zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
persberichten
 

Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!

14 juni 2019 - Gezonde en vitale werknemers staan aan de basis van het succes van iedere organisatie. Omdat stress aan de basis staat van 36 procent van het ziekteverzuim is het zeer de moeite waard om aandacht aan stresspreventie te besteden. Uw arbo arts kan u hierbij helpen.
 

Zoals voor de meeste dingen geldt: een beetje stress is goed. U bent extra alert en presteert daardoor des te beter als u een beetje onder spanning staat. Maar te veel, te langdurige stress leidt tot allerlei lichamelijke en psychische klachten en kan zelfs tot zeer langdurige uitval leiden. Ga maar na: een werknemer die een burn-out krijgt bent u gemiddeld acht maanden kwijt.  Reden genoeg om teveel werkstress bij uzelf en uw medewerkers te voorkomen dus.


 
Drukke baan is niet de oorzaak van stress
Ongezonde werkstress ontstaat eigenlijk nooit door een drukke baan alleen, wel door een te hoge psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Vaak betreft dit een combinatie van enerzijds een (te) hoge werkdruk en anderzijds allerlei vormen van ongewenst gedrag op de werkvloer, van een  gevoel dat er niet geluisterd wordt tot regelrechte pesterijen. Werkstress uit zich in het begin vaak door een hoge hartslag, hoge bloeddruk, slaapproblemen en gevoelens van angst en spanning. Daarnaast gaat werkstress veelal gepaard met fouten maken, concentratieproblemen en stemmingswisselingen (prikkelbaarheid). Opvallend is dat steeds meer jongeren werkstress ervaren.
 
Manager speelt belangrijke rol in het voorkomen van werkstress
Als manager kunt u al veel doen om werkstress – en daaraan gerelateerd ziekteverzuim – te voorkomen. Zo zijn loopbaanmogelijkheden, steun van collega’s, uitdaging in de werkzaamheden, een goede sfeer en feedback van leidinggevende en collega’s hele goede tegenhangers van stress. Ze kunnen een tijdelijk (te) hoge werkdruk zelfs effectief compenseren. Ziet u toch dat een van uw medewerkers zich anders gedraagt dan anders en herkent u stressymptomen? Ga dan zo snel mogelijk met uw medewerker om tafel. Bespreek hoe het gaat en bekijk samen hoe het teveel aan stress verminderd zou kunnen worden. Misschien schort er iets aan de werk-privébalans en is uw teamlid geholpen met flexibelere werktijden. Of wellicht is er ruzie op de afdeling en is een goed gesprek vereist of ervaart de medewerker te weinig autonomie, steun en vrijheid bij het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Het kan ook dat de werkdruk an sich echt te lang te hoog is voor één persoon. Dan kan het raadzaam zijn om extra mensen aan te nemen. Natuurlijk kunnen de problemen ook voortkomen of getriggerd worden door de situatie thuis, bijvoorbeeld omdat een familielid ernstig ziek is of vanwege een scheiding.
 
Extra ondersteuning?
Wilt u extra ondersteuning bij het voorkomen en oplossen van werkstress? Een arbo arts kan u hierbij goed van dienst zijn. Bijvoorbeeld met een vragenlijst die inzicht geeft in de stressoren binnen uw organisatie, het nemen van preventieve maatregelen en het gericht in gesprek gaan met uw medewerkers.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10