Niet functioneren is belangrijkste reden voor ontslag
26 juli 2010 -
MKB ondernemers verwachten dit jaar minder mensen te moeten ontslaan dan in 2009. De belangrijkste reden om te ontslaan is het niet functioneren van een medewerker. Dit blijkt uit onderzoek van De Raadgevers Bedrijfsjuristen, uitgevoerd door TNS NIPO onder 525 ondernemers uit het MKB.
Maar liefst 72 procent van de ondernemers geeft aan ooit wel iemand te hebben ontslagen. In de helft van de gevallen is de reden voor het ontslag het niet goed functioneren van een werknemer. Daarnaast spelen zaken als conflicten, een werktekort of een reorganisatie. In de industrie en bouwnijverheid worden vaker dan in andere branches mensen ontslagen vanwege een tekort aan werk (37procent).
Deugdelijk dossier
"Veruit de meeste vragen die wij krijgen van klanten gaan over ontslagzaken. Vaak willen ondernemers voordat zij iemand ontslaan toch even weten of ze dit op de juiste gronden doen. Wanneer het gaat om een niet-functionerende werknemer is het belangrijk dat er een deugdelijk dossier is opgebouwd en dat ontbreekt nogal eens," aldus Rémon Brand, Senior jurist bij De Raadgevers Bedrijfsjuristen. Overigens geven kleine bedrijven vaker aan nog nooit iemand ontslagen te hebben (54 procent), net als vrouwen: 48 procent heeft nog nooit iemand ontslagen versus 24 procent bij de mannen.
Ontslaan moet makkelijker worden
Uit het onderzoek blijkt verder dat het overgrote deel van de ondernemers in het MKB vindt dat het makkelijker moet worden om mensen te ontslaan (72 procent). Opvallend is dat vrouwen het minder eens zijn met deze stelling, namelijk slechts 61 procent. "Het nadeel van een soepeler ontslagrecht is dat een werknemer minder zeker is van zijn huidige baan. Maar een werkgever zal eerder geneigd zijn iemand aan te nemen wanneer hij weet dat hij deze persoon ook weer makkelijker kan ontslaan. Daarom is het aannemelijk dat de versoepeling van het ontslagrecht zal leiden tot meer banen. Dit blijkt ook uit de ervaringen hiermee in het buitenland," zegt Brand.
Minder ontslagen verwacht in 2010
Door de economische crisis is het aantal ontslagen de afgelopen jaren toegenomen. 32 procent van de MKB-ondernemers geeft aan in 2009 een of meerdere mensen te hebben ontslagen. Dit jaar lijkt het gelukkig niet nodig op zo'n grote schaal te ontslaan; zeventien procent heeft iemand ontslagen of verwacht dat nog dit jaar te moeten doen. Brand bevestigt dit: "Wij verwachten dat aan het einde van dit jaar minder ontslagen zullen zijn gevallen door de crisis, die maatregelen zijn al eerder genomen. Natuurlijk blijven er gevallen van niet-functioneren, die zullen er altijd zijn."
Een helder en zinnig artikel. Alleen geef ik een ieder even in overweging dat het IMF Nederland vorig jaar nog heeft gewaarschuwd dat het een veel betere balans moet aan gaan brengen waar het mensen met een contract van langere duur betreft.
Reden deze waarschuwing te geven aan economische zaken is dat de 'flexibilisering' van de arbeidsmarkt, bijna onverantwoorde vormen aan heeft genomen en dat dit, gezien de grijze uittredende golf, een nog groter probleem zal zijn voor de Nederlandse economie.
De jaren dat men bezig is geweest het ontslagrecht te vereenvoudigen heeft dus nogal consequenties die soms schromelijk worden onderschat. Donner is hiervoor al op de vingers getikt in niet mis te verstane bewoordingen.
Als men dan toch aangeeft een grotere zekerheid te wensen om de juiste vrouw/man op de juiste plaats te krijgen dan zijn daar goede mogelijkheden. Men kan zorgen voor een hele goede en adequate persoonlijke oriëntering. Daarnaast kan men in het begin gebruik maken van een uitzendkracht als kennismaking.
Of een hele adequate wijze van assessment waar je dan uitstekend mee uit de voeten kunt i.p.v. al die dure kosten verslindende methodieken, waar je uiteindelijk weer op deze problematiek uit komt. Hoe het ook zij, bedrijven hebben ruim voldoende mogelijkheden om te ervaren of men de juiste vrouw/man hebben binnen gehaald en dergelijke problematiek speelt overigens niet alleen binnen het MKB alleen natuurlijk.
Ontslagen worden bij niet goed functioneren is terecht, echter ik zie nogal eens dossiers die niet voldoen. Voldoen in de zin dat er alles aan gedaan is om de medewerker op niveau te krijgen. Je medewerkers goed faciliteren is mijns inziens ook een vereiste van goed werkgeverschap.
Als dat ook geen resultaat oplevert kan het hoofdstuk gesloten worden met -helaas voor de medewerker- een ontslag. Je maandelijkse vergoeding in de vorm van salaris was immers wel om goed werk te leveren.
Eén van de redenen waarom ontslag niet wordt toegestaan door de rechter, is dat het niet goed functioneren een gevolg is van de arbeidsomstandigheden. Tegenwoordig zijn veel bedrijven bezig te werken vanuit angelsaksische motieven (lees: winst maken), waardoor de balans tussen taakgericht en mensgericht regelmatig wordt verstoord. Zo moet ik als werknemer mijn vakantie voor het hele jaar inplannen, zodat mijn collega´s en ik onze vakantie spreiden, terwijl nu alle managers tegelijkertijd op vakantie zijn en de vervangers, die niet in het pand zitten, niet eens even bellen hoe het gaat en of er wat nodig is...Kortom: wat heeft dat niet-functioneren als oorzaak? Wordt er nog wel geïnvesteerd in het menselijke kapitaal of is de balans doorgeschoten naar het geldelijke kapitaal?
Interessant artikel. Het is goed om na te gaan aan welke voorwaarden ontslag vanwege slecht functioneren dient te voldoen. Verder moet worden bedacht dat ook een slecht functionerende werknemer aanspraak kan maken op een ontslagvergoeding (tenzij het de spuigaten uitloopt!). Zie voor de voorwaarden bij ontslag disfunctioneren: (Klik hier)