zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier tips voor een interne sollicitatieprocedure

29 juli 2010 - Als er een vacature vrij komt kijken de meeste organisaties eerst of er intern een geschikte kandidaat voor de functie is. Slim, want intern werven is goedkoper en praktischer. Opvallend is echter dat het interne sollicitatiegesprek vaak afgeraffeld wordt en niet gebruikt wordt om relevante informatie te achterhalen.

Amt Gallo stelt op Harvard Business Review dat een intern sollicitatiegesprek wel degelijk nut kan hebben en waardevolle informatie over de kandidaat boven tafel kan brengen, ook als u denkt dat u de betreffende persoon al goed kent. 



Tips

Neem bij een interne sollicitatieprocedure de volgende tips in overweging: 

1. Wilt u de kandidaat niet echt aannemen, doe dan geen moeite
Vaak worden er interne sollicitatierondes gehouden uit beleefdheid of omdat het verplicht is. Zonde van de tijd. Bovendien: een interne kandidaat ziet u elke dag terug. Behandel hem of haar daarom met respect en wek dus geen valse verwachtingen. Is iemand bij voorbaat al niet geschikt, wees daar dan duidelijk in en verspil uw en zsijn/haar tijd niet aan een gesprek dat toch nergens toe zal leiden. 

2. Leg de lat hoog

Evalueer interne kandidaten volgens dezelfde strenge criteria als externe. Misschien zelfs wel strengere. Van een interne kandidaat mag u immers verwachten dat die iets weet van het bedrijf, de cultuur en de functie waar op gesolliciteerd wordt. U mag dan ook verwachten dat de interne kandidaat deze kennis betrekt in de antwoorden.
Weet u van een interne kandidaat dat die buitengewoon goed presteert maar is het gesprek maar matig, denk er ook dan toch over na hem of haar aan te nemen. Prestaties mogen in dit geval best zwaarder wegen dan een minder goed lopend gesprek. 

3. Bepaal of iemand er klaar voor is

De belangrijkste vragen die u een interne kandidaat moet stellen hebben betrekking op hun motivatie. Waarom willen ze de functie? Weten ze echt waar ze aan beginnen? Richt u niet teveel op de huidige prestaties, die kent u al, maar vooral op de toekomst. Vraag goed door. Bijvoorbeeld: ‘wat heb je nodig om snel helemaal zelfstandig te kunnen werken in deze functie?’, ‘Hoe zou je de eerste drie maanden van je nieuwe functie invullen?’. 

4. Simuleer werksituaties

Sollicitatiegesprekken onthullen maar een deel van de competentie van een kandidaat. Een assessment kan daarom van pas komen. Op die manier kunnen kandidaten bewijzen dat ze inderdaad kunnen wat ze beweren. Vooral als u niet zo goed in kunt schatten hoe de kandidaat het zal doen in de functie, is een assessment aan te raden. Andere opties zijn om de interne kandidaat een dagje mee te laten lopen op de afdeling, een proefopdracht te geven of een rollenspel te organiseren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Slimme antwoorden op tricky sollicitatievragen
 Zeven tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek
 Talent blijft onvindbaar
 In zeven stappen naar een effectief sollicitatiegesprek
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10