. En daar heb ik rekening mee te houden. Vakantie mét n werkende mama: een mooi compromis waar de overige gezinsleden zeer tevreden mee zijn. Daarnaast is mijn bedrijf dusdanig klein, één van de medewerkers is mijn betere helft, dat het óf vakantiesluiting betekent (in onze markt killing) óf doorgaan. Vakantie is vakantie voor diegenen die dit wensen. En hóe die vakantie ingevuld wordt, is aan éénieder zelf te bepalen. Wat mij betreft heeft Marcel van Vliet het helemaal bij het rechte eind: het is prettig als iedereen elkaars (invulling van) vakantie kan respecteren.
Marcel van Vliet
|
|
16
-
07
-
2008
|
11
:
51
uur
Trojan, uitstekend onder woorden gebracht en ik sluit mij hier dan ook voor de volle 100% bij aan.
Wellicht dat dit mij aanspreekt omdat ik inderdaad ''rond de 50'' ben, een inmiddels goed gevulde rugzak heb en naast mijn zeer drukke en nog steeds bijzonder inspirerende baan ook andere waarden in het leven ben gaan waarderen.
Met plezier naar je werk en met plezier naar huis is er zoeen en voor jezelf waarderen (accepteren) wat je hebt bereikt zonder uitsluitend de lat steeds maar hoger te moeten leggen. Veertig uur per week werk ik allang niet meer, altijd meer, maar er is absoluut een periode van ontspanning nodig.
In principe blijf ik ook op mijn vakantieadres bereikbaar, zo ook mijn collega's, maar wij proberen en dat is bij ons een ongeschreven wet elkaars vakantie te respecteren.
En zo hoort het ook.
Johan
|
|
18
-
07
-
2008
|
14
:
33
uur
Ik lees hier bijvoorbeeld; ik hou ook geen vakantie onder het werk; Maar dat is vaak niet zo. Er zijn genoeg zaken die je doet onder het werk. Zo kun je ook best wat dingen doen in je vakantie. Verplicht is het niet, nee. Maar het kan idd. veel problemen schelen als je terug bent en direct met een overload aan rotzooi zit en je alweer aan vakantie toe bent. Maar ik vind 1 regel wel belangrijk, dat is de omgeving. zolang de andere waarmee je op vakantie bent er geen last van hebben of aandacht te kort komen, is het geen probleem.