Beginnen als zzp’er: met deze kostenposten dien je rekening te houden
4 februari 2020 -
Beginnen als zzp’er is de droom van velen. Je eigen weg kunnen gaan als zelfstandig ondernemer klinkt als de ultieme manier om jezelf te ontplooien. Wel is het dan van groot belang om een goed beeld te hebben van de kosten die hierbij komen kijken. Daarmee zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en zorg je voor levensvatbaarheid van je eigen onderneming. Maak daarom een berekening aan de hand van de volgende belangrijke punten.
De eerste kosten die je maakt
Nog voor je ook maar iets kan doen als zzp’er, krijg je de eerste kosten al te verwerken. Je zal immers een aantal zaken officieel moeten bekrachtigen. Zo moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer. Dit kost je €50,-. Betaal je nog eens €15,- extra, dan krijg je ook direct een uittreksel mee. Dit zijn de allereerste kosten die je maakt om je bedrijf op te starten. Al snel volgen kosten voor het openen van een zakelijke bankrekening als ondernemer. Ook kun je eventuele kosten hebben voor domeinnaam een hosting wanneer je een eigen website hebt.
Kosten voor de opbouwfase
Om als zzp’er te kunnen slagen, zal je natuurlijk wel over een aantal middelen moeten beschikken. Denk bijvoorbeeld aan apparatuur of gereedschap. Dit heb je nodig om de werkzaamheden te doen die jij met je eenmanszaak doet. Deze moet je allemaal aanschaffen en dat brengt ook kosten met zich mee. Ook is het belangrijk om bijvoorbeeld een zakelijke telefoon te hebben. Mogelijk kies je zelfs voor een apart zakelijk internet abonnement dat losstaat van je abonnement voor thuis. Neem ook deze kosten in je berekening mee.
Zorgen voor je eigen veiligheid
Ook met het oog op veilig werken is het nodig om kosten te maken. Dan kan je in de eerste plaats denken aan verzekeringen. Er is een grote hoeveelheid zzp verzekeringen waar je voor kan kiezen. Deze zijn speciaal gericht op mensen zoals jij. Dat is natuurlijk wel een groot voordeel, want de kosten zijn hier ook op aangepast. Dat neemt niet weg dat je ze wel nodig hebt om veilig te kunnen werken en gedekt te zijn als er iets gebeurt met jou of het werk.
Allerlei bijkomende kosten meerekenen
Om je berekening echt compleet te maken, moet je ook oog hebben voor alle bijkomende kosten die een zzp’er zal tegenkomen. Dat gaat bijvoorbeeld om kosten voor de accountant die de jaarrekening opstelt en dergelijke. Het is vooral ook slim om pensioengeld en vakantiegeld in je berekeningen mee te nemen. Op die manier ben je er zeker van dat je ook op de lange termijn kan genieten van al het harde werk dat je hebt gedaan tijdens je periode als zelfstandig ondernemer in jouw branche.