zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slimme antwoorden op tricky sollicitatievragen

2 juli 2010 - Uit onderzoek van de Society of Human Resource Managers bleek dat 54 procent van de recruiters hun beslissing baseren op de 'klik' met de kandidaat. Om te ontdekken of die klik er is, komen ze met steeds vreemdere vragen.

Forbes geeft enkele voorbeelden van dergelijke vragen, inclusief potentiële antwoorden: 



Vraag 1: hoe gelukkig bent u, op een schaal van een tot tien?

HR-professionals willen gelukkige, gezonde en betrokken medewerkers. Die zijn tenslotte het productiefst. Goed antwoord: Een negen, ik heb een leuk leven en ben over het algemeen heel tevreden. 

Vraag 2: hoeveel geluk denkt u dat u hebt, op dezelfde schaal?
Deze vraag is bedoeld om erachter te komen hoe verantwoordelijk u zich voelt voor uw eigen acties. Belicht in het antwoord uw sterke kanten.
Goed antwoord: Ik heb best veel geluk gehad, maar ik geloof ook dat je je eigen geluk kunt maken. Ik heb een goed CV want ik geloof in een goede voorbereiding zodat ik de grootste kans op succes heb. 

Vraag 3: welke boeken leest u?

Met deze vraag wil de recruiter kijken of uw persoonlijkheid en smaak past bij de onderneming. Als u bijvoorbeeld zegt dat u momenteel gek bent op Russische literatuur, geeft u te kennen dat u intelligent bent en van cultuur houdt. Zegt u dat u managementboeken leest, dan toont u aan dat uw carrière belangrijk voor u is.
Goed antwoord: Het laatste boek dat ik gelezen heb was Bloedlink. Ik vond het geweldig. Ik hou er van om in mijn vrije tijd buitengewoon goede fictie te lezen en deze schrijver is een van de beste in zijn genre. 

Vraag 4: wat vinden uw ouders van uw carrière?
Deze vraag geeft u de kans om aan te tonen dat u een goede basis hebt, mensen hebt om op terug te vallen en dat u ambitieus bent. Grijp deze kans met beide handen aan om aan te tonen dat u vastberaden en zelfverzekerd bent.
Goed antwoord: Mijn ouders weten dat het mijn ambitie is om aan de top te komen en een positieve impact te hebben op de onderneming. Ze staan volledig achter me. 

Vraag 5: hoe zou u uw ideale werkomgeving beschrijven en hoe staat die in verhouding met uw huidige werkplek?

Ga hier altijd uit van het positieve! Kom niet in de verleiding om uw huidige werkplek af te kraken. Benadruk liever de positieve kanten waarvan u denkt dat het bedrijf waar u solliciteert ze heeft.
Goed antwoord: Ik zou graag willen werken met mensen die positief in het leven staan en passie hebben voor hun werk. Op mijn huidige werk heb ik geregeld dat we eens per maand met het hele team samen lunchen, om de verbondenheid te versterken. 

Vraag 6: welke waarden in een organisatie zijn het belangrijkst voor u?

De bedoeling van deze vraag is om erachter te komen of u echt bij de bedrijfscultuur past. Wees eerlijk, maar check de website van de onderneming van tevoren zodat u weet wat de missie en de waarden zijn en pas uw antwoord daar zoveel mogelijk op aan.
Goed antwoord: Ik hou er van als bedrijven toegewijd zijn aan hun mensen en goede producten leveren. Ook vind ik het heel belangrijk dat een onderneming klanten en werknemers met respect behandelt. 

Vraag 7: op een schaal van een tot tien, hoeveel controle denkt u dat u hebt over uw lot? 
Met deze vraag probeert de recruiter uw spirituele instelling en realiteitszin te achterhalen. Speel op save en laat religie er buiten.
Goed antwoord: Dat is een moeilijke vraag, maar ik zou zeggen een zeven. Ik geloof dat mijn daden bepalen wie ik ben en wie ik zal zijn. Staat tegenover dat het leven altijd onverwachte dingen in petto heeft, en daar probeer ik zo goed mogelijk mee om te gaan. Ik probeer voorbereid te zijn op het onverwachte. 

Vraag 8: wat denkt u dat er op uw begrafenis gezegd wordt?

Dit is nogal morbide, maar deze vraag geeft u een ideale kans om uw sterke kanten te benoemen. Kies de beste er uit en vertel er zelfverzekerd over zonder arrogant te worden.
Goed antwoord: Ik hoop dat er gezegd wordt dat ik aardig, slim en doelgericht was, dat ik een harde werker was die niet vergat plezier te hebben, en dat ik een mooi leven heb gehad omringd door vrienden en familie. 

Vraag 9: als u een taxi of een limousine kon kopen voor exact dezelfde prijs, welke zou u dan kiezen?

Hier kunt u uw persoonlijkheid door laten schemeren, maar vergeet niet dat u aan het solliciteren bent en bij welk bedrijf dat is. Houdt de betreffende organisatie zich bezig met duurzaamheid, betrek de CO2-uitstoot van beide voertuigen dan in uw antwoord.
Goed antwoord: Omdat ik een groot voorstander ben van minder afhankelijkheid van olie, zou ik voor de taxi gaan. Die is immers zuiniger.

