Nederlander niet blij met verandering sociale omgang
29 juli 2010 -
Nederlanders zijn niet blij met veranderingen in het sociale leven. We hechten veel belang aan de omgang met anderen, maar verwachten dat de manier waarop we met elkaar omgaan in de toekomst steeds individualistischer wordt.
Dit concludeert BNP Paribas, 'the bank for a changing world', naar aanleiding van de 'Change Index', het onderzoek naar Verandering dat Blauw Research onlangs voor de bank heeft uitgevoerd.
Zelf verantwoordelijk
Uit het onderzoek blijkt verder dat een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt, dat veranderingen in de manier waarop we met elkaar omgaan en de aandacht die we voor elkaar hebben, de verantwoordelijkheid is van alle burgers zelf. Slechts een minderheid vindt het (ook) een politieke verantwoordelijkheid.
Meer stress, minder aandacht voor elkaar
Acht op de tien Nederlanders verwachten dat de samenleving in de toekomst steeds individualistischer wordt. Terwijl 80 procent veel belang hecht aan de aandacht die we voor elkaar hebben en de manier waarop we met elkaar omgaan. Eveneens acht op de tien Nederlanders zien verandering (vervaging) van waarden en normen en zijn hier niet blij mee. Verder vindt een ruime meerderheid de verandering van het tempo waarin geleefd wordt en van de stress die het leven met zich meebrengt niet prettig.
Hoe jonger de Nederlanders hoe minder zorgen zij zich maken over verschillende veranderingen. Alleen ten aanzien van veranderingen in de tijd die men heeft voor de omgeving maken jongeren zich even vaak zorgen als ouderen.
Liefde Volgens bijna de helft van de Nederlanders is er op persoonlijk vlak weinig te vrezen; tijd voor familie en vrienden blijft er en slechts tien procent maakt zich zorgen over de stabiliteit van liefdesrelaties.
Sociale media
Acht op de tien Nederlanders verwachten dat de manier waarop we met elkaar communiceren zal veranderen, bijvoorbeeld door sociale media. De meeste Nederlanders vinden dit positief. Positieve veranderingen in sociaal leven dankzij sociale media zijn: beter op de hoogte van waar vrienden en familie mee bezig zijn (41 procent), vaker contact met familie en vrienden (33 procent), contact met familie en vrienden is verbeterd (24 procent). Zes op de tien Nederlanders gebruiken (bijna) dagelijks sociale media.
Andere opvallende zaken - De overgrote meerderheid gebruikt sociale media vooral privé. Echter, 52 procent denkt dat sociale media straks niet meer weg te denken zijn uit het professionele leven;
- Vrouwen maken vaker gebruik van sociale media dan mannen;
- Vrouwen zijn vaker positief over de invloed van sociale media op hun sociale leven;
- Lager opgeleiden maken minder vaak gebruik van sociale media dan middelbaar en hoger opgeleiden;
- Jongeren ondervinden vaker veranderingen in hun sociale leven door sociale media dan Nederlanders van middelbare leeftijd en ouderen.
Allemaal mooi en waar sociale media. Maar waar komt dan de vereenzaming vandaan? Een computer geeft mij geen gevoel ook al kijk ik mijn vrienden recht in hun ogen. De uitstraling die een mens van nature bij zich heeft wordt m.i. door de kijkkast toch niet helemaal goed overgebracht. We zien bewegende beelden maar de omgang met levende mensen is heel iets anders. We hebben geen tijd meer om even langs iemand te gaan. Alleen voor onszelf tijd genoeg. Niet alleen de toekomstige individualisering zal steeds meer van zich laten spreken maar ook het egoïsme zal hierin hoogtij vieren. De maatschappij verandert inderdaad ja. Technisch gezien een grote vooruitgang. Menselijk gezien met geestelijke armoede.