Ondernemend Nederland is voor het eerst weer positief
9 juni 2010 -
Na een deels aan winterweer gerelateerde hapering in de eerste drie maanden van dit jaar, zet het herstel in het bedrijfsleven in Nederland in het tweede kwartaal krachtig door. Het ondernemersvertrouwen is voor het eerst sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 positief.
Het komende regeerakkoord is cruciaal voor ondernemend Nederland om het vertrouwen verder uit te bouwen en de economische positie van Nederland verder te versterken, ook in het buitenland.
Groen Links
GroenLinks kiest voor het stimuleren van het ondernemersvertrouwen door lastenverlichtingen voor ondernemers: belastingkortingen voor goede scholing voor werknemers en duurzame investeringen. Alles binnen groene en sociale kaders.
Arbeidsmarkt
Uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN)blijkt dat de economie weer aantrekt, maar het herstel blijft fragiel: veel ondernemers nemen nog steeds maatregelen om de gevolgen van de crisis het hoofd te bieden. Zo blijft de winstgevendheid licht negatief, maar lijkt de sterkste inkrimping van het personeelsbestand wel voorbij. Een aantal bedrijfstakken zoals de groothandel, de detailhandel en de zakelijke dienstverlening, trekt inmiddels weer personeel aan. Dit wijst erop dat in het tweede kwartaal de werkloosheid minder snel zal oplopen of misschien zelfs zal dalen. Een aantal branches geeft voorzichtig aan dat zij weer op zoek gaat naar goed, gekwalificeerd personeel. Verwacht wordt dat een toekomstige krappe arbeidsmarkt ook kan leiden tot een meer dan evenredige groei van ZZP-ers.
D66
D66 onderkent het belang van de groeiende groep ZZP-ers. Ondersteuning voor deze groep willen zij bieden door het urencriterium te verruimen, (micro)kredieten toegankelijker te maken, door eerlijk aan te besteden en door betere toegang te regelen tot pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. PvdA
De PvdA wil het urencriterium voor ZZP-ers helemaal afschaffen, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling verhogen en de (fiscale) faciliteiten voor pensioenopbouw van ZZP-ers verruimen.
Bouwsector De zakelijke dienstverlening en groothandel laten het sterkste herstel zien, zo blijkt uit de resultaten van COEN. Ook in alle andere bedrijfstakken geven ondernemers groeiende omzetten aan in het tweede kwartaal. De bouw blijft echter opvallend achter, het herstel is daar duidelijk het minst sterk. Bouwondernemers zijn somberder dan hun collega’s in andere branches. Dit hangt onder meer samen met de nog steeds achterblijvende investeringen en met ontwikkelingen op de woningmarkt.
CDA
Het CDA ziet het creëren van zekerheid voor de huizensector als voorwaarde voor stabilisatie en het herstel van de bouwsector. Volgens het CDA moet de overheid maatregelen, zoals de verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten en de Garantie Ondernemingsfinanciering, waarmee het risico van banken verlaagd wordt om bedrijven te financieren, handhaven. SP
De SP ziet een sleutelrol voor de woningcorporaties: zij kunnen in een laagconjunctuur tegenwicht bieden om de woningbouw zoveel mogelijk op peil te houden. De SP wil dat bedrijven meer ruimte krijgen om te ondernemen, door de renteaftrek in de winstbelasting te beperken. Hiermee is het minder aantrekkelijk voor opkoopfondsen om bedrijven leeg te zuigen. Ook wil de SP een nieuwe Nationale Investeringsbank oprichten om de toegang voor ondernemers tot krediet te verbeteren.
Investeringen
Veel economische indicatoren laten dit kwartaal van COEN betere scores zien. Ondernemers in alle bedrijfstakken geven echter aan dit jaar minder te investeren dan vorig jaar om de gevolgen van de economische crisis op te vangen. Ook hangt dit samen met de nog onvoldoende herstelde winstgevendheid en financieringsproblemen. Twintig procent van de ondernemingen geeft aan nog steeds problemen te hebben met het verkrijgen van kredieten van banken.
VVD
De VVD vindt dat de overheid zich zo min mogelijk moet bemoeien met het bedrijfsleven. Zij zijn van mening dat onnodige regels voor ondernemers moeten worden geschrapt, administratieve lasten moeten worden teruggedrongen en dat het aantal subsidieregelingen aanmerkelijk kan worden beperkt tot een klein aantal regelingen, waaronder eenmalige startsubsidies voor innovatie.
Conjunctuurenquête
De Conjunctuurenquête Nederland (COEN) brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. Daarbij wordt in de analyse en de vraagstelling ingespeeld op actuele ontwikkelingen. De enquête is gebaseerd op kwalitatieve verwachtingen van ondernemingen en geeft daarom een stemmingsbeeld van ondernemers over de huidige en toekomstige gang van zaken.