Manager overweegt opleidingsbudget in te zetten voor vitaliteit
20 juli 2010 -
Vitaliteittraining heeft potentie. Maar liefst 53 procent van de managers wil training inzetten om ziekteverzuim te verminderen en de productiviteit te verhogen. Een positief imago op de arbeidsmarkt is tevens een belangrijke reden.
Dat blijkt uit onderzoek van Holland Fit onder meer dan 70 organisaties met 1.000 medewerkers of meer.
Combinatietraining
Niet iedere organisatie heeft budget voor gezondheidsbeleid. Een vitaliteittraining kan echter bekostigd worden uit het opleidingsbudget. Daar wordt zelfs in crisistijden niet of nauwelijks op bezuinigd. Managers zien het liefst een combinatietraining voor zowel de fysieke als mentale fitheid. Belangrijke voorwaarden zijn de toegankelijkheid (36 procent) en aantoonbaar resultaat (34 procent).
Sporten met korting
Vooral de branches waar psychisch of fysiek zwaar werk wordt verricht, beamen dat vitaliteittraining bij hen past. Zo voorziet 27 procent van de organisaties in ‘sporten met korting’. Overige activiteiten zijn bijvoorbeeld lunchwandelen en stoelmassage. Organisaties zetten één tot vijf trainingen per jaar in. Het merendeel van de organisaties ziet het belang van healthchecks en duurzaam vitaliteitbeleid.
Trends
Trends in de markt van opleiding en training zijn innovatieve communicatietechnologie, blended leerprocessen (flexibel leren met en zonder technologie) en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vitaliteittraining sluit daarbij aan door duurzame inzetbaarheid op laagdrempelige wijze te stimuleren.
Goede ontwikkeling! Voor zowel werkgevers als werknemers. Meer vitaliteit betekent meer werkplezier door minder stress en dus lagere kosten!
Een aandachttraining biedt uitkomst. Op basis van mindfulness is het volgende binnen handbereik:
- werknemers meer werkplezier en grip op stress, waardoor de kans op ziekte afneemt,
- werkgevers hebben vitale mensen rondlopen die meewerken aan een positieve werksfeer, productiever zijn en er wordt bespaard op kosten door ziekte. Mail naar liesbeth@stainjekracht.nl voor meer informatie.
Sinds 10 jaar ben ik al bezig op vitaliteit bedrijfsmatig op de kaart te zetten en inderdaad bij organisaties heeft het nog geen hoge prioriteit. Dit ondanks dat Managersonline heeft gepubliceerd dat en in 2009 een verzuim van 10,1 miljard euro is gerealiseerd door de beroepsbevolking in Nederland. Zelfs dat heeft de urgentie niet verhoogd. uitval van 4% is het gemiddelde en bij 2% is een organisatie dik tevreden. Als je dit afzet tegen ondernemers en mensen met een hoge verantwoordelijkheid in hun functie dan kom je op 0,5%. Hoe is het dan mogelijk dat we 4% accepteren en met 2% blij zijn als 0.5 acceptabel is. We werken teveel curatief, we komen pas in actie als het te laat is en dan is de interventie duur. Wordt preventief beleid goed ingezet binnen organisaties dan bespaart dit enorm veel geld. niet alleen op uitval maar vooral op productiviteit. Naast de financiële voordelen zijn er ook sociaal maatschappelijk en emotionele voordelen te realiseren. Op het moment dat we gaan samenleven in een samenleving en gaan samenwerken binnen een organisatie gaan we genieten van de welvaart die we nastreven. Let wel, welvaart en welzijn werken elkaar met regelmaat tegen. Door ontwikkelen van bewustzijn en verantwoordelijkheid op een positieve manier krijgen we de cultuur omslag gerealiseerd.
Wij hebben al een plan kant en klaar en opmaat voor iedere organisatie. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden dan kunt u altijd met mij in contact treden.
Een serie goede behandelingen stoelmassage, waarbij de medewerker niet alleen 'consumeert' maar ook informatie krijgt over bijvoorbeeld (werk-)houding, is een belangrijke bijdrage aan de vitaliteit van de medewerker. Een goede besteding van het opleidingsbudget! Beter dan de zoveelste time management cursus die er op is gericht nóg meer te doen in minder tijd.
Zeker een goede ontwikkeling! Hopelijk blijft het niet alleen bij stoelmassages en wandelen, maar wordt ook aandacht besteed aan 'moeilijke' onderwerpen zoals overmatig alcoholgebruik - een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim, bedrijfsongevallen en onderpresteren.