22 juni 2010 -
Langzaam maar zeker krabbelen we weer uit de crisis en lijkt het erop dat de banenmarkt weer aantrekt. Toch zaten er in de eerste vier maanden van dit meer dan 430.000 mensen zonder een baan, waarvan iets meer dan 10.400 werkzaam in de ICT sector. De onderlinge concurrentie is dus groot.
IT Job Board.nl vroeg 142 Nederlandse IT professionals hoe ver zij zouden gaan voor een baan: stalken, omkoping, bedreigingen en zelfs chantage zijn geoorloofd als de nood hoog is. Hoewel 55 procent van de ondervraagde IT professionals aangeeft het gebruik van 'afwijkende' tactieken om de kans op een baan te vergroten eigenlijk moreel verwerpelijk te vinden, blijkt in tijden van 'schaarste' alles geoorloofd. De resultaten? Verontrustend!
Stalken en oplichterij
Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek geeft 70 procent van de ondervraagden aan zijn of haar vrienden niet in te lichten over een vacature om op die manier minder concurrentie te hebben. Niet heel verrassend. Wel verontrustend is de 24 procent van de ondervraagden die bij geen uitnodiging aangeeft persoonlijk naar het bedrijf toe te gaan om pas te vertrekken als ze met de verantwoordelijke gesproken hebben. Daarnaast zegt negen procent van de ondervraagden in staat te zijn het bedrijf voortdurend telefonisch te stalken om op die manier uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. En ook het leugentje om eigen bestwil is niet vreemd: negen procent stuurt gerust een foto mee van een model voor een goede eerste indruk.
Omkoping en chantage
Om ervoor te zorgen dat ze uiteindelijk de baan ook echt krijgen, komen de IT professionals met zorgwekkende tactieken. 37 Procent van de IT professionals geeft aan de recruiter te zullen stalken via social netwerksites om op die manier op de radar te komen. 27 Procent zegt zelfs bereid te zijn de recruiter om te kopen en elf procent probeert geheimen te achterhalen om als chantagemiddel in te zetten. Ook niet geheel onschuldig is de 30 procent die aangeeft desnoods bij de ingang te wachten om de andere kandidaten te vertellen dat de sollicitatiegesprekken niet doorgaan. Tien procent zou zelfs laxeermiddel in de koffie van de andere kandidaat doen om zo voordeel te halen.
Een wit voetje halen
Voor een loonsverhoging of promotie ten koste van collega’s trekt de IT professional alles uit de kast. Niets lijkt de IT professional dan nog vreemd. Tweederde van de ondervraagden overspoelt haar of zijn baas met complimentjes om zo in een goed daglicht te komen. Een kwart geeft daarnaast aan een probleem te veroorzaken zodat ze het zelf kunnen oplossen om hiermee een goede beurt te maken. Dertien procent heeft er zelfs geen problemen mee om een idee van collega’s te stelen en te doen alsof dit van henzelf is.
Met gefronste wenkbrauwen belees ik dit artikel. Ik ben al meer dan 25 jaar werkzaam binnen de automatisering in het bedrijfsleven en kan me niet heugen ooit eens te zijn benaderd voor een dergelijk interview.
Verontrusting.
Ja die heb ik wel. Ik zou namelijk de vraagstelling en questionairs wel eens willen zien om gericht mezelf een oordeel te kunnen vormen. Als de vraagstelling en intonatie 'suggestief' is kun je een uitkomst naar elke gewenste vorm van uitslag manoeuvreren die je maar wil.
Je ziet dat in de politiek ook weer terug.
Vraag: Vind u Geert Wilders ook een gevaar voor de samenleving?
Vraag: Vind u dat de PVV gelijk heeft alle allochtonen te deporteren?
Zomaar twee verachtelijke tactieken die politieke tegenstanders van de PVV hebben ingezet. Het is dus helemaal maar de vraag op welke wijze men de vraagstelling heeft gedaan en dit hier nu presenteert. het geeft er blijk van dat een aanzienlijk deel van de automatiseerders dus klaarblijkelijk erg ver durven en zullen gaan een baan te bemachtigen?
an even een totaal tegengeluid. Wist u dat er van die 10.400 er meer dan de helft GEEN echte IT-er is? Namelijk iemand die weliswaar er 'in is gerold' maar geen ondergrond in de materie heeft? Ja natuurlijk, als je die bank/thuiszitters dergelijke vraagstellingen en intonatie voor schuift, krijg je een beeld zoals hier geschetst.
De vraag is dan alleen of dit een reëel beeld is als je roept, over de uitslag en de voorstelling van zaken kan niet worden gecommuniceerd. Ergo, print ik dit uit en hang het op mijn toilet, een paar honderd maal, ter vervanging van decent toiletpaper?
Wat denkt u zelf?
Ik wens de oprechte en werkelijke IT-er, die nu door de economische malaise thuis zit, alle succes op het vinden van een passende werkplek en bovenal, laat u niet verleiden door verachtelijke tactieken zoals hier boven neergekrast.