 
 Doorsturen   9 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Sollicitatie? Bedenk alvast een antwoord op deze veel voorkomende vragen
 Negen lastige sollicitatievragen
 Vijf cruciale sollicitatieblunders – waarvan u vaak niet eens weet dat u ze maakt
 Drie tips om u voor te bereiden dat sollicitatiegesprek waar alles van af hangt
 
 
reacties
 
Ton  |   | 
4-07-2010
 | 
00:04 uur
Verdomme, net nog gesolliciteerd stelt niemand mij die vragen die ik zojuist ingestudeerd had. Toen toch maar aan het vertellen gegaan hoe sociaal, ambitieus, gedreven, milieubewust, realistisch en gelukkig ik ben. Mocht niet eens mijn verhaal afmaken. 'Wat komt U hier eigenlijk doen? vroegen ze en ik mocht geeneens antwoorden. Baan misgelopen. Shit.
S.C.  |   | 
4-07-2010
 | 
15:57 uur
Hallo Ton,

Wat komt u hier eigenlijk doen?... en je mocht niet eens antwoorden?... wat zei je verder dan?

En waar heb je naar gesolliciteerd, als ik vragen mag?

Mvg,

S.C.
Henk  |   | 
5-07-2010
 | 
19:24 uur
wat is solliciteren toch eigenlijk een hypocriete bezigheid.
Nog even en de ''beste man/vrouw'' is automatisch die geen die het beste geheugen heeft.
Kris - Jobsvandaag.be  |   | 
6-07-2010
 | 
16:46 uur
Voor de standaard-sollicitatievragen zijn meestal ook standaard-antwoorden: het internet staat er vol van...

Recruiters gebruiken gekke sollicitatievragen voornamelijk om te zien hoe je reageert op onverwachte situaties. Buiten alert zijn en je woorden te wikken te wegen, kan je je niet echt voorbereiden op deze vragen?
HHJ Meertens  |   | 
6-07-2010
 | 
23:50 uur
Bij elke sollicitatie heb ik altijd naar eer en geweten vragen beantwoord. Heb me nooit voorbereid maar ben altijd aangenomen. Behalve schriftelijke sollicitaties maar dat vond ik dan ook de grootste onzin. Alsof iemand door geschreven tekst kan zien wat of wie jij bent.

S.C.  |   | 
7-07-2010
 | 
23:51 uur
@HHJ Meertens

Alsof iemand door geschreven tekst kan zien wat of wie jij bent.

Haha, is ook zo... maar daarom word je eerst voor een gesprek uitgenodigd...naar aanleiding van je sollicitatie,
HHJ Meertens  |   | 
8-07-2010
 | 
02:49 uur
@ S.C. Bij mijn laatste sollicitatiegesprek had ik me heel bescheiden opgesteld. Als ik 10 woorden heb gezegd was het veel Haha. Ik ben wat dat betreft heel flexibel als ik geen zin heb om iets te zeggen dan houd ik mijn mond. Ze nemen me maar zo zoals ik ben en dat deden ze. Proeftijd van drie maanden, dat werd dan drie jaar.

De keer daarvoor had ik een sollicitatiegesprek met een directeur toen was ik heel spraakzaam zelfs zo spraakzaam dat die man bijna van z'n stoel viel. Ik zag hem denken: Waaas is dat voor ene???? Maar ja ik was toch succesvol. Het gaat toch uiteindelijk om het resultaat.

Waar ik wel heel erg op let is dat ik goed gekleed ga als ik solliciteer.

En daarvoor had ik een sollicitatiegesprek waar ik even 30 anderen moest uitschakelen. Is wel al jaren geleden. Nou ik deed een mooie zachte wollen trui aan (was winter). Volgens mij was ik nog nooit zo zachtaardig en braaf geweest op een sollicitatiegesprek. Mijn gebaren waren ook heel vloeiend en zachtaardig. Mijn toenmalige collega's zullen wel denken: jaja een wolf in schaapskleren haha. Maar desalniettemin toch succesvol en jaren gewerkt.

Mijn advies is: wees jezelf en gedraag je terughoudend of spontaan of zelfs iets er tussenin. Laat gewoon zien wie je bent op dat moment. Verkoop jezelf zoals je bent zo ben je namelijk het meeste waard.

Hester  |   | 
8-07-2010
 | 
10:32 uur
Het lijkt mij nou het handigst om gewoon eerlijk te zijn in je sollicitatiegesprek. Volgens mij gaat het erom dat tijdens het gesprek duidelijk wordt of je binnen een club past en of hetgeen in je cv staat ook echt aansluit. Ik zou zeggen: geen fratsen, dan kom je het verst.
S.C.  |   | 
8-07-2010
 | 
23:16 uur
@HHJ Meertens

Hahaha... als ik je verhaal zo lees, was je misschien ook aan het kijken, wat het beste zou werken, bij een sollicitatie gesprek,

Maar was je wel jezelf en eerlijk?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10