10 september 2001 -
De nieuwe topman van KPN, Ad Scheepbouwer, is relatief onbekend. Als topman van de TNT Post Groep deed hij nauwelijks van zich spreken, maar intussen deed hij goede zaken.
Dat spreek kennelijk aan bij banken, die met zijn komst bereid zijn een kredietfactileit van 2,5 miljard Euro te verstrekken. Of het moeten telkens goede jaarcijfers van het bedrijf zijn geweest. Scheepbouwer maakte in stilte bij TPG waar, waar KPN slechts van kon dromen.
In 1996 werd de belangrijkste deal voor TPG tot nu toe afgesloten: de overname van het Australische koeriersbedrijf TNT. Scheepbouwer was toen directeur van PTT Post en zat samen met PTT Telecom in KPN, toen beide nog geleid door Wim Dik. Met de zorgvuldig en in alle stilte voorbereide 'operatie Gold' wordt TPG in een klap wereldspeler op de postmarkt. Een meesterzet, zo oordeelden waarnemers. PTT Post keek aan tegen een binnenlandse markt die nog maar weinig groeide. Met TNT haalde Scheepbouwer voor relatief weinig geld een van 's werelds grote koeriersbedrijven in huis.
TPG was daarmee rijp om afgesplitst te worden van 'goudhaantje' KPN. Ieder ging zijns weegs, een strategie die goed uitpakte, want de aandeelkoeren van beide bedrijven opgeteld noteerden een sterk hogere waarde dan de waarde van het gezamenlijke aandeel. De koers van KPN bereikte tijdens de internethype zulke grote hoogten dat het management deze aangreep om grote investeringen te doen, die met de uitgifte van aandelen zou moeten worden gefinancierd. Het bedrijf wilde -net als TPG- top de top behoren. Toen de aandelenmarkt na de UMTS-veilingen instortte, bleef van dat streven niks over en zag KPN zich opgezadeld met 23 miljard Euro schuld.
Scheepbouwer staat bij TPG bekend als een koele bestuurder, die in staat is te bezuinigen en die lastige beslissingen niet uit de weg gaat. Scheepbouwer volgt Paul Smits op. Smits zal het bedrijf niet verlaten, maar blijft lid van de Raad van Bestuur en wordt verantwoordelijk voor de mobiele activiteiten